Πολιτική

DW: Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ελλάδα;

DW: Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ελλάδα;

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Τρία ακροδεξιά κόμματα υπάρχουν πλέον στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τρία ακροδεξιά κόμματα υπάρχουν πλέον στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι Σπαρτιάτες, συνέχεια του απαγορευμένου κόμματος Χρυσή Αυγή, δημιουργούν αντιπαραθέσεις. Η ΝΙΚΗ, από την άλλη, ανησυχεί για την επιρροή της «Νέας Οθωμανικής Τουρκίας» στα Βαλκάνια.

Για πρώτη φορά από το 1974, όταν αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα, τρία ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα κατάφεραν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στις 25 Ιουνίου. Το συνολικό ποσοστό ψήφων αυτών των κομμάτων, δηλαδή των Σπαρτιατών, της ΝΙΚΗΣ και της Ελληνικής Λύσης έφτασε το 13%.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η εκλογική επιτυχία των Σπαρτιατών, ενός κόμματος που δραστηριοποιήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές . Το κόμμα έγινε ξαφνικά η πέμπτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη. Ο αρχηγός του κόμματος Βασίλης Στίγκας δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων το βράδυ των εκλογών.

Διάδοχο κόμμα της Απαγορευμένης Χρυσής Αυγής;

Η πολιτική επιστήμονας Βασιλική Γεωργιάδου είπε στη DW: «Δεν είναι σωστό να λέμε ότι εμφανίστηκαν ξαφνικά οι Σπαρτιάτες. Άλλωστε το κόμμα είναι εγγεγραμμένο στον Άρειο Πάγο από το 2017. Ωστόσο, παρέμεινε αδρανές για πολύ καιρό. Ο σημαντικότερος λόγος ήταν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο προφυλακισμένος πρώην εκπρόσωπος του απαγορευμένου νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, επέμενε να ψηφίσει τους Σπαρτιάτες.

Ο αρχηγός του κόμματος Στίγκας δήλωσε πριν τις εκλογές ότι ήταν περήφανος για τη στήριξη του Κασιδιάρη.

Από κόμμα διαμαρτυρίας σε εγκληματική οργάνωση

Στο απόγειο της κρίσης χρέους, η Χρυσή Αυγή είχε γίνει η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ελλάδας. Το 2013, αφού υποστηρικτές του κόμματος κατηγορήθηκαν ότι μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου Έλληνα μουσικό και αριστερό ακτιβιστή, ξεκίνησε έρευνα εναντίον ηγετών του κόμματος ως ύποπτοι για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης».

Τελικά, τον Οκτώβριο του 2020, το μεγαλύτερο μέρος του εκτελεστικού επιτελείου της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Στο πλαίσιο αυτό, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κασιδιάρης. Ωστόσο, φαίνεται ότι συνεχίζει την πολιτική του δράση από τη φυλακή στηρίζοντας το κίνημα των Σπαρτιατών. Είπε το βράδυ των εκλογών ότι η επιτυχία των Σπαρτιατών ήταν «μια συγκλονιστική ήττα για το σημερινό πολιτικό σύστημα και μια μεγάλη νίκη για τους Έλληνες που αγωνίζονται για την πατρίδα τους».

Ανησυχία για τη «Νέα Οθωμανική Τουρκία»

Σε αντίθεση με τη Χρυσή Αυγή, το υπερορθόδοξο κόμμα ΝΙΚΗ περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευσεβείς και αξιοσέβαστους επαγγελματίες. Ο Δημήτριος Νάτσιος, ο αρχηγός του κόμματος, μέλη του οποίου είναι κυρίως δάσκαλοι, κληρικοί, συγγραφείς και έφεδροι αξιωματικοί, τράβηξε ένα εξαιρετικά ντροπαλό προφίλ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την εκλογική επιτυχία. Αν και ο νέος πολιτικός άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα, μια φράση που έκανε ήταν σχεδόν μια περίληψη της κύριας αποστολής του κόμματος: «Θα αγωνιστούμε για τη νίκη του ελληνικού κόσμου με φόβο Θεού!».

Η Γεωργιάδου επισημαίνει ότι ο θρησκευτικός χαρακτήρας του κόμματος είναι ξεκάθαρος: «Φαίνεται ότι η ΝΙΚΗ συνδέεται στενά με διάφορες μοναστικές κοινότητες και οργανώσεις με θρησκευτικά κίνητρα, εκτός από την επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ο ιστότοπος του κόμματος αναφέρει: «Πρέπει να ξαναθυμηθούμε και να προωθήσουμε τον πλούτο των ιδεών των προγόνων μας» και η επιρροή της «Νέας Οθωμανικής Τουρκίας» στα Βαλκάνια είναι ανησυχητική και καλεί σε αντιπολίτευση. Υποστηρίζεται ότι οι εν λόγω κίνδυνοι μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με την πίστη στην Ορθοδοξία.

«Ελληνική Λύση» στη βουλή

Το κόμμα της Ελληνικής Λύσης επωφελήθηκε από τις διαμαρτυρίες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κατά της συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία στις 17 Ιουνίου 2018, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο αρχηγός του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, που υιοθετεί φιλορωσική πολιτική, έκανε την εξής έκκληση στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων:  «Οι Αμερικανοί θέλουν να δημιουργήσουν ένα κράτος-δορυφόρο για να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Η Ελλάδα θα πρέπει να αντιταχθεί αυτό και να προσπαθήσουμε για κοινά σύνορα με τη Σερβία».

Η Ελληνική Λύση, που ιδρύθηκε το 2016, ακολουθεί μια πολιτική διαρκούς επιθετικότητας εναντίον όλων των λεγόμενων «εχθρών» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Επιβραβεύτηκε πολλές φορές από τους ψηφοφόρους. Ο Βελόπουλος έδειξε κακή στάση το βράδυ των εκλογών και απείλησε την κυβέρνηση: «Μας κήρυξαν πόλεμο. Δεν μου επέτρεψαν να εμφανιστώ στην κρατική τηλεόραση, αλλά τους δείξαμε την πραγματική μας δύναμη. Είμαστε ξανά στη βουλή. Το πετύχαμε για τέταρτη φορά και θα το πετύχουμε άλλες σαράντα φορές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments