Διεθνή

Ο γίγαντας παραπαίει: Η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται

Ο γίγαντας παραπαίει: Η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Κίνα τερμάτισε τους αυστηρούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό τον Δεκέμβριο. Η οικονομία τότε αναπτύχθηκε σημαντικά. Από τότε, ωστόσο, η ανάκαμψη έχει ελαττωθεί σημαντικά.

Η Κίνα τερμάτισε τους αυστηρούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό τον Δεκέμβριο. Η οικονομία τότε αναπτύχθηκε σημαντικά. Από τότε, ωστόσο, η ανάκαμψη έχει ελαττωθεί σημαντικά.

Περιορισμένρς εξαγωγές, προβληματική αγορά ακινήτων, υψηλή ανεργία των νέων: η ανάκαμψη της οικονομίας στην Κίνα από την κρίση του κορωνοιού έχασε σημαντική δυναμική το δεύτερο τρίμηνο λόγω πολλών προβλημάτων. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε μόνο κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία του Πεκίνου. Αυτό έχασε σαφώς το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου του 2,2%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέμεναν αύξηση μόνο 0,5%.

«Τα δεδομένα σηματοδοτούν ότι η άνθιση της Κίνας μετά την Covid – 19 έχει ξεκάθαρα τελειώσει», δήλωσε η οικονομολόγος Carol Kong της Commonwealth Bank of Australia. «Βλέπουμε μια αδύναμη και παραπαίουσα ανάκαμψη».

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,3%, τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Ωστόσο, ένα χρόνο νωρίτερα, τα lockdown στην οικονομική μητρόπολη της Σαγκάης και σε άλλες μεγάλες πόλεις είχαν αμβλύνει το αποτέλεσμα. Επιπλέον, η πρόβλεψη των οικονομολόγων για 7,3% χάθηκε σαφώς.

«Προφανώς, πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα νέο κύμα υποβάθμισης των προοπτικών ανάπτυξης μέσα στις επόμενες ημέρες », δήλωσε ο Zhou Hao, οικονομολόγος της Guotai Junan International. Ωστόσο, ο στόχος ανάπτυξης 5% της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ φαίνεται να είναι αρκετά εφικτός.

Οι αναλυτές αμφισβητούν τώρα αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης του 5% της κυβέρνησης για το 2023 συνολικά. «Υπάρχει πλέον πραγματικός κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος για την ανάπτυξη», δήλωσε ο Alvin Tan της RBC Capital Markets στη Σιγκαπούρη. Πολλοί ειδικοί εικάζουν ότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα θα προσπαθήσουν να δώσουν ώθηση στην οικονομία με νέα βοήθεια.

«Αναμένουμε νομισματική χαλάρωση και στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη για βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και των κατασκευών, τους επόμενους μήνες», αναμένουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. «Αλλά αυτή η πρόσθετη στήριξη δεν θα είναι πανάκεια. Το 2023 μοιάζει ολοένα και περισσότερο ως έτος για την Κίνα, το οποίο προοιωνίζεται δυσοίωνο.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής εξαγωγών υποφέρει από την εξασθένηση της ζήτησης στο εξωτερικό, καθώς οι σημαντικότερες αγορές πωλήσεων όπως η Γερμανία, βρίσκονται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο, οι εξαγωγές κατέρρευσαν περισσότερο από ό,τι είχαν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού πριν από περισσότερα από τρία χρόνια. Μια άλλη ανησυχία είναι η αγορά ακινήτων, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, οι επενδύσεις σε ακίνητα τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 20,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, μετά από μείον 21,5% τον Μάιο. Η κατανάλωση αποδυναμώνεται επίσης: οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 3,1% τον Ιούνιο, μετά από αύξηση 12,7% τον Μάιο.

Η αυξανόμενη ανεργία θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για την αδύναμη κατανάλωση: το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων Κινέζων έφτασε σε υψηλό ρεκόρ 21,3% τον Ιούνιο. Εκατομμύρια απόφοιτοι σχολείων και πανεπιστημίων έχουν μόνο περιορισμένο εύρος θέσεων εργασίας.

Η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας ώθησε τις αγορές της Ασίας στο κόκκινο στις αρχές της εβδομάδας. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν περαιτέρω στοχευμένα μέτρα χαλάρωσης τους επόμενους μήνες, ειδικά στους τομείς των οικονομικών, των ακινήτων και της κατανάλωσης. Ωστόσο, το πακέτο τόνωσης είναι πιθανό να είναι μικρότερο από ό,τι σε προηγούμενους κύκλους χαλάρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments