ΟΤΑ

Κινητήριος δύναμη η συνεργασία των ορεινών Δήμων Αργιθέας, Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα

Κινητήριος δύναμη η συνεργασία των ορεινών Δήμων Αργιθέας, Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα

Πηγή Φωτογραφίας: otavoice.gr

Κινητήριος δύναμη η συνεργασία των ορεινών Δήμων Αργιθέας, Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα
ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΑΦΩΝ: ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Κινητήριος δύναμη η συνεργασία των ορεινών Δήμων Αργιθέας, Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα
Παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της Attica Green Expo, στο TaeKwonDo στο Παλαιό Φάληρο, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Δίκτυο Ορεινών Δήμων «Πίνδος» και το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες».
-Ανδρέας Στεργίου , Δήμαρχος Αργιθέας: Καταφέραμε να κάνουμε πράξη την συνεργασία και εξασφαλίσαμε πόρους σε υπερτοπική βάση.
-Αλέξης Καρδαμπίκης, Δήμαρχος Αγράφων: Οι δήμοι έχουν σχέδιο και είναι πρωταγωνιστές και εγγυητές της υλοποίησης του προγράμματος.
– Παναγιώτης Νάνος, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα: το πνεύμα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας των προγόνων μας επιβίωσε και έφτασε μέχρι τις μέρες μας.
Η ανοιχτή, ισότιμη και δημιουργική συνεργασία των τριών Δημάρχων των Δήμων Αργιθέας, Αγράφων και Λίμνης Πλαστήρα είναι η κινητήριος δύναμη, για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και την εφαρμογή ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, με βάση το οποίο για πρώτη φορά εγκρίνονται και υλοποιούνται τοπικά και διαπεριφερειακά αναγκαία και σημαντικά έργα, που βγάζουν τα Θεσσαλικά και Ευρυτανικά Άγραφα από την απομόνωση και δημιουργούν αισιοδοξία και ορατότητα για το μέλλον.
Αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα, που αναδείχθηκε στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων- Εργαλείο Καινοτομίας και Άμεσης Επανένταξης των Αγράφων στην Αναπτυξιακή Διαδικασία», που διοργάνωσαν από κοινού το Δίκτυο Ορεινών Δήμων «Πίνδος» και το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες». Τα δύο περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά Δίκτυα υποστηρίζουν με συντονισμένες πρωτοβουλίες τους τις κοινές δράσεις και το έργο των τριών ορεινών Δήμων-Μελών τους.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, από τους:
– Ανδρέα Στεργίου, Δήμαρχο Αργιθέας, Πρόεδρο του Δικτύου «Πίνδος» και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»
-Αλέξανδρο Καρδαμπίκη ,Δήμαρχο Αγράφων
– Παναγιώτη Νάνο, Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα
Παρουσιάστηκαν οι αναπτυξιακοί πυλώνες του σχεδιασμού και τα έργα προτεραιότητας, που δρομολογούνται ανά Δήμο και σε ολόκληρη την περιοχή των Αγράφων, στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) Αγράφων. Βάση αναφοράς του ΕΑΠ Αγράφων, όπως τονίστηκε αποτελεί το αναπτυξιακό σχέδιο προτάσεων των Δήμων Αργιθέας, Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα, το οποίο από κοινού εκπόνησαν και εισηγήθηκαν προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τα αρμόδια Υπουργεία οι τρείς Δήμαρχοι.
-«Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) για τα Άγραφα αποτελεί δυνατότητα και ευκαιρία για την αναστροφή της δημογραφικής ερήμωσης και την οικονομική – κοινωνική επανεκκίνηση των τριών ορεινών Δήμων των Αγράφων ενώ ταυτοχρόνως αποτελεί πρόγραμμα πιλότο για την ανάπτυξη συνολικά των 38 ορεινών Δήμων της χώρας», τονίστηκε στην εκδήλωση από τους τρείς Δημάρχους:
Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) για τα Άγραφα έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 90 εκατομμυρίων ευρώ, υπό την ευθύνη Ομάδας Συντονισμού με ευρεία διυπουργική εκπροσώπηση, και τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εγκρίθηκε άμεση έναρξη σειράς αναπτυξιακών έργων για την περιοχή
Ήδη πραγματοποιήθηκε στις 15 Μάιου 2023 η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης και Ομάδας Συντονισμού για το ΕΑΠ Αγράφων στο πλαίσιο της οποίας εγκρίθηκαν οι πρώτες εντάξεις έργων κοινωνικού χαρακτήρα και υποδομών ενώ στην επόμενη συνεδρίαση που έχει προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ένταξη νέων έργων αλλά και η λήψη μέτρων διοικητικής – οργανωτικής συνδρομής των Δήμων για την επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων.
Οι τρεις Δήμαρχοι ως Μέλη της Επιτροπής Καθοδήγησης και Ομάδας Συντονισμού για το ΕΑΠ Αγράφων ανακοίνωσαν ότι η Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση στις 15 Μαΐου 2023 στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, ομόφωνα αποφάσισε και ενέκρινε την άμεση έναρξη μιας σειράς αναπτυξιακών έργων για την περιοχή, με στόχο τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία με χαμηλούς ρύπους, την προστασία και την ανάδειξη των φυσικών και των πολιτισμικών πόρων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθυσμός.
Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι στη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής το Σεπτέμβριο στο Δήμο Αγράφων θα ακολουθήσουν νέες εγκρίσεις με έμφαση στους τομείς της πράσινης μετάβασης, εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι ομιλητές τόνισαν επίσης ότι:
-«Το ΕΑΠ Αγράφων είναι το πρώτο διαπεριφερειακό πρόγραμμα που εφαρμόζεται υπερβαίνοντας τα στενά διοικητικά όρια των Δήμων στους οποίους απευθύνεται. Είναι το πρόγραμμα ύψους 90 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης , κατά την επίσκεψή του το 2021 στην περιοχή, ως απάντηση στη φυσική καταστροφή που προκάλεσε ο Ιανός, αλλά και στα πάγια προβλήματα πληθυσμιακής συρρίκνωσης, συγκοινωνιακής απομόνωσης και οικονομικής υπανάπτυξης που μαστίζουν τις ορεινές περιοχές της χώρας».
Τα σημαντικά έργα προτεραιότητας
Οι τρεις Δήμαρχοι παρουσίασαν μεταξύ άλλων τα έργα που οι ίδιοι θεωρούν σημαντικότερα για τις περιοχές και τους κατοίκους τους, τα οποία θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ΕΑΠ Αγράφων:
-Ο Ανδρέας Στεργίου Δήμαρχος Αργιθέας και Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, αναφέρθηκε στις κομβικές οδικές συνδέσεις που είναι αναγκαίες για την εξυπηρέτηση τόσο των κτηνοτρόφων όσο και της σχολικής κοινότητας, στην υλοποίηση στην ανάδειξη της Αργιθέας ως προορισμού εναλλακτικού τουρισμού.
-Ο Αλέξανδρος Καρδαμπίκης Δήμαρχος Αγράφων υπογράμμισε τη σημασία των οδικών συνδέσεων ως πυλώνα στήριξης για το συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, καθώς και την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για στήριξη των οικογενειών και εγκατάσταση νέων κατοίκων στην περιοχή.
-Ο Παναγιώτης Νάνος Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα ανέφερε την υλοποίηση αρδευτικών έργων για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, την ανάπτυξη της μεταποίησης / τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, την ανακαίνιση των τουριστικών υποδομών στη λίμνη Πλαστήρα αλλά και την δημιουργία δύο νέων διεθνών τοπόσημων (μουσείο σύγχρονης τέχνης και πάρκο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας) όπως και οικισμού για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments