Global News

BBC: Γκουτέρες – Θλιβερή η αντίδρασή μας στην υπερθέρμανση του πλανήτη

BBC: Γκουτέρες – Θλιβερή η αντίδρασή μας στην υπερθέρμανση του  πλανήτη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ

Παρά την εξαγγελθείσα προοπτική μιας κλιματικής « καταστροφής », η συλλογική αντίδραση του κόσμου παραμένει « άθλια », κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, επιτιθέμενος για άλλη μια φορά στα ορυκτά καύσιμα που είναι « ασυμβίβαστα » με την επιβίωση της ανθρωπότητας. « Οδεύουμε προς την καταστροφή με μάτια ορθάνοιχτα, με πάρα πολλούς ανθρώπους έτοιμους να στοιχηματίσουν τα πάντα με ευσεβείς πόθους, αναπόδεικτες τεχνολογίες ή ασημένιες σφαίρες», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου.

« Οι τρέχουσες πολιτικές οδηγούν τον κόσμο σε αύξηση της θερμοκρασίας +2,8°C μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό προαναγγέλλει μια καταστροφή. Ωστόσο, η συλλογική απάντηση είναι θλιβερή. « Οι χώρες απέχουν πολύ από το να τηρήσουν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα. Βλέπω έλλειψη φιλοδοξίας. Έλλειψη εμπιστοσύνης. Έλλειψη υποστήριξης. Έλλειψη συνεργασίας. Και μια πληθώρα προβλημάτων σαφήνειας και αξιοπιστίας », είπε ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος θα οργανώσει μια σύνοδο κορυφής για τη δράση για το κλίμα στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου.

« Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε και να ανεβάσουμε το ρυθμό », παρακάλεσε, εξακολουθώντας να πιστεύει ότι η επίτευξη του ιδανικού στόχου της συμφωνίας για περιορισμό της θέρμανσης στους +1,5°C είναι « ακόμη δυνατή ». Αλλά για αυτό, πρέπει να δράσουμε « άμεσα », ξεκινώντας « με τη μολυσμένη καρδιά της κλιματικής κρίσης: τα ορυκτά καύσιμα ». « Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων. Είναι τα ίδια τα ορυκτά καύσιμα, τελεία . Οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος τους προέτρεψε να απομακρυνθούν από «ένα προϊόν ασύμβατο με την ανθρώπινη επιβίωση ».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments