Πολιτισμός

Έρχεται το Athens Jazz στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Έρχεται το Athens Jazz στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/lifo.gr

Η φράση «Κάτι παραπάνω από ένα φεστιβάλ μουσικής» δεν μοιάζει καθόλου υπερβολική

Η φράση «Κάτι παραπάνω από ένα φεστιβάλ μουσικής» δεν μοιάζει καθόλου υπερβολική

Μετράμε τις μέρες, τις ώρες και τα λεπτά για το 22ο Athens Jazz και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή. Ο παιχνιδιάρικος και δίχως μουσικά όρια χαρακτήρας της τζαζ μουσικής και αυτή η ελευθερία του ήχου της είναι στοιχεία που την κάνουν διαχρονικά αγαπητή με ιδιαίτερα θερμό κοινό.

Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης μάς έχει δώσει αρκετούς λόγους να τον περιμένουμε με ανυπομονησία κάθε φορά που πλησιάζει η πραγματοποίησή του, κι αυτό δεν αλλάζει ούτε φέτος. Οι λόγοι για να μεταφέρει κανείς την jazzy διάθεσή του στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 22 έως τις 28 Μαΐου είναι πολλοί, όμως πέντε ξεχωρίζουν.

Κορυφαίο line-up της παγκόσμιας τζαζ σκηνής

Είναι ο λόγος για τον οποίο περιμένουμε πώς και πώς το συγκεκριμένο φεστιβάλ και έχουμε υψηλές απαιτήσεις από τη διοργάνωση, αυτές που μας έχει δημιουργήσει το ίδιο το φεστιβάλ εδώ και τόσα χρόνια με τα jazz line-ups του, που το κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων στο είδος του. Στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης, λοιπόν, το καθιερωμένο μουσικό ραντεβού περιλαμβάνει 21 συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών και ανερχόμενων σχημάτων από το φάσμα της ελληνικής και παγκόσμιας τζαζ σκηνής.

Από το φαινόμενο της πολυμορφικής μουσικής σκηνής του Βερολίνου, KID BE KID, τους απρόβλεπτους ήχους των εκρηκτικών Tygroο από την Τσεχία, τον εξίσου εκρηκτικό jazz χαρακτήρα των Γάλλων ΟZMA μέχρι τον θρυλικό Erik Fruffaz και τον πολυδιάστατο Βρετανό τρομπετίστα Jackson Mathod, τα ονόματα της φετινής jazz team που συμμετέχουν είναι πολλά και αξιόλογα.

Παράλληλες δράσεις

Ένα φεστιβάλ, πέρα από το βασικό του κομμάτι, διαθέτει πάντα και παράλληλες δράσεις. Έτσι, λοιπόν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η πλούσια αγορά του Meet Market και η έκθεση φωτογραφίας METApolis πλαισιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη βόλτα μας στον χώρο της Τεχνόπολης, ενώ για εκείνους που θα έρθουν λίγο νωρίτερα, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου θα επεκτείνει το ωράριό του, προβάλλοντας στο κοινό τον μουσειακό του χώρο στο πλαίσιο των 10 χρόνων λειτουργίας του.

Και επειδή δεν νοείται τζαζ μουσική χωρίς βινύλιο, το Vinyl Market έρχεται εμπλουτισμένο με δίσκους, ήχους απ’ όλα τα στυλ, νέες κυκλοφορίες και πολλά ακόμα μουσικά εκθέματα για τους λάτρεις του. Τέλος, επειδή η τζαζ μουσική δεν έχει όρια, όπως και η κουβέντα γύρω από αυτήν, το «Jazz Solidarity Network» θα είναι εκεί, έχοντας στόχο –τι άλλο»– την κουβέντα γύρω από την τζαζ.

Το πάρτι συνεχίζεται στο Gazarte

Για όποιον δεν «χόρτασε» τόσες μέρες, ο ρυθμός συνεχίζεται δίπλα στην Τεχνόπολη, συγκεκριμένα στο Gazarte. Οι αγαπημένοι παραγωγοί του Kosmos 93.6 ανεβαίνουν στα decks για ένα άκρως χορευτικό DJ set, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στον Jerome Kaluta. O ρυθμός δεν σταματάει και ο χορός συνεχίζεται με το ξέφρενο Kosmos Jazz Party. Βασικότερο όλων η εμφάνιση του εμβληματικού συνθέτη και μουσικού Roy Ayers, ο οποίος επιστρέφει στο Main Stage του Gazarte για να γκρουβάρει μια τελευταία φορά και να αποχαιρετήσει επίσημα τις live εμφανίσεις.

Η απόλυτη (Athens) Jazz εμπειρία

Η τζαζ δεν έχει όρια και αυτό αποτυπώνεται σε κάθε έκφανση του φεστιβάλ. Απόδειξη το μεγάλο εύρος των ηλικιών: θα δεις άνετα από 20χρονους μέχρι και 70ρηδες, πράγμα που έρχεται ως απόδειξη ότι ο κόσμος δίνει ευκαιρίες στην ξεχωριστή αυτή μελωδία ανεξαρτήτως συνηθειών ή χαρακτήρων. Ένα φεστιβάλ 7 ημερών στο οποίο βασικός πρωταγωνιστής δεν είναι ο κόσμος, ούτε οι παράλληλες δράσεις, αλλά η ίδια η μουσική, που κλέβει την παράσταση σε κάθε Athens Jazz στην Τεχνόπολη, το οποίο απαρτίζεται μονίμως από την αφρόκρεμα της μοντέρνας jazz σκηνής.

Εξοπλιστείτε με διάθεση και ενέργεια

Από τις 22 μέχρι τις 28 Μαΐου οι jazzy καταστάσεις επιστρέφουν στη ζωή μας πιο δυναμικά από κάθε άλλη φορά. Η μεγάλη γιορτή της τζαζ μουσικής επιστρέφει και για ένα 7ήμερο η ατάκα «κάτι παραπάνω από ένα μουσικό φεστιβάλ» θα φορεθεί πολύ – και όχι άδικα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο www.athensjazz.gr.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO//Αναδημοσίευση από lifo.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments