Πολιτική

Η αυτοδυναμία προϋποθέτει σοβαρότητα

Η αυτοδυναμία προϋποθέτει σοβαρότητα

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Η εξαιρετικά ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας επί του Σύριζα την περασμένη Κυριακή είναι πιθανόν να οδηγήσει στην ψευδαίσθηση ότι η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου θα έχει έναν απλά τυπικό, διεκπεραιωτικό χαρακτήρα

Η εξαιρετικά ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας επί του Σύριζα την περασμένη Κυριακή είναι πιθανόν να οδηγήσει στην ψευδαίσθηση ότι η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου θα έχει έναν απλά τυπικό, διεκπεραιωτικό χαρακτήρα για την αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος. Πρόκειται προφανώς για ψευδαίσθηση, όχι για ένα δεδομένο απτό και το πραγματικό, γιατί η κατάκτηση της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το πώς η ΝΔ θα χειριστεί το ότι δεν διαθέτει το οργανωτικό σφρίγος των αριστερών κομμάτων, τις απειλές της πρωτοεμφανιζόμενης Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας και την προσπάθεια «επαναπατρισμού» ψηφοφόρων του Σύριζα από την Κουμουνδούρου.

Συγκεκριμένα, ένα σοβαρό εμπόδιο στον δρόμο για την αυτοδυναμία είναι χωρίς αμφιβολία η εσωτερική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας. Το κυβερνών κόμμα δεν μετακινήθηκε ποτέ πέραν της φιλελεύθερης και συντηρητικής ιδεολογίας. Δεν είναι λοιπόν ένα κόμμα αριστερό. Έτσι η ΝΔ δεν διαθέτει τις οργανωτικές πειθαρχίες και το πιο οξυμμένο πνεύμα συλλογική δράσης, που συναντάμε στα κόμματα της αριστεράς. Τα οργανωμένα μέλη και τα στελέχη δεν είναι πάντοτε δεδομένο ότι θα πέσουν στην φωτιά. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε να πειστούν για αυτό.

Επιπλέον, ο συντριπτικός χαρακτήρας της ήττας μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά για τους ψηφοφόρους, οι οποίοι αναφέρονται πολιτικά στην ριζοσπαστική αριστερά. Οι άλλοτε συνεπείς ψηφοφόροι του Σύριζα είναι πιθανόν να θελήσουν να δώσουν μια πρόσθετη ευκαιρία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Σύριζα δεν κρύβει άλλωστε ότι αυτή η προσπάθεια «επαναπατρισμού» ψηφοφόρων έχει ήδη ξεκινήσει εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ακόμη, είναι ιδιαίτερα απίθανο να μείνουν εκτός «κοινοβουλευτικού νυμφώνα» ο σχηματισμός Νίκη και το κόμμα της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η Νίκη θα επιχειρήσει να εκφράσει πολιτικά και άλλες εθνικιστικές και πατριδοκάπηλες κοινωνικές δυνάμεις και η Πλεύση Ελευθερίας θα προσπαθήσει να γίνει το κόμμα αναφοράς από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του Μέρα25. Σε περίπτωση ευόδωσης των προσπαθειών αυτών, η Βουλή θα είναι επτακομματική, γεγονός που είναι δυνατόν να κρύβει εκπλήξεις.

Εάν η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να γίνει κυβέρνηση για μία ακόμη τετραετία, τα μέλη, οι βουλευτές και τα στελέχη θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τον νέο εκλογικό αγώνα. Ως εάν να αρχίζουν από την αρχή. Η νίκη στις 21 Μαΐου ήταν μεγάλη, αλλά ανήκει πια στο παρελθόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments