Διεθνή

Εμπάργκο στα σερβικά προϊόντα αποφάσισε η κυβέρνηση

Εμπάργκο στα σερβικά προϊόντα αποφάσισε η κυβέρνηση
Η σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών από τη σερβική αστυνομία, την περασμένη Τετάρτη, 14 Ιουνίου, εντείνει την αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Η σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών από τη σερβική αστυνομία, την περασμένη Τετάρτη, 14 Ιουνίου, εντείνει την αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Όπως ισχυρίζονται οι σερβικές αρχές οι αστυνομικοί αυτοί εισήλθαν οπλισμένοι στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας κάτι που απορρίπτει η Πρίστινα υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απαγωγή.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου σε αντίποινα επέβαλε την απαγόρευση εισαγωγής σερβικών προϊόντων. Στις συνοριακές διαβάσεις από τη Σερβία προς το Κόσοβο έχουν ακινητοποιηθεί δεκάδες φορτηγά που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και στα οποία οι τελωνειακές αρχές του Κοσόβου δεν επιτρέπουν την είσοδο. Τα προϊόντα που εισάγονται στο Κόσοβο από την Σερβία, προορίζονται κυρίως για τις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Η αντιπαράθεση αυτή ενισχύει την ένταση και στον βορρά του Κοσόβου. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Πέμπτης σημειωθήκαν τρία επεισόδια στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα και Ζβέτσαν. Σε δύο περιπτώσεις άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδες κρότου έξω από αστυνομικά τμήματα ενώ πετροβολήθηκε και περιπολικό όχημα της αστυνομίας. Στην πόλη Ζβέτσαν επίθεση με πέτρες δέχθηκαν και δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης του Κοσόβου με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν.

Εντωμεταξύ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διοργανώνει συνάντηση στις Βρυξέλλες του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι. Οι ΗΠΑ δια του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ κάλεσαν τις δύο πλευρές να κάνουν βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης και ζήτησαν από τη Σερβία να αφήσει ελεύθερους τους τρεις Κοσοβάρους αστυνομικούς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments