Πολιτική

Εκλογές 2023: Πότε θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Εκλογές 2023: Πότε θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών για τους Έλληνες του εξωτερικού θα γίνει την 24η Ιουνίου 2023, ημέρα Σάββατο, από 7.00 μέχρι τις 19.00.

Η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών για τους Έλληνες του εξωτερικού θα γίνει την 24η Ιουνίου 2023, ημέρα Σάββατο, από 7.00 μέχρι τις 19.00. Οι βουλευτικές εκλογές εκτός στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα διεξαχθούν την 24η Ιουνίου 2023, ημέρα Σάββατο, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα το δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το Προεδρικό Διάταγμα 72/2023 το οποίο υπογράφεται από τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά και την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τεύχος Α΄, αρ. φύλλου 123, 29 Μαΐου 2023) και αφορά τον «ορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής και διάρκειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των βουλευτών στα εκλογικά τμήματα εκτός Ελληνικής επικράτειας».

Στο ένα και μοναδικό άρθρo του το Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει:

«Ορίζεται ότι η ψηφοφορία για την εκλογή των Βουλευτών σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελληνικής Επικράτειας, από τους εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, θα διεξαχθεί την 24η Ιουνίου 2023, ημέρα Σάββατο. Η διάρκεια της ψηφοφορίας σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελληνικής Επικράτειας, ορίζεται από τις 7.00 μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας. Στην υπουργό Εσωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος».

Εκλογές 2023: Μέχρι 2 Ιουνίου η δήλωση των κομμάτων

Νέα προεκλογική περίοδος ξεκινά και επισήµως το πρωί της Τρίτης 30 Μαΐου. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν εµφανίζεται στη Βουλή για να λάβει ψήφο εµπιστοσύνης. Λόγω της ειδικής αποστολής που της αναθέτει το Σύνταγµα, υποβάλλει στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας διάταγµα προς υπογραφή, που προβλέπει την άµεση διάλυση της Βουλής -δηλαδή το βράδυ της 30ής Μαΐου- και την προκήρυξη εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Το αργότερο µέχρι τις 2 Ιουνίου κάθε κόµµα, µε γραπτή δήλωσή του, η οποία επιδίδεται προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρέπει να δηλώσει το όνοµα και το έµβληµά του για όλη την επικράτεια, τα οποία αναρτώνται στη συνέχεια στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Αµέσως µετά, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ιστορία στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα κόµµατα θα λάβουν ειδικό όνοµα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων. Κάθε κόµµα ή συνασπισµός συνεργαζόµενων κοµµάτων εντός επτά ηµερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου καταρτίζει και υποβάλλει τους συνδυασµούς του. Στη συνέχεια, καθώς το σύστηµα πλέον είναι αµιγώς ψηφιακό, κάθε υποψήφιος βουλευτής επικυρώνει την αίτηση-δήλωση υποψηφιότητάς του µέσω της πύλης υποψηφιοτήτων, κάνοντας χρήση του προσωπικού του κωδικού πρόσβασης στις εφαρµογές της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων.

Στις 8 Ιουνίου, το Α’ Τµήµα του Αρείου Πάγου θα ανακοινώσει τους συνδυασµούς, αφού µελετήσει τα νέα «τερτίπια» που απεργάζεται ο καταδικασµένος Ηλίας Κασιδιάρης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments