Policy Briefs

Ο Σολτς βέβαιος για την επανεκλογή του

Ο Σολτς βέβαιος για την επανεκλογή του

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνησή του θα υπηρετήσει μόνο μία θητεία, παρά τις εσωτερικές διαμάχες και την πτώση της δημοτικότητάς του κατά το πρώτο εξάμηνο της θητείας του.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς είναι αυτή τη στιγμή τρίτο στις δημοσκοπήσεις, ακριβώς πίσω από τη συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ τα δύο άλλα κόμματα σχηματίζουν το λεγόμενο «φανάρι». «Ο συνασπισμός στην εξουσία, δηλαδή οι Πράσινοι και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), δεν έχουν πλέον την πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις.

«Βρίσκομαι στην αρχή της θητείας μου», υπενθύμισε ο Σολτς στους δημοσιογράφους στην παραδοσιακή καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου του Καγκελαρίου.

Ο συνασπισμός του Σολτς μαστίζεται από εσωτερικές διαμάχες τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα για έναν νόμο για την επιτάχυνση της μετάβασης στα πράσινα συστήματα θέρμανσης, ένα εμβληματικό έργο των Πρασίνων. Πράγματι, αυτό το νομοσχέδιο συνάντησε έντονη αντίσταση από το FDP, το οποίο επέκρινε το υψηλό κόστος για τους πολίτες.

«Ούτε εγώ ούτε κανείς εκτιμούσαμε ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε τόσο δημόσια», παραδέχτηκε ο Σολτς, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του έπρεπε να μάθει να συμβιβάζεται.

Στον απόηχο της εσωτερικής διαμάχης της κυβέρνησης, το ακροδεξιό AfD ανέβηκε στις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας το SPD του Όλαφ Σολτς.

Ο Σολτς αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησής του μπορεί να συνέβαλαν στην ξαφνική άνοδο του AfD, επικαλούμενος αντίθετα την ανησυχία του κοινού σχετικά με την αλλαγή γενεών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το AfD δεν θα τα πάει καλύτερα στις επόμενες εκλογές από τις προηγούμενες», πρόσθεσε.

Πρωτόγνωρες δυσκολίες

Ο καγκελάριος θέλησε να επιστήσει την προσοχή στις άνευ προηγουμένου δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του, αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία « επηρεάζει ακόμη τη ζωή όλων αυτή τη στιγμή».

«[Αυτή η κυβέρνηση] κατάφερε να βγάλει τη χώρα από μια τεράστια κρίση», είπε ο Σολτς.

«Το περασμένο φθινόπωρο, όλοι φοβήθηκαν έναν κρύο χειμώνα και μια οικονομική κρίση που θα διαρκούσε δέκα χρόνια. Σήμερα, έχουμε ξεχάσει εντελώς ότι αυτό το πρόβλημα υπήρχε», είπε η καγκελάριος. Πράγματι, η Γερμανία φοβόταν ότι θα ξεμείνει από φυσικό αέριο αφού η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις ως απάντηση στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση αντέδρασε καλά στη στροφή ( Zeitenwende ) που επέβαλε ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με τον Σολτς, επέτρεψε στο Βερολίνο να επικεντρωθεί στην πολιτική ασφαλείας. Η καγκελάριος επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί».

Η κυβέρνηση έθεσε επίσης στη διάθεση του γερμανικού στρατού ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο του ΝΑΤΟ να αφιερώσει το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Η Γερμανία θα πετύχει αυτόν τον στόχο για πρώτη φορά το επόμενο έτος και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί μετά το 2024 και την ικανότητα του ταμείου, σύμφωνα με τον Σολτς.

Ακολουθούν περισσότερες δοκιμές

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σολτς θα αντιμετωπίσει μια σειρά από δοκιμασίες που θα δοκιμάσουν τη δημοτικότητά της καθώς το δεύτερο μισό της θητείας της ξεκινά με περιφερειακές εκλογές σε δύο γερμανικά κρατίδια.

Οι εκλογές στην ανατολική Γερμανία το 2024 θα μπορούσαν να είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς η δημοτικότητα του AfD στην περιοχή σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα ένα ακροδεξιό κόμμα να εισέλθει σε περιφερειακή κυβέρνηση για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Για τον επικεφαλής του CDU, Thorsten Frei,  «η χαρούμενη περιγραφή του [μέλλοντος από την] καγκελάριο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της Γερμανίας».

«Πολλοί άνθρωποι φοβούνται μήπως χάσουν τη θέση τους στην κοινωνία», είπε ο Frei στην EURACTIV, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός, η ύφεση, η αποβιομηχάνιση και το χάος του νόμου για τη θέρμανση δεν μπορούν να διαγραφούν από τον Σολτς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments