Nέα της αγοράς

Τουρκική λίρα: Προέβλεπαν κατάρρευση σε 3 μήνες – Ήρθε σε 3 μέρες

Τουρκική λίρα: Προέβλεπαν κατάρρευση σε 3 μήνες – Ήρθε σε 3 μέρες

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Τώρα οι αναλυτές της Goldman σχολιάζουν πως «ίσως η πρόβλεψή μας για το 12μηνο να γίνει πραγματικότητα πιο γρήγορα, αν οι προσαρμογές για τη συναλλαγματική ισοτιμία εξακολουθούν να είναι εμπροσθοβαρείς».

Δεν έχει τέλος η διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Σε καθημερινά πια βάση καταποντίζεται σε νέο ιστορικό ναδίρ – κάτι που είχαν προβλέψει οι διεθνείς αναλυτές, αλλά δεν περίμεναν να γίνει με τέτοια ταχύτητα και τόση ορμή. Μάλιστα ορισμένοι θεωρούσαν ότι θα ανακοπεί για λίγο ο κατήφορος, μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να στείλει στις αγορές ένα μήνυμα επιστροφής στην οικονομική και νομισματική «ορθοδοξία» με τον ορισμό του Μεχμέτ Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών και της  Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν στην κεντρική τράπεζα. 

Από τις πλέον ζοφερές εκτιμήσεις για την τουρκική λίρα ήταν εκείνη της Goldman Sachs. Όταν εκδόθηκε, στις 3 Ιουνίου, η ισοτιμία ήταν λίγο πάνω από τις 20 λίρες ανά δολάριο. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα την «έβλεπε» στις 23 λίρες ανά δολάριο σε 3 μήνες, στις 25 λίρες σε 6 μήνες και στις 28 λίρες σε διάστημα 12 μηνών. Πέρασαν μόλις τρία 24ωρα για να γίνει πραγματικότητα η πρόβλεψη για την πτώση της στο τρίμηνο.

Τώρα οι αναλυτές της Goldman σχολιάζουν πως «ίσως η πρόβλεψή μας για το 12μηνο να γίνει πραγματικότητα πιο γρήγορα, αν οι προσαρμογές για τη συναλλαγματική ισοτιμία εξακολουθούν να είναι εμπροσθοβαρείς».

Σιμσέκ – Ερκάν: Θα πατήσουν το φρένο;

Γιατί όμως οι επιλογές Σίμσεκ και Ερκάν δεν σταματούν την πτώση; Η Ρέιτσελ Ζίμπα της Ziemba Insights τονίζει στο CNBC πως «το τουρκικό νόμισμα ακόμη και μετά τη ραγδαία πτώση του πέρυσι ήταν υπερκτιμημένο, εάν λάβει κανείς υπόψη την πορεία του πληθωρισμού και των πιστωτικών ροών της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία έδειξαν πτώση του πληθωρισμού στο 39,59% τον Μάιο από τα επίπεδα του 85,51% τον περασμένο Οκτώβριο. Οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι στην πραγματικότητα ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα είναι αρκετά υψηλότερος. Η Ζίμπα συμφωνεί με την εκτίμηση της Goldman ότι  θα συνεχίσει να κατρακυλά το νόμισμα και σημειώνει πως εάν πέσει κάτω από τα 25 και τα 28 ανά δολάριο τότε «θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ο πάτος».

Το εάν και πού θα σταματήσει ο κατήφορος θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το κατά πόσο θα επιτρέψει ο Ερντογάν στον υπουργό Οικονομικών και τη διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας να χαράξουν και να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους, ανεξάρτητα από τις δικές του βουλές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments