Πολιτική

Τσίπρας σε Κεντρική Επιτροπή: Οδυνηρό σοκ η ήττα στις εκλογές

Τσίπρας σε Κεντρική Επιτροπή: Οδυνηρό σοκ η ήττα στις εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Οι σύνεδροι τον υποδέχτηκαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα

Με καθυστέρηση σχεδόν δύο ωρών, ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης (25/05) η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει υπό βαρύ κλίμα μετά την οδυνηρή ήττα των εκλογών.

Καταχειροκροτούμενος, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα στις 18:45. Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε όσους ψήφισαν κόμμα, αλλά και όσους δεν τον ψήφισαν. «Η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της ήττας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, λέγοντας ότι αυτή «δεν ισομοιράζεται» και είναι πρωτίστως δική του. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σήμερα είναι η στιγμή «να βάλουμε τέλος στο πένθος». Παράλληλα, εμφανίστηκε ενωτικός, καλώντας τα στελέχη του κόμματος να βάλουν τέλος στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. «Μερικοί από μας δείχνουν ότι, ακόμα και σήμερα, δεν έχουν καταλάβει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι κομβικές αιτίες της ήττας

Σχετικά με τα αίτια της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας εντόπισε τρεις:

  • Όπως είπε, η πρώτη αιτία, «κατά την άποψή μου, είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου».
  • Η δεύτερη αιτία, υπογράμμισε, «ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που, εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας».
  • Και η τρίτη, παρατήρησε, αλλά καθόλου έσχατη αιτία, «είναι η εικόνα μας. Η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση».

«Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές (σ.σ. έμμεση αναφορά στον Γιώργο Κατρούγκαλο και τα όσα είπε για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 20%), οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα» αναγνώρισε.

Σύνθημα αλλαγής

«Οφείλουμε να αλλάξουμε. Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα. Να δίνουμε και να εμπεδώνουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα ανθρώπων, που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό. Και γι’ αυτό αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν πάμε να χάσουμε»

«Η κάλπη στις 25 Ιουνίου είναι άδεια. Δεν πάμε για να χάσουμε, για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας και τις θέσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Πάμε για να νικήσουμε». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, δεν είναι συμπλήρωμα της Δεξιάς ούτε κόμμα διαμαρτυρίας, τόνισε ακόμη, «είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments