Διεθνή

Η ΕΕ θωρακίζει την οικονομική πολιτική της έναντι της Κίνας

Η ΕΕ θωρακίζει την οικονομική πολιτική της έναντι της Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Οι Βρυξέλλες θέλουν να «φιλτράρουν» καλύτερα τις ξένες επενδύσεις στην επικράτειά τους και να περιορίσουν την εκροή χρημάτων και τεχνογνωσίας σε ευαίσθητους τομείς, που είναι πιθανό να ωφελήσουν τους συστημικούς ανταγωνιστές.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να «φιλτράρουν» καλύτερα τις ξένες επενδύσεις στην επικράτειά τους και να περιορίσουν την εκροή χρημάτων και τεχνογνωσίας σε ευαίσθητους τομείς, που είναι πιθανό να ωφελήσουν τους συστημικούς ανταγωνιστές.

Επιτήρηση κρίσιμων τεχνολογιών, έλεγχος των εξαγωγών, φιλτράρισμα εξερχόμενων επενδύσεων: αυτοί είναι οι βασικοί άξονες της νέας στρατηγικής οικονομικής ασφάλειας που παρουσίασαν την Τρίτη οι Βρυξέλλες.

Καθοδηγούμενο από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτό το νέο «δόγμα» έχει πάνω απ’ όλα σκοπό να προστατεύσει την Ευρώπη από οποιαδήποτε οικονομική εξάρτηση από χώρες όπως η Κίνα.

Η πανδημία που παρέλυσε τις αλυσίδες εφοδιασμού στην Ασία, ιδιαίτερα στους ημιαγωγούς, και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που αποκάλυψε εξαρτήσεις από το ρωσικό αέριο και γεωπολιτικές εντάσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, συνέβαλαν στην ανάδυσή της.

«Αυτός ο κόσμος αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο γεωπολιτικά και οι βασικές τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιθετικά, η οικονομική ασφάλεια έχει γίνει προτεραιότητα», δήλωσε ξ Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΕ έχει ήδη εξοπλιστεί με μέσα εμπορικής άμυνας και έχει λάβει μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της από ημιαγωγούς και κρίσιμες πρώτες ύλες.  Θέλει όμως να προχωρήσει παραπέρα και κυρίως να μην αφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να καθορίσουν τους κανόνες του παιχνιδιού μόνες τους.

Συνολικά, η Επιτροπή θέλει να ελέγχει καλύτερα τις επενδύσεις, είτε εισερχόμενες, όπως η εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένες εταιρείες, είτε εξερχόμενες.

Έτσι, η ΕΕ σκοπεύει να επανεξετάσει τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην επικράτειά της, για να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Και ταυτόχρονα σκοπεύει να περιορίσει την εκροή χρημάτων, αλλά και τεχνογνωσίας, σε ευαίσθητους τομείς, που πιθανόν να αξιοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς και προς όφελος συστημικών αντιπάλων όπως η Κίνα.

Αυτό απαιτεί ενίσχυση των ελέγχων των εξαγωγών, όπως η πώληση όπλων σε εχθρικές χώρες. Αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν να προχωρήσουν πέρα ​​από το να αγγίξουν τις «προηγμένες τεχνολογίες», όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή ο κβαντικός υπολογιστής. Ένας κατάλογος τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για την οικονομική ασφάλεια της ΕΕ πρέπει να καταρτιστεί έως τον Σεπτέμβριο.

«Τα μέτρα για τις εξερχόμενες επενδύσεις θα είναι τα πιο αμφισβητούμενα, γιατί αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα απαγορεύουν στον εαυτό τους να επενδύουν σε συγκεκριμένους τομείς, κρίνει ένας διπλωμάτης. Είναι πραγματικά νέο και όχι απλό, μόνο η Λιθουανία είναι υπέρ του. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πολύ Ατλαντίστρια σε αυτό…».

Αλλαγή κατεύθυνσης για τις επιχειρήσεις

Ορισμένοι επισημαίνουν μια υποχώρηση από την παραδοσιακή προσέγγιση ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ. «Το σχέδιό μας στοχεύει να μειώσει τους κινδύνους αντί να αποσυνδέσει τις οικονομικές μας αλληλεξαρτήσεις», υπογράμμισε ωστόσο η Μάργκαρετ Βεστάγκερ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, υπερασπιζόμενη τον εαυτό της από κάθε προστατευτισμό.

Τα κράτη μέλη σκοπεύουν να καταστήσουν αυτό το κύριο θέμα συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 29 Ιουνίου. Ορισμένοι ανησυχούν για μέτρα που θα οικειοποιηθούν τις εξουσίες εθνικής ασφάλειας τους. Άλλοι φοβούνται μια πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

Οι εταιρείες παρακολουθούν επίσης πολύ στενά τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή κατεύθυνσης στον τρόπο εμπορίας και επενδύσεων στον κόσμο. Επισκεπτόμενος τη Γερμανία, την ευρωπαϊκή χώρα που είναι πιο εκτεθειμένη στην Κίνα, ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ κάλεσε τη Δευτέρα τις γερμανικές εταιρείες να πρωτοστατήσουν στη μείωση των κινδύνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments