Διεθνή

SZ: Ο Ερντογάν έχει ανάγκη τη Δύση

SZ: Ο Ερντογάν έχει ανάγκη τη Δύση

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Recep Tayyip Erdoğan

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την αλλαγή της στάσης του Ερντογάν έναντι της Σουηδίας, καθώς και την άρνηση των Συμμάχων για ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάνοντας ένα βήμα προσέγγισης με τη Δύση. Όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, «το γεγονός αυτό προκαλεί έκπληξη», καθώς «κατά την προεκλογική εκστρατεία ο Ερντογάν παρουσιάστηκε ως αντίπαλος των “ιμπεριαλιστών” από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., σε πλήρη αντίθεση με την αντιπολίτευση. Όμως μετά τον προεκλογικό αγώνα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει μετατραπεί και πάλι στον παλιό πραγματιστή, ως ένας πολιτικός στην εξουσία που ξέρει με ποιον πρέπει να διατηρεί καλές σχέσεις.

Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ξένα κεφάλαια. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα άνοδο του πληθωρισμού, λόγω της ήδη πτωτικής πορείας της λίρας, ενώ το έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο φτάνει συνεχώς σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Τα χρήματα από την Αραβική Χερσόνησο, που επιδιώκει να εξασφαλίσει ο Ερντογάν, δεν επαρκούν. Ακόμη και το φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία δεν θα σώσει την τουρκική οικονομία. Οικονομικά η Τουρκία εξακολουθεί να είναι στενότερα συνδεδεμένη με τη Δύση, καθώς την έχει ανάγκη».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα του Βερολίνου tageszeitung τονίζει πως «το μεγάλο στοίχημα για τον Ερντογάν ήταν να καταφέρει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν να καθίσει στο τραπέζι μαζί του, τόσο για το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και γενικώς για την εδραίωση της Τουρκίας ως εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά την επανεκλογή του ο Ερντογάν θέλει να βγει από την απομόνωση και, λόγω και της οικονομικής κρίσης, πρέπει επειγόντως να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Επομένως ήταν θέμα χρόνου να υποκύψει στο ζήτημα της Σουηδίας. Και θα είναι ευέλικτος και σε άλλα θέματα, εφ’ όσον κρίνει πως δεν απειλείται η εξουσία του και ότι από αυτό θα επωφεληθεί οικονομικά η Τουρκία».

Πηγή: DW.com//Γιώργος Πασσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments