Πολιτική

Σύριζα: Μια Κεντρική Επιτροπή σκιά του εαυτού της

Σύριζα: Μια Κεντρική Επιτροπή σκιά του εαυτού της

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε την ευθύνη που του αναλογεί, αλλά την οποία… αποποιήθηκε εντέχνως, όταν αναφέρθηκε στα αίτια της εκλογικής καθίζησης.

Συγκλήθηκε χθες η πολυαναμενόμενη Κεντρική Επιτροπή του Σύριζα, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά επρόκειτο για μία Κ.Ε. καρικατούρα, σκιά του εαυτού της, αφού δεν έγινε απολύτως καμία ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των μελών του κορυφαίου οργάνου του κόμματος. Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε την ευθύνη που του αναλογεί, αλλά την οποία… αποποιήθηκε εντέχνως, όταν αναφέρθηκε στα αίτια της εκλογικής καθίζησης. Η Κεντρική Επιτροπή συνεδρίασε λοιπόν κατόπιν της σχετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος. Ο Νίκος Βούτσης, από την πλευρά του, εισηγήθηκε την οργάνωση των ομιλιών των μελών της Κ. Ε., αλλά η εισήγησή του προσέκρουσε στην πρόταση της Ράνιας Σβίγκου, η οποία απέτρεψε, με πρότασή της, τον διάλογο.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια ταχύρρυθμη κομματική μάζωξη, στην οποία η ατμόσφαιρα αντανακλούσε αμηχανία, κατήφεια και  αποθάρρυνση. Δεν έγινε καμία οργανωμένη παρέμβαση στελέχους, σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό κείμενο του Σύριζα. Δεν έγινε συνεπώς καμία συζήτηση, καμία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στελεχών του κόμματος. Η διαδικασία είχε έναν διεκπεραιωτικό και συνοπτικό χαρακτήρα, τον οποίο εκμεταλλεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα αίτια, τα οποία, κατά τη γνώμη του, οδήγησαν στην εκλογική συντριβή της 21 ης Μαΐου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αντιλήφθηκε ελάχιστα την απεχθή εικόνα που εκπέμπει το κόμμα του, μιλώντας για συμπεριφορές που «κόστισαν πανάκριβα», και επισημαίνοντας ότι ορισμένοι αναλώνονται σε αμετροέπεια και αντιπαραθέσεις, μη έχοντας καταλάβει το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.

Αναφορικά με τις αιτίες της εκλογικής καθίζησης, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για πολιτική ατζέντα του φόβου. Αυτήν την τελευταία κατάφερε να την επιβάλει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο έργο της όμως θεωρείται ότι υποβοηθήθηκε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία «είχαν κύριο μέτωπό τους  απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».      Και στη δεύτερη αιτία πάλι υπεύθυνοι είναι ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ «που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει η στρατηγική της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας… γι’ αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της Απλής Αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την Απλή Αναλογική».

Τρίτη αιτία που, κατά τον Αλ. Τσίπρα, είναι υπεύθυνη για την εκλογική καθίζηση είναι οι άστοχες τοποθετήσεις στελεχών. Τυπικό παράδειγμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ζήτησε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Η Κουμουνδούρου έχασε την πολιτική εκπροσώπηση της μεσαίας τάξης και υπεύθυνες είναι «οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις μας κόστισαν πανάκριβα».  Τι πρέπει να γίνει όμως για να αλλάξει ρότα ο Σύριζα; Ποιες λύσεις προτείνει ο Αλ. Τσίπρας; Προς το παρόν, καμία. Η Κουμουνδούρου απλά παρακολουθεί βουλευτές και στελέχη να κατηγορούν τους πολίτες για σύνδρομο της Στοκχόλμης, ενώ εξαπολύονται τα γνωστά τρολ του κιτρινισμού και της τοξικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments