Πολιτική

Άδωνις: Ο ΣΥΡΙΖΑ «έγδαρε» τους Έλληνες στους φόρους

Άδωνις: Ο ΣΥΡΙΖΑ «έγδαρε» τους Έλληνες στους φόρους
Σε θέματα οικονομικής πολιτικής αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 σήμερα το πρωί.

Σε θέματα οικονομικής πολιτικής αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 σήμερα το πρωί.

Άλλο αύξηση της φορολογίας και άλλο αύξηση των συντελεστών φορολόγησης

Αναφορικά με το ζήτημα της φορολογίας, ο Άδωνις επισήμανε: «Κυβερνήσαμε τέσσερα χρόνια και μόνο μειώσαμε τους φόρους. Μερικοί συγχέουν τα φορολογικά έσοδα με την αύξηση της φορολογίας. Η αύξηση της φορολογίας αφορά την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης. Και οι συντελεστές φορολόγησης έχουν όλοι μειωθεί. Δεν υπάρχει φορολογικός συντελεστής που να ανέβηκε επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλοι οι συντελεστές έχουν πέσει.

Τώρα, μερικοί υποστηρίζουν ότι έχουν αυξηθεί τα έσοδα, άρα έχουν αυξηθεί οι έμμεσοι φόροι. Αυτό είναι εν μέρει αληθές, αλλά όχι αληθές στην πραγματικότητα. Γιατί η αύξηση των εσόδων έχει τρεις πηγές. Μία από αυτές είναι ο πληθωρισμός. Αλλά έχουμε και αύξηση του ΑΕΠ και πολύ μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση.

Και δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, γιατί όπου εφαρμόστηκε δεν πέρασε στον καταναλωτή. Δεν υπάρχει τρόπος να εμποδίσεις την αύξηση στην αλυσίδα των αγαθών λόγω ΦΠΑ. Είναι μια φενάκη, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος στη Βουλή το 2017 έχουν ισχυριστεί το ίδιο ακριβώς.

Όσον αφορά τον φόρο στα καύσιμα, αυτοί που τον εισηγούνται είναι πολύ μακριά από την πραγματική οικονομία. Τα καύσιμα είναι ευθέως εισαγόμενο είδος. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το εμπορικό έλλειμμα θα αυξηθεί, αν επιχειρήσει κανείς να βγάλει από αύξηση του εισαγόμενου είδους. Πρέπει λοιπόν να πάρεις χρήματα εφόσον περισσεύουν και να ενισχύσεις την παραγωγή.

Ο Σύριζα αύξησε υπερβολικά τους φόρους

Σε σχέση με τις τιμές των αγαθών στο ράφι, ο Άδωνις υποστήριξε: «Οι τιμές μας είναι οι δεύτερες χαμηλότερες σε όλη την Ευρώπη. Οι τιμές μας στο ράφι είναι οι χαμηλότερες. Και εάν ψωνίζει κάποιος από το Καλάθι του Νοικοκυριού, θα έχει κέρδος από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα 17%. Η μεσοσταθμική μείωση του Καλαθιού είναι 17%».

Ως προς τη φορολογική πολιτική του Σύριζα, ο Άδωνις υπενθύμισε: «Η προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις αυξήθηκε από 50% επί Σαμαρά στο 100%. Εγώ χρειάστηκε να κλείσω τις εκδόσεις Γεωργιάδη. Ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές Κατρούγκαλου μας υποχρέωναν να πληρώνουμε για ΕΦΚΑ 205 του εισοδήματός μας. Ο ΦΠΑ πήγε στο 24% επί Σύριζα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments