Πολιτική

Τα εκλογικά ερωτηματικά της 25 ης Ιουνίου

Τα εκλογικά ερωτηματικά της 25 ης Ιουνίου

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Τα ερωτηματικά για την ερχόμενη εκλογική διαδικασία είναι το εάν η κυβερνώσα παράταξη θα επικρατήσει και θα αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, το αν θα εξακολουθήσει η διαρροή ψηφοφόρων του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία, το αν θα υπάρξει «επαναπατρισμός» ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ και το εάν οι τρεις μικρότεροι σχηματισμοί του Γιάννη Βαρουφάκη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Νίκης θα μπορέσουν να υπερβούν το πλαφόν του 3% και να επιτύχουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους. 

Η εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου αποτελεί οριστικά παρελθόν μετά και την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων, και τα βλέμματα των κομμάτων στρέφονται προς τις κάλπες της 25 ης Ιουνίου, από τις οποίες θα καθοριστεί οριστικά η μορφή που θα λάβει η κυβέρνηση της χώρας, καθώς και η πορεία μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τα ερωτηματικά για την ερχόμενη εκλογική διαδικασία είναι το εάν η κυβερνώσα παράταξη θα επικρατήσει και θα αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, το αν θα εξακολουθήσει η διαρροή ψηφοφόρων του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία, το αν θα υπάρξει «επαναπατρισμός» ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ και το εάν οι τρεις μικρότεροι σχηματισμοί του Γιάννη Βαρουφάκη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Νίκης θα μπορέσουν να υπερβούν το πλαφόν του 3% και να επιτύχουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αγκαλιασμένη με την αυτοδυναμία, το εύρος της οποίας θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τη διατήρηση ή βελτίωση του ποσοστού που κατέγραψε στις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά και από άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.  Πιο ειδικά, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας θα επαναπαυθούν στην επιτυχία της περασμένης Κυριακής και θα απόσχουν ή θα κινητοποιηθούν ακόμα και αυτοί ότι έτσι κι αλλιώς θεωρούσαν ότι οι δεύτερες εκλογές είναι αυτές που θα κρίνουν οριστικά τα πάντα; Υπάρχουν άραγε ψηφοφόροι, που βλέποντας πως ο κίνδυνος διακυβέρνησης της χώρας από τον Σύριζα απομακρύνθηκε, θα ψηφίσουν κάτι άλλο; Κρίσιμο για τον χώρο του Σύριζα είναι το εάν θα μπορέσει να συγκρατήσει τις δυνάμεις του ή εάν θα υπάρξει και άλλη «φυλορροή» στις κάλπες. Ενδεχομένως, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόροι του θα σκεφθούν το ενδεχόμενο της επανάκαμψης στα «πράσινα» ψηφοδέλτια. Πιθανώς ένα τμήμα των ψηφοφόρων της πρώτης Κυριακής να ενισχύσει εκλογικά τις όμορες κομματικές δυνάμεις του Μέρα25 και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να μειώσει ακόμη περισσότερο την διαφορά που το χωρίζει από το κόμμα του Σύριζα; Θα μπορέσει να ξανακερδίσει την πολιτική εμποστοσύνη των πασοκογενών ψηφοφόρων του μέσω της δυναμικής που έχει αποκτήσει; Θα καταφέρει να επιτύχει ένα πραγματικά ισχυρό διψήφιο ποσοστό;  Όσον αφορά στα τρία μικρά κόμματα, η απόσταση που τα χωρίζει από το 3% είναι εξαιρετικά μικρή. Η «Πλεύση Ελευθερίας» χρειάζεται περί τις έξι χιλιάδες ψήφους, το «ΜΕΡΑ25» έχει ανάγκη από είκοσι δύο χιλιάδες ψήφους και η «Νίκη» χρειάζεται πέντε χιλιάδες ψήφους.

Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον των ημερών δείχνει να επιμένει περισσότερο στην προβολή απόψεων και εκτιμήσεων σχετικά με την ώσμωση ανάμεσα στους κομματικούς χώρους του Σύριζα και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά τους κινδύνους που απορρέουν από πιθανό εφησυχασμό της εκλογικής βάσης της ΝΔ, καθώς επίσης με την εκλογική συμπεριφορά των δυνητικών ψηφοφόρων των τριών μικρών κομμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments