Οικονομία

Η ευρωζώνη και επισήμως σε ύφεση

Η ευρωζώνη και επισήμως σε ύφεση

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

 Η πτώση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά -0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σηματοδοτεί την είσοδο σε ύφεση στη ζώνη του ευρώ. Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας επιβραδύνει την ανάπτυξη της ηπείρου.

 Η πτώση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά -0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σηματοδοτεί την είσοδο σε ύφεση στη ζώνη του ευρώ. Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας επιβραδύνει την ανάπτυξη της ηπείρου.

Η ύφεση είναι εδώ, λοιπόν, είναι παρούσα. Η ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση με την πτώση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, κατά -0,1% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και κατά -0,1% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη Eurostat.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε προβλέψει μέχρι στιγμής στασιμότητα (0%) το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και ανάπτυξη 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αυτή η αναθεώρηση προς τα κάτω οφείλεται στη μείωση της εισόδου σε ύφεση της οικονομικής μηχανής της ευρωζώνης, δηλαδή της Γερμανίας.  Το Βερολίνο παραδέχθηκε στα τέλη Μαΐου ότι υπέστη τεχνητή ύφεση. Στα μέσα Μαΐου, η Eurostat εξακολουθούσε να υπολογίζει σε μια θετική εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο στη ζώνη του ευρώ στο +0,3%.

Με αυτή την καθοδική αναθεώρηση, όλες οι οικονομικές προοπτικές της ηπείρου κινούνται προς τα κάτω. Οι προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% το 2023 στις 20 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα, φαίνονται πως ακυρώνονται.

Αν και οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, η κατανάλωση υποφέρει επίσης από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού γενικότερα, ο οποίος παρέμεινε υψηλός στο 6,1% τον Μάιο.

Ένας άλλος λόγος για την οικονομική επιβράδυνση που επηρεάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πολιτική αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αυτή η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής περιορίζει τη ζήτηση για πιστώσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περιορίζοντας έτσι τις επενδύσεις, ιδίως σε ακίνητα, κάτι που αντανακλάται σε πτώση της δραστηριότητας στις κατασκευές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συναντηθούν όντως την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσουν για τη νομισματική τους πολιτική. Οι τιμές στην ευρωζώνη παραμένουν υπό ισχυρή πίεση, που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός, εκτός από την ενέργεια και τα τρόφιμα, μπορεί να μην έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας. Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ. « Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές », είπε σε ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά την ετήσια επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 6,1% τον Μάιο. , μετά από 7% τον Απρίλιο, πολύ μακριά από το ρεκόρ του 10,6% που επιτεύχθηκε το Οκτώβριος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments