Πολιτική

Politico: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει την επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Politico: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει την επέκταση του φράχτη στον Έβρο
Ο φράχτης στον Έβρο και η επέκτασή του βρίσκει σύμφωνο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό

Ο φράχτης στον Έβρο και η επέκτασή του βρίσκει σύμφωνο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό, αλλά αυτονόητης προστασίας των συνόρων, αν και ο Αλέξης Τσίπρας διαφωνεί, λέγοντας ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί με φράχτες.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα αποφασίσουν την Κυριακή εάν θα σκληρύνουν τη γραμμή της χώρας στο μεταναστευτικό επεκτείνοντας ένα τείχος στα σύνορα με την Τουρκία ή αν θα εκλέξουν το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ που έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση για το θέμα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να επιμηκύνει τον φράχτη για να καλύψει σχεδόν όλο το μήκος των 192 χιλιομέτρων των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία έως το 2026. Θέλει επίσης η ΕΕ να παράσχει τη χρηματοδότηση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μόνη της δεν πρέπει να αναλάβει το κόστος της προστασίας των περισσότερων του μπλοκ προβληματικό σύνορο.

Και αν η υπόσχεση να χτίσει ένα τείχος και να κάνει κάποιον άλλον να το πληρώσει ακούγεται γνώριμη, ο Μητσοτάκης απορρίπτει τη σύγκριση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κέρδισε την προεδρία των ΗΠΑ το 2016 με ένα σύνθημα να κάνει κάτι πολύ παρόμοιο με το Μεξικό.«Δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά, οπότε νομίζω ότι η σύγκριση δεν είναι ιδιαίτερα σχετική», είπε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στη γερμανική εφημερίδα Bild.Είπε ότι το έργο ήταν απαραίτητο για να αποφευχθεί μια άλλη «οργανωμένη εισβολή παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, που σημαίνει ευρωπαϊκό, έδαφος» — αναφερόμενος σε μια εισροή μεταναστών πέρα από τα τουρκικά σύνορα στις αρχές του 2020 μετά από μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής που ακυρώθηκε.

Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Σύριζα να λάβει ξεκάθαρη θέση για την επέκταση του φράχτη. «Θα γκρεμίσει τον φράχτη επιστρέφοντας στη λογική των ανοιχτών συνόρων; Δεν υπάρχει χώρος για μισές αλήθειες εδώ», είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στον Έβρο, την επαρχία που συνορεύει με την Τουρκία.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το υπάρχον τμήμα του φράχτη ήταν ήδη στη θέση του όταν έγινε πρωθυπουργός το 2015 και δεν το γκρέμισε επί τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Αλλά η παράτασή της δεν είναι μια μαγική λύση, είπε. «Το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο και αν μπορούσε να λυθεί με φράχτες, η Ελλάδα και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα το είχαν αντιμετωπίσει. Ο Τραμπ έλεγε το ίδιο στο Μεξικό, «ο φράχτης θα μας σώσει». Δεν μπορείς να σωθείς με φράχτες», δήλωσε νωρίτερα, αυτόν τον μήνα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη από το 2015, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τη Συρία και αλλού άρχισαν να εισέρχονται στην ΕΕ ελπίζοντας να ζητήσουν άσυλο. Πολλοί πέρασαν από την Τουρκία, είτε περνώντας τα χερσαία σύνορα στην Ελλάδα είτε κάνοντας το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα στα νησιά της στο Αιγαίο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments