Διεθνή

Frontex: Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο

Frontex: Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπερδιπλασιαστεί το 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε την Παρασκευή η Frontex

Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπερδιπλασιαστεί το 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε την Παρασκευή η Frontex, ο Ευρωπαικός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Ακριβέστερα, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν περισσότερες από 50.300 παράτυπες εισόδους μέσω αυτής της διαδρομής, « ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε από το 2017 », όπως ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Η κεντρική Μεσόγειος παραμένει η κύρια μεταναστευτική οδός προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή η διαδρομή, με περισσότερες από 50.300 εισόδους, αποτελούσε σχεδόν τις μισές παράνομες αφίξεις το 2023, πρόσθεσε η Frontex.

Συνολικά, ο αριθμός των αφίξεων που αναφέρθηκαν στην Frontex μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Μαΐου ήταν 102.000, κατά 12% περισσότερες από ό,τι για την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η δεύτερη πιο ενεργή διαδρομή είναι αυτή των Δυτικών Βαλκανίων, με περισσότερες από 30.700 εισόδους – ακόμα 25% λιγότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Όλα τα άλλα δρομολόγια, εκτός από τη γραμμή της Κεντρικής Μεσογείου, κατέγραψαν επίσης πτώση, που κυμαίνονταν από μείον 6% για τη Δυτική Μεσόγειο έως -47% για τη διαδρομή της Δυτικής Αφρικής. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται κυρίως στη «μακρά περίοδο κακοκαιρίας, που έκανε τα πάντα επικίνδυνα ταξίδια ακόμη πιο επικίνδυνα ».

Ωστόσο, η μεταναστευτική πίεση παραμένει «υψηλή» και «μπορούμε να περιμένουμε μια αναζωπύρωση της δραστηριότητας των λαθρεμπόρων τους επόμενους μήνες», κατέληξε η υπηρεσία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments