Ελλάδα

Κάπνισμα: Έως 8.000 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα ετησίως στην Ελλάδα

Κάπνισμα: Έως 8.000 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα ετησίως στην Ελλάδα
Εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία, το κάπνισμα έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μία χρόνια νόσος

Εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία, το κάπνισμα έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μία χρόνια νόσος. Η σωματική εξάρτηση η οποία προκαλείται από τη νικοτίνη είναι διπλάσια από αυτήν που προκαλείται από την κοκαΐνη και απαιτεί ιατρική αντιμετώπιση, προκειμένου να καταφέρει ο καπνιστής να διακόψει και να αποφύγει τις ολέθριες επιπτώσεις της χρήσης καπνού στην υγεία του.

Το ποσοστό επιτυχίας διακοπής καπνίσματος χωρίς βοήθεια ανέρχεται στο 3-5%, το οποίο αυξάνεται σε 14% σε άτομα με πρόσφατη διάγνωση κακοήθειας ή προβλήματος υγείας που σχετίζεται άμεσα με τη χρήση του καπνού. Αντίστοιχα, στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, τα αποτελέσματα στο έτος είναι από 35 έως 65%. Στα Ιατρεία της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας συνδυαστική θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης και βουπροπιόνη μαζί με συμπεριφορική θεραπεία, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 65%.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν -μεταξύ άλλων- σε δημοσιογραφική ενημέρωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31/05).

«Υπάρχει τρόπος, μέσα σε τρεις μήνες, οι καπνιστές να διακόψουν. Κανένα χρόνιο νόσημα δεν έχει τόσο βραχυχρόνια, τόσο αποτελεσματική, τόσο ασφαλή και τόσο φθηνή θεραπεία», τόνισε η κ. Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α, Υπεύθυνη Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α΄ ΚΕΘ Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», Μέλος του Δ.Σ. και Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής Υγείας της ΕΠΕ.

Ολέθριες οι επιπτώσεις στην υγεία

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2020, το 42% των Ελλήνων κάνει χρήση καπνικών προϊόντων και το 17% είναι πρώην καπνιστές, ποσοστά πολύ υψηλότερα από αυτά των Ευρωπαίων, που είναι 22% και 27%, αντίστοιχα.

Όπως ανέφερε η κ. Κατσαούνου, η κατανάλωση καπνού είναι η πρώτη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% των καρκίνων να αποδίδονται στο κάπνισμα και 16 τύποι καρκίνων να σχετίζονται με αυτό, με κορυφαίο τον καρκίνο του πνεύμονα και άλλους καρκίνους (ουροδόχου κύστεως, παγκρέατος, ωοθηκών). Ακόμα και κακοήθειες στα παιδιά σχετίζονται με την έκθεσή τους σε παθητικό κάπνισμα, τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και μετά τη γέννησή τους. «Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δεν πρέπει να αποτελούν στίγμα για τους καπνιστές, οι οποίοι ως εξαρτημένοι από τη νικοτίνη αποτελούν θύματα. Οφείλουμε να τους προσφέρουμε την ασφαλή και αποτελεσματική τρίμηνη θεραπεία (φαρμακευτική και συμπεριφορική) για τη χρόνια νόσο της εξάρτησης από τη νικοτίνη», υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Καρκίνος του πνεύμονα: 7.000-8.000 νέα περιστατικά ετησίως

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται περίπου 7.000-8.000 περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, με το 80–90% αυτών να σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του καπνού. Ακριβή στοιχεία σχετικά με το στάδιο στο οποίο ανιχνεύεται το καθένα από αυτά δεν υπάρχουν, όμως, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, παραπάνω από τα 2/3 είναι σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση της θεραπείας δεν μπορεί να προσφέρει ίαση, αλλά να παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, περίπου στο 80% των περιστατικών που διαγινώσκονται σε αρχικό στάδιο επιτυγχάνεται πενταετής επιβίωση.

Στην πρώιμη διάγνωση καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει ο προσυμπτωματικός έλεγχος.

Προσυμπτωματικός έλεγχος – Οι υποψήφιοι

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και οι Κατευθυντήριες Οδηγίες και προτεινόμενη Διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα (ΠΕΚΠ) στην Ελλάδα, που κατήρτισαν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ), με την ενεργό συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments