Ο Μπάιντεν δίνει F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στην παράδοση αναβαθμισμένων F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το αμερικανικό Κογκρέσο, δήλωσε την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του αρχηγού του αμερικανικού κράτους, Τζέικ Σάλιβαν.
Η δήλωση Σάλιβαν έρχεται λιγότερο από 24 ώρες μετά το “πράσινο φως” που έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο NATO ως 32ου μέλους της συμμαχίας.
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤO, παρά τα χθεσινά λεγόμενα του κ. Ερντογάν, δεν θα συνδεθεί με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την εκτίμηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στη θέση του Κογκρέσου σχετικά με το θέμα των μαχητικών F-16 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία είχε εκφράσει τη Δευτέρα ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είχε δηλώσει ότι πιστεύει ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται πλέον πιο κοντά στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει μια δικλίδα ασφαλείας που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά μαχητικά για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε ότι η ένταξη της Σουηδίας θα έπρεπε κανονικά να είναι μια αυτοτελής διαδικασία που θα στηρίζεται αποκλειστικά στα ενταξιακά κριτήρια. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη διαδικασία με δεδομένο ότι οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται με ομοφωνία και αυτό αφήνει περιθώριο σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία για να διαπραγματευτούν επιμέρους θέματα. Στο σημείο, όμως, αυτό, δεσμεύτηκε ότι οι δημοκρατικοί και αξιόπιστοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκονται σε ισχυρή θέση την επόμενη μέρα ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η εξέλιξη αυτών των διαπραγματεύσεων.
“Θα δούμε, λοιπόν, τι θα προτείνει, εάν προτείνει κάτι, η κυβέρνηση για αυτό το θέμα. Φυσικά, το βέτο μου στα F-16 για την Τουρκία δεν είναι κάτι που είναι γραμμένο στο νόμο. Είναι κάτι που είναι άγραφος κανόνας. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να το παρακάμψει, θα αντιταχθώ σε αυτό και θα υπάρξουν συνέπειες με τα πράγματα που μπορώ να κάνω. Μπορούν να το κάνουν παρακάμπτοντας το βέτο. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσω ότι οι πραγματικοί μας εταίροι, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκονται σε καλή θέση ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την Τουρκία”, σημείωσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
Τέλος, ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το συγκεκριμένο θέμα. “Έχω συζητήσει με τον υπουργό Μπλίνκεν τη σημασία της Ελλάδας σε ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που είναι αξιόπιστος και αυτό πρέπει να λάβουν υπόψιν στις μελέτες τους και είχα μια πολύ σύντομη συζήτηση σε πρώιμο επίπεδο με τον Τζέικ Σάλιβαν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας