Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρετώδεις οι διεργασίες για την εκλογή αρχηγού – Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Τσακαλώτος

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρετώδεις οι διεργασίες για την εκλογή αρχηγού – Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο Τσακαλώτος

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναγίνει κυβέρνηση οφείλει να ξαναγίνει αξιόπιστος», λένε κύκλοι του πρώην υπουργού Οικονομικών - Άγνωστο μέχρι αυτήν την ώρα παραμένει το τι σκοπεύει να πράξει ο Παύλος Πολακης

Απτόητος από τον πρωτοφανή καύσωνα που πλήττει τη χώρα, την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι, στο Impact Hub στου Ψυρρή, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της διακυβέρνησης Τσίπρα, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στόχος του, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, είναι «να ξαναδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ταυτότητα και να τον ξανακάνει κυβέρνηση», με στελέχη που τον στηρίζουν να κάνουν λόγο για «υποψηφιότητα ενότητας και ανανέωσης».

Ώρες πριν τις δημόσιες ανακοινώσεις του, κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην Υπουργό εξηγούσαν πως «η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι υποψηφιότητα πλατιάς απεύθυνσης στο κόμμα και στην κοινωνία, υποψηφιότητα ενότητας και ανανέωσης, υποψηφιότητα για τη διατύπωση αντιπαραθετικής προς τη ΝΔ κυβερνητικής πρότασης», ως προς το πολιτικό της στίγμα.

Κατά τους ίδιους κύκλους, «ο Ευκλείδης διεκδικεί την προεδρία με τις θέσεις και τις ιδέες του για την οικονομία και την κοινωνία, για το πρόγραμμα κ τις νέες θεματικές που πρέπει να επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για το ρόλο του κόμματος», αλλά και γιατί «έχει συγκεκριμένο αναπτυξιακό όραμα», ενώ θα πλαισιώνεται σήμερα στο πάνελ από τους Ανδρέα Ξανθό, Χάρη Μαμουλάκη και δυο ακόμη γυναίκες.

Στο όραμά του, ο κ. Τσακαλώτος μιλάει για αυξήσεις μισθών, και την ανάπτυξη που έρχεται από αυτό, για το πώς τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν τον πυρήνα μιας προοδευτικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, «ο Ευκλείδης έχει θέσεις για την οικονομία και ξέρει καλά πως δουλεύει η Ευρώπη ώστε να μπορέσει να τις εφαρμόσει».

«Αξιόπιστος και δεν λαϊκίζει»

Αναφορικά με τους προσωπικούς λόγους που τον ωθούν στο να καταθέσει αύριο επίσημα την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Τσακαλώτος «διεκδικεί την προεδρία γιατί όλοι και όλες ξέρουν ότι είναι αξιόπιστος. Ότι εννοεί όσα λέει, ότι δεν λέει υπερβολές και ότι δεν λαϊκίζει», όπως τονίζεται. «Και ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναγίνει κυβέρνηση οφείλει να ξαναγίνει αξιόπιστος. Ποιος μπορεί να το πετύχει αυτό καλύτερα από τον Ευκλείδη;» διερωτώνται οι ίδιοι κύκλοι, ενώ προσθέτουν πως ο πρώην Υπουργός διεκδικεί την προεδρία και «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα. Μαζικό, λαϊκό, νικηφόρο».

Δηλαδή, «να είναι ένα κόμμα που όλες και όλοι -από τον πρόεδρο μέχρι το κάθε μέλος σε μια ΟΜ- θα έχουν λόγο, όλοι θα ακούγονται και όλοι θα λογοδοτούν. Ένα κόμμα που τα όργανα θα είναι συγκεκριμένα και θα δουλεύουν», όπως επισημαίνεται, καθώς κατά τους συνομιλητές του «ο Ευκλείδης διεκδικεί την προεδρία για να ξαναδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ταυτότητα και να τον ξανακάνει κυβέρνηση».

Γυναικείο ρεύμα

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη τους στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου εξέφρασαν ανοιχτά χθες η πρώην Ευρωβουλευτής, Μαριλένα Κοππά και η πρώην Υπουργός, Λούκα Κατσέλη.

Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η κ. Κατσέλη αναφέρει πως «έχοντας προσωπικά διαγραφεί 2 φορές από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός μου λόγω της προάσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, η επιτυχία της Έφης ήταν και για μένα δικαίωση…», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Έφη Αχτσιόγλου «έχει κολλήσει ένσημα», αλλά και πως διαθέτει «στέρεη επιστημονική συγκρότηση». Σημειωτέον ότι η κ. Κατσέλη βρέθηκε πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς συμμετείχε στην διαμόρφωση της πρότασης του κόμματος για το ιδιωτικό χρέος και τα «κόκκινα δάνεια».

Στο ενδιάμεσο, τα πυρά τους διασταυρώνουν με κάθε ευκαιρία στελέχη της «προεδρικής» πλειοψηφίας με άλλα της «Ομπρέλας», όπως οι κύριοι Σπίρτζης και Σκουρλέτης. Ερωτηθείς αν αισθάνεται μέρος της «κομματικής γραφειοκρατίας», για την οποία έκανε λόγο πρόσφατα, αφήνοντας αιχμές, ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, «κατ’ αρχάς, τα λίγα κιλά που έχω πάρει τα τελευταία χρόνια δεν με καθιστούν «βαρίδι». Πιστεύω στην εσωτερική δημοκρατία, η οποία αναβαθμίζεται όταν καταλήγει σε προωθητικές συνθέσεις. Δεν έχουμε ανάγκη από νέους διχασμούς, αλλά από ένα νέο σοκ συλλογικότητας στη λειτουργία μας», υποστήριξε ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και πρόσθεσε: «Όσοι αποκαλούν «κομματική γραφειοκρατία» όσους έχουν εκλεγεί μόλις πριν από έναν χρόνο στα όργανα του κόμματος, μέσα από τις συνεδριακές μας διαδικασίες, προσβάλλουν πρώτα απ’ όλα τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που πήραν μέρος σε αυτές. Συνιστώ ψυχραιμία, σοβαρότητα και συντροφική αλληλεγγύη».

Ες αύριον οι «προεδρικοί»

Τελευταίοι, καθώς όλα δείχνουν, θα κόψουν το νήμα οι «προεδρικοί», καθώς τη θεσμική οδό, αυτή του βήματος του κομματικού οργάνου φέρεται να επιλέγει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θα επιμείνει, κατά πληροφορίες, στην πολιτική του πλατφόρμα στην ανάγκη συνέχειας του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην αποφυγή μιας ριζοσπαστικής, αριστερής στροφής, ως επίδικα της υποψηφιότητας του.

Άγνωστο μέχρι αυτήν την ώρα παραμένει το τι σκοπεύει να πράξει ο Παύλος Πολακης, ο οποίος φέρεται να σκεφτόταν την υποψηφιότητα του, ως και μια μορφή αποτύπωσης της απήχησης των απόψεών του.

Πάντως, ο κύκλος των υποψηφιοτήτων δεν φαίνεται να κλείνει αύριο, ούτε και στον αριθμό τέσσερα, καθώς κάθε άλλο παρά τυχαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υπενθύμισαν χθες κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ότι η κατάθεση υποψηφιοτήτων μπορεί να γίνει πράξη μέχρι την παραμονή έναρξης του διαρκούς συνεδρίου (δηλαδή στις 25 Αυγούστου), γεγονός που δεν αποκλείει το να υπάρξουν και νέοι υποψήφιοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments