Policy Briefs

Κίνα και Ρωσία στο πλευρό των Σέρβων για το Κόσοβο

Κίνα και Ρωσία στο πλευρό των Σέρβων για το Κόσοβο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ενώ ο δυτικός κόσμος καταβάλλει προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, η Ρωσία και η Κίνα παίρνουν το μέρος της Σερβίας και της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Mao Ning κατηγόρησε τη βία για την αποτυχία του Κοσσυφοπεδίου να σεβαστεί τα πολιτικά δικαιώματα της Σερβίας και δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας «να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

«Είμαστε αντίθετοι στις μονομερείς ενέργειες των προσωρινών αυτοδιοικητικών θεσμών του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Mao κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στους θεσμούς της Πρίστινα.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η Δύση πυροδοτεί την ένταση και πως η στάση της πρέπει να καταδικαστεί.

«Καλούμε τη Δύση να σταματήσει επιτέλους την ψευδή προπαγάνδα της και να σταματήσει να κατηγορεί για τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο τους απελπισμένους Σέρβους που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και την ελευθερία τους με ειρηνικά και μη ένοπλα μέσα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρέσβης συμπλήρωσε: «Η Μόσχα έχει την πιο σοβαρή προσέγγιση στην εξέλιξη των πραγμάτων και καταλαβαίνουμε ότι αυτού του είδους η εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κρίση, ακόμη και έκρηξη σε ολόκληρη την περιοχή».

Από τότε που ξεκίνησε η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σερβία αρνήθηκε να εφαρμόσει τις περισσότερες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας ή να ευθυγραμμιστεί ευρύτερα με το μπλοκ και τη γραμμή εξωτερικής πολιτικής της Δύσης. Όσοι βρίσκονται στην περιοχή προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η Σερβία απολαμβάνει την υποστήριξη της Ρωσίας και ότι ο Βάγκνερ είναι παρών στη χώρα και κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ακύρωσε μια διήμερη επίσκεψη στη Μπρατισλάβα και επέμεινε μέσω Instagram ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αποσύρει τις αστυνομικές του δυνάμεις από το βορρά.

«Υπάρχει ένας όρος τόσο μικρός που δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι άνθρωποι της QUINT και των πιο ισχυρών δυτικών χωρών δεν μπορούν να τον εκπληρώσουν – αυτός είναι η απόσυρση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων της Πρίστινα από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και η απομάκρυνση των ψεύτικων δημάρχων που δεν εκπροσωπούν κανέναν. Η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η Σερβία θα νικήσουν τελικά», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος συναντήθηκε επίσης με τους πρεσβευτές της QUINT και εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα ανέχεται τη βία, η οποία «έχει μειωμένο αριθμό επιλογών που θα οδηγούσαν σε μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τους πλέον 40 τραυματίες στρατιώτες της KFOR του ΝΑΤΟ, είπε ότι πολλοί Σέρβοι τραυματίστηκαν επίσης με τη χρήση πυροβόλων όπλων και τη σωματική αντίσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments