Διεθνή

Ανάμεικτα σήματα από την Αιθιοπία

Ανάμεικτα σήματα από την Αιθιοπία

Πηγή Φωτογραφίας: stcatharinesstandard.ca

Όλη αυτή η θετική δυναμική είναι ευπρόσδεκτη

Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί με τρόμο την αποκάλυψη στο Σουδάν, η πρόοδος στη γειτονική Αιθιοπία μπορεί να κάνει τη χώρα να φαίνεται σαν ένα σχετικά φωτεινό σημείο σε έναν προβληματικό χάρτη. Ο πόλεμος στο Τιγκράι έχει τελειώσει, η ειρήνη εκεί επικρατεί και η κυβέρνηση ξεκίνησε πρόσφατα νέες συνομιλίες με τον Απελευθερωτικό Στρατό του Ορόμο. Το κράτος έχει απομακρυνθεί από τη ρητορική που δαιμονοποιεί τους μακροχρόνιους αναπτυξιακούς του εταίρους και προς τα μηνύματα που αγκαλιάζουν την εκ νέου δέσμευση και την επαναφορά της οικονομικής τροχιάς της χώρας στον σωστό δρόμο – μια πρακτική επιλογή δεδομένης της κρίσης χρέους της χώρας, των τεράστιων στρατιωτικών δαπανών των τελευταίων ετών και της συνεπαγόμενης εκπληκτικής ανασυγκρότησης ανάγκες των.

Όλη αυτή η θετική δυναμική είναι ευπρόσδεκτη. Πριν από λίγο καιρό, ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με την πιθανότητα κατάρρευσης του κράτους στην Αιθιοπία. Τώρα, υπενθυμίζεται στους παρατηρητές ότι μια ευημερούσα και ειρηνική Αιθιοπία θα ήταν ένα όφελος για την περιοχή και τελικά μια τρομερή δύναμη για την ανύψωση των αφρικανικών προτεραιοτήτων παγκοσμίως. Αλλά υπάρχουν και άλλες, λιγότερο ενθαρρυντικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται που δείχνουν πόσο έυθραυστη είναι η κατάσταση κάτω από την επιφάνεια.

Στο ίδιο το Τιγκράι, ο πόλεμος μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά τα βάσανα όχι. Αξιόπιστες αναφορές δείχνουν ότι η ειρηνευτική συμφωνία δεν σταμάτησε τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς σε αμφισβητούμενες περιοχές της περιοχής. Η παρουσία των δυνάμεων της Ερυθραίας και της πολιτοφυλακής Αμάρα συνεχίζεται. Παρά την απελπιστική ανάγκη, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέστειλε τις παραδόσεις βοήθειας στο Τιγκράι μετά από τους ισχυρισμούς ότι εκτεταμμένες κλοπές έχουν αποτρέψει τα τρόφιμα από το να φτάσουν στους πεινασμένους.

Παραμερίζοντας το Τιγκράι, η ανθρωπιστική πρόσβαση είναι δύσκολη, ή επί του παρόντος αδύνατη, σε μεγάλες περιοχές της χώρας. Οι πολίτες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να υπόκεινται σε αυθαίρετες συλλήψεις και παρενοχλήσεις. Αυτές οι συγκεντρωτικές προσπάθειες για τη διεκδίκηση του ελέγχου μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές, τροφοδοτώντας περισσότερες καχυποψίες και δυσαρέσκεια. Σίγουρα δεν συμβαδίζουν με την εμπιστοσύνη που σκοπεύουν να προβάλουν οι ηγέτες της Αιθιοπίας.

Η δολοφονία προ ολίγων ημερών της Γκίρμα Γεσιτίλα, ενός ανώτερου στελέχους του Κόμματος Ευημερίας του πρωθυπουργού Αμπίι, είναι ενδεικτική των εντάσεων που εξακολουθούν να βράζουν στην Αιθιοπία. Το περιστατικό έρχεται μετά από ευρέως δημοσιευμένες διαιρέσεις εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μιας σημαντικής ηθικής αρχής για πολλούς Αιθίοπες, και στον απόηχο της αντίστασης στην πρωτοβουλία της Αντίς Αμπέμπα να ενσωματώσει τις περιφερειακές δυνάμεις ασφαλείας σε ομοσπονδιακές δομές. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει εμπλακεί σε μια αυθαίρετη πράξη προσπαθώντας να εδραιώσει την εξουσία και να προχωρήσει μπροστά παρά τα ρήγματα στην κοινωνία της Αιθιοπίας που διευρύνθηκαν από τη σύγκρουση του Τιγκράι και να διαχειριστεί την αίσθηση ορισμένων από τους συμμάχους του Αμπίι ότι τους αξίζει μεγαλύτερο μερίδιο από τα λάφυρα των νικητών. Είναι σαφές ότι οι αρχές γνωρίζουν την απειλή που παρουσιάζουν τώρα οι εθνικιστές, που τόσο πρόσφατα ενθαρρύνθηκαν από ομοσπονδιακούς ηγέτες. Στον απόηχο των σκοτωμών, η Αιθιοπία ισχυρίστηκε ότι συνέλαβε σαράντα επτά άτομα που συμμετείχαν σε μια ευρύτερη συνωμοσία για την ανατροπή του κράτους.

Καθώς η Αιθιοπία κινείται προς δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δική τους δύσκολη πράξη εξισορρόπησης να εκτελέσουν. Οι θετικές εξελίξεις αξίζουν υποστήριξη, αλλά το πρόβλημα στην Αιθιοπία δεν θα φύγει αν απλώς προσποιηθούμε ότι δεν το βλέπουμε. Εάν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το πώς οι εξωτερικοί παράγοντες απέτυχαν στο Σουδάν τα τελευταία χρόνια, περιστρέφεται γύρω από την ιδέα ότι η παράβλεψη των δυσάρεστων πραγματικοτήτων και η πίστη σε δεσμεύσεις αμφίβολης αξιοπιστίας είναι συνταγές αποτυχίας της πολιτικής. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να προχωρήσει με προσοχή, αναζητώντας συγκεκριμένους δείκτες ότι η πολιτική της Αιθιοπίας ομαλοποιείται, ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δεν υπόκεινται σε κακόβουλους παράγοντες, ότι γίνονται σεβαστά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και ότι οι δημόσιες δεσμεύσεις των ηγετών συνδυάζονται με τις εξελίξεις στο πεδίο.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments