Πολιτική

Στο γήπεδο της οικονομίας

Στο γήπεδο της οικονομίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στην ατζέντα των προηγούμενων εκλογών κυριάρχησαν τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής που επέτρεπε ακόμη και στους ηττημένους να διεκδικήσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην ατζέντα των προηγούμενων εκλογών κυριάρχησαν τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής που επέτρεπε ακόμη και στους ηττημένους να διεκδικήσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όταν μάλιστα αποκαλύφθηκε το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη για πιθανή έξοδο από το ευρώ με έκδοση χαρτονομισμάτων από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Λαχείου, το θέμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» με τη συμμετοχή Σύριζα, ΠΑΣΟΚ και Μέρα25 πήρε άλλες διαστάσεις καθώς τέθηκαν ζητήματα που παρέπεμπαν στις δραματικές ημέρες του 2015.

Η ατζέντα της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου περιστρέφεται γύρω από τα προγράμματα των κομμάτων και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τους πολίτες, πρέπει να γνωρίζουν πλήρως πριν αποφασίσουν ποιος θα τους κυβερνήσει.

Η οικονομία αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Η τετραετία 2015 – 2019 του Σύριζα είναι ταυτισμένη με φόρους, προβληματικό τραπεζικό σύστημα, στασιμότητα και υπέρμετρη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης. Η σύγκριση με τη θητεία Μητσοτάκη είναι καταλυτική, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, πτώση της ανεργίας κατά επτά μονάδες, κοινωνική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημικών και εξωγενών ενεργειακών κρίσεων.

Οι πολίτες συγκρίνουν και ψηφίζουν, το ζήτημα της αξιοπιστίας είναι μείζον για την τελική επιλογή. Προχθές ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «¨η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αυξήσει την έμμεση φορολογία, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ». Στην πράξη ο πρόεδρος του Σύριζα ήταν ο πρωθυπουργός που ανέβασε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και εκτίναξε όλους του έμμεσους φόρους, μεταξύ αυτών και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα ανώτατα επιτρεπόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση επίπεδα.

Μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι ο Αλ. Τσίπρας θα περιορίσει τους φόρους, όταν στην τετραετία διακυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ. η φορολογία αυξήθηκε στα ύψη και ο μοναδικός φόρος που μειώθηκε ήταν για τις επιχειρήσεις καζίνο;

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις για να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε πάνω από πενήντα φόρους και πέτυχε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε, την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αναβάθμιση της πατρίδας μα στις κλίμακες των διεθνών οίκων αξιολόγησης, χωρίς να υπάρξει δημοσιονομική αποσταθεροποίηση.

Απέναντι στα πειράματα των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη φορολογία, η οικονομική πολιτική της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεχωρίζει λόγω της αποτελεσματικότητας στην πραγματική οικονομία. Για αυτό και είναι πλέον χαώδης η διαφορά στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας με τον Σύριζα ή το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments