Πολιτική

Για την πολιτική πρωτοκαθεδρία Μητσοτάκη

Για την πολιτική πρωτοκαθεδρία Μητσοτάκη
Καταγράφεται από όλες τις δημοσκοπήσεις η πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Καταγράφεται από όλες τις δημοσκοπήσεις η πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Η προτίμηση αυτή των πολιτών για το πρόσωπο του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι συμπτωματική, αλλά απορρέει από ορισμένα, ευρέως αποδεκτά, δεδομένα, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι δεν υπάρχουν και αρνητικά σημεία.

Πριν από όλα, συγκριτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να μονοπωλήσει σχεδόν την πολιτική εκπροσώπηση της μερίδας του εκλογικού σώματος, που επιζητεί κοινωνική σταθερότητα και πολιτική κανονικότητα. Προσπάθειες υπήρξαν, αλλά, κατά την διάρκεια της τετραετίας, κανένας πολιτικός αρχηγός δεν κατάφερε να διεκδικήσει δυναμικά την πολιτική εκπροσώπηση αυτού του χώρου.

Ο πρωθυπουργός έχει επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα στην δημόσια ασφάλεια, στην εξάλειψη της βίας από τους πανεπιστημιακούς χώρους, στην επικαιροποίηση της διοικητικής μηχανής του κράτους, στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, στην ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα κυρίως από την προώθηση της αυτονομίας στις νοσοκομειακές μονάδες και την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών λογικών στον τρόπο δόμησης και λειτουργίας των νοσοκομείων.

Στην οικονομία υπήρξε αδιαφιλονίκητα νικητής ο Μητσοτάκης. Δεν μπορεί να υπάρχει καν σύγκριση με την οικονομική αντίληψη που κληροδότησε η Αριστερά. Εάν σκεφτούμε εκ περισσού ότι οι κυβερνητικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν μέσα σε μεγάλα διαστήματα σοβαρών κρίσεων, επιδημίας, εξωτερικών απειλών και του πολέμου της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή Ουκρανία.

Επειδή όμως δεν ενδιαφέρει κανέναν μία προσπάθεια πλήρους εξιδανίκευσης, θα πρέπει να γίνει αναφορά σε σοβαρά λάθη που έγιναν κατά την διάρκεια της τετραετίας 2019 – 2024.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός βρέθηκε, ορισμένες φορές, αντιμέτωπος με μέρος του ίδιου του κόμματός του, αν και οι αποκλίνουσες απόψεις και οι διαφωνίες δεν έλαβαν ποτέ τα χαρακτηριστικά μιας κρίσης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επένδυσε πολιτικά στην κεντρώα πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και σε κεντρώες κινήσεις που βρίσκονται κοντά στο κυβερνών κόμμα. Συνέπεια αυτής της μονοσήμαντης τακτικής ήταν η δεξιά τάση που παραδοσιακά εκφράζεται μέσα από την ΝΔ να αισθάνεται μάλλον παραγκωνισμένη από τις εξελίξεις και, όπως είναι ευνόητο, να παλεύει για την πληρέστερη εκπροσώπησή της στα κεντρικά όργανα και την δημόσια εικόνα του κόμματος.

Στην οικονομία στηρίχθηκαν επιδοματικές πολιτικές, οι οποίες προβλημάτισαν μια μερίδα ενεργών πολιτών που αναφέρονται στον σύγχρονο φιλελευθερισμό. Η αιτίαση που διατυπώθηκε είναι το εάν πολίτες που δεν ήταν νόμιμοι δικαιούχοι των επιδομάτων κατέληξαν να γίνουν αποδέκτες τους, γεγονός που διευρύνει τις κοινωνικές αδικίες.

Αρνητικό πρόσημο έχουν, επίσης, η εθνική τραγωδία που συντελέστηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή του Πηνειού, οι τηλεφωνικές υποκλοπές, ως νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, με την υπογραφή της αρμόδιας εισαγγελέως, καθώς και η αδυναμία εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης, ο πρωθυπουργός θα είναι πρόεδρος του πρώτου σε δύναμη κόμματος μεθαύριο και, εάν επιβεβαιωθούν οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται σοβαρά να καταγράψει μεγάλη εκλογική επιτυχία, μια «καθαρή νίκη», όπως τόνισε σήμερα. Από μια νέα κυβέρνηση υπό την προεδρία του θα απαιτηθεί από την κοινή γνώμη περισσότερη τόλμη και ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments