Πολιτική

Εκλογές: Τα σενάρια της αυτοδυναμίας

Εκλογές: Τα σενάρια της αυτοδυναμίας
aγνωστο παραμένει το πώς θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα τη συμμετοχή και την εκλογική συμπεριφορά.

Η κάλπη της απλής αναλογικής μίλησε, αλλά η ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύει από τις 25 Ιουνίου και το νέο κλιμακωτό μπόνους εδρών θα αλλάξουν αρκετά τα δεδομένα της κατανομής των εδρών στη Βουλή. Ενώ άγνωστο παραμένει το πώς θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα τη συμμετοχή και την εκλογική συμπεριφορά.

Σενάριο πρώτο Σε αυτήν την πρώτη υποθετική περίπτωση, θα είχαμε να κάνουμε με την απόλυτη και στέρεη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Μία από τις πλέον γερές αυτοδυναμίες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Αν ίσχυε το μπόνους των πενήντα κοινοβουλευτικών εδρών στις πρόσφατες εκλογές, η κυβερνώσα κεντροδεξιά παράταξη θα έφτανε στις 196 έδρες. Θα επρόκειτο περί μιας πραγματικά επιβλητικής πλειοψηφίας.

Σενάριο δεύτερο

Ο πολιτικός σχηματισμός Νίκη έμεινε οριακά εκτός Βουλής. Η κοινοβουλευτική εκπροσώπησή της μπορεί να επιτευχθεί με μια οριακή ενδυνάμωση των ποσοστών της στις επερχόμενες εκλογές. Βέβαια, θα είναι αντιμέτωπη με την αντίσταση που θα προβάλλουν άλλα δεξιά κόμματα. Στην περίπτωση αυτή, η Βουλή θα ήταν εξακομματική και η ΝΔ θα διέθετε μια σημαντική πλειοψηφία.

Σενάριο τρίτο

Η Πλεύση Ελευθερίας είχε ένα εντυπωσιακό finish στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία. Συγκέντρωσε το 2,89% των ψήφων. Το πρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Αν καταφέρει να μπει στη Βουλή, αυτή θα γίνει εξακομματική. Σε αυτήν την περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δεν επηρεάζεται αρνητικά. Το κυβερνών κόμμα θα ενισχυόταν από το σύνολο των 50 εδρών, που προβλέπει το σχετικό μπόνους.

Σενάριο τέταρτο

Αν η Νέα Δημοκρατία χάσει μία μονάδα στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, τότε το ποσοστό θα φτάσει λογικά στο 39,1%. Σε αυτήν την περίπτωση η ΝΔ δεν θα λάβει πενήντα έδρες ως μπόνους. Το μπόνους θα είναι μικρότερο κατά δύο έδρες και έτσι, η κυβερνώσα κεντροδεξιά παράταξη θα ενισχυθεί με 48 κοινοβουλευτικές έδρες.

Σενάριο πέμπτο

Πρόκειται για το σενάριο της οκτακομματικής Βουλής. Είναι η περίπτωση κατά την οποία μπαίνει στη Βουλή και το κόμμα του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι, προφανώς, το χειρότερο σενάριο για το πρώην κυβερνών κόμμα που θα άνοιγε, ενδεχομένως, και νέο κύκλο διαβουλεύσεων και σεναρίων διακυβέρνησης. Το εκλογικό μπόνους θα περιοριζόταν στις 44 έδρες, σε Βουλή 8 κομμάτων ακόμη και στην ευνοϊκή συγκυρία διψήφιου ποσοστού μη εκπροσωπούμενων κομμάτων στο Κοινοβούλιο, η αυτοδυναμία θα ήταν ανέφικτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments