Πολιτική

Το κοινωνικό και πολιτικό κέντρο ψήφισε ΝΔ

Το κοινωνικό και πολιτικό κέντρο ψήφισε ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Νέοι που προσήλθαν στις κάμπες για πρώτη φορά, ελεύθεροι επαγγελματίες, αναποφάσιστοι, όσοι δηλώνουν πολιτικά κεντρώοι υπερψήφισαν τους συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νέα Δημοκρατία ψήφισαν οι εισοδηματικά μεσαίες και μικρομεσαίες κοινωνικές ομάδες, καθώς και όσοι κινούνται πολιτικά στον χώρο του κέντρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής έρευνας που παρουσίασε στην δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ ο πολιτικός επιστήμονας Παναγιώτης Κουστένης.

Νέοι που προσήλθαν στις κάμπες για πρώτη φορά, ελεύθεροι επαγγελματίες, αναποφάσιστοι, όσοι δηλώνουν πολιτικά κεντρώοι υπερψήφισαν τους συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα σχετικά ποσοστά υπερβαίνουν ακόμη και το 50%.

Τα παραπάνω εντυπωσιακά στοιχεία προέρχονται από τα ευρήματα της κάλπης των εθνικών εκλογών για την ετυμηγορία των ψηφοφόρων.

Πιο συγκεκριμένα, την Νέα Δημοκρατία επέλεξαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι αποφάσισαν την τελευταία ημέρα τι θα ψηφίσουν. Οι λεγόμενοι «αναποφάσιστοι», όταν έφτασαν τελικά επάνω από την κάλπη, προτίμησαν κατά 51,3% την ΝΔ και μόλις κατά 9% τον Σύριζα, με το ΠΑΣΟΚ να έρχεται τρίτο με 9,6%.

Ανάλογη υπεροχή για την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφηκε και μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα.

Η ΝΔ κατάφερε να αποσπάσει και την ψήφο των νέων. Στις ηλικίες 17 – 24 το 32,5% ψήφισε Νέα Δημοκρατία και το 22,7% Σύριζα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινάει από πολύ χαμηλά, ακόμη και για τις ηλικίες που άλλοτε θεωρούνταν προνομιακές για αυτόν, δηλαδή μεταξύ 25 – 34 ετών, εκεί όπου η ΝΔ απέσπασε το 30,5% και ο Σύριζα πήρε μόλις 21,2%.

Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών με ποσοστό 54,8% ψήφισε την Νέα Δημοκρατία, ενώ τον Σύριζα ψήφισε το 13,3%, το ΠΑΣΟΚ το 8,7%, το ΚΚΕ το 6,1% και την Ελληνική Λύση το 3,7%. Είναι το υψηλότερο ποσοστό της ΝΔ, πιο υψηλό και από το ποσοστό που απολαμβάνει στους αγρότες. Και παρουσιάζει, στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2019. Ο Σύριζα έχασε 13 μονάδες στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος, όσοι δηλώνουν κεντρώοι πολιτικά, ψήφισαν κατά 40,6% Νέα Δημοκρατία, κατά 25,1% ΠΑΣΟΚ και μόλις κατά 12, 4% Σύριζα. «Αυτό δείχνει το πόσο πραγματικά σημαντική διείσδυση έχει επιτύχει η ΝΔ στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, τον κεντρώο χώρο», επισήμανε ο εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments