Οικονομία

Νέες φοροελαφρύνσεις 2 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Νέες φοροελαφρύνσεις 2 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Νέες φοροελαφρύνσεις – ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις φέρνει στη δεύτερη τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νέες φοροελαφρύνσεις – ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις φέρνει στη δεύτερη τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που θα αγγίξου ή και θα υπερβούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου με το «καλημέρα» η κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και έχει προτεραιότητα τη στήριξη του κοινωνικού σώματος. Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα αφορούν το 2024 και έχουν να κάνουν με πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς φαίνεται πως θα δοθεί παράταση του μέτρου για 3 + 2 μήνες, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι παραμένει σε ισχύ και το Καλάθι του Νοικοκυριού για το επόμενο εξάμηνο.

Στο οικονομικό νομοσχέδιο – μαμούθ που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα μέτρα που θα ενισχύσουν τα εισοδήματα και θα επιφέρουν νέες μειώσεις στους φόρους αφορούν πρωτίστως τη μεσαία τάξη.

Το αφορολόγητο θα αυξηθεί κατά 1000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου. Έτσι το αφορολόγητο για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τις 9000 στις 10000 ευρώ, με δυο παιδιά από 10000 στις 11000 ευρώ και ούτω καθεξής. Το ετήσιο όφελος είναι 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά. Για τον Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης έρχεται νέα μείωση κατά 10% για τα σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα ενισχύσει το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων. Θα προβλέπει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια με έμφαση τα χαμηλότερα και αυξήσεις στα επιδόματα εκείνων που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αυξηθεί κατά 8% από την 1.1.20024 και το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες θα χορηγείται για εννέα μήνες από τέσσερις μήνες που δίνεται σήμερα και ενισχυμένο, ακολουθώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα εξακολουθούν να έχουν μηδενική συμμετοχή σε φαρμακευτική δαπάνη, ενώ το επίδομα Youth Pass θα δίνεται από το 2024 σε όσους νέους φθάνουν τα 18 ή 19 έτη. Πρόκειται για 150 ευρώ, τα οποία υπολογίζεται ότι θα λάβουν περίπου 200.000 νέοι και νέες προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν σε τουριστικές και πολιτιστικές επιχειρήσεις, καθώς και στις μεταφορές.

Αυξάνονται τα επιδόματα τέκνου για τους δημοσίους υπαλλήλους. Με ένα παιδί φθάνει τα 70 ευρώ από τα 50 ευρώ, με δύο παιδιά τα 120 από τα 70 ευρώ, με τρία παιδιά είναι στα 170 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, «φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τον μοναδικό μας αντίπαλο και αυτός δεν είναι άλλος από τα προβλήματα των πολιτών. Να στηρίξουμε την κοινωνία και να προωθήσουμε την ευημερία των Ελληνίδων και των Ελλήνων με καλύτερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη[…] Ό,τι έχει ειπωθεί προεκλογικά στο πρόγραμμά μας και στις προεκλογικές εξαγγελίες και από τον πρωθυπουργό και από το σύνολο των στελεχών της κυβέρνησης, θα υλοποιηθεί στο ακέραιο. Θα γίνει πράξη στο ακέραιο. Και ταυτόχρονα, θα προσπαθούμε να απαντάμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών».

Η κυβέρνηση είναι λοιπόν δεδομένο ότι στην οικονομία θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια συνταγή, η οποία οδήγησε, κατά την πρώτη τετραετία, σε μείωση της ανεργίας, αύξηση των εισοδημάτων, μείωση των φόρων, προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον νέο κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία που άνοιξε μετά την επανεκλογή του, ξεκίνησε από το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments