Διεθνή

Εκλογές Ισπανία: Όλοι εναντίον ενός (ακροδεξιού) στο ντιμπέιτ

Εκλογές Ισπανία: Όλοι εναντίον ενός (ακροδεξιού) στο ντιμπέιτ

Πηγή Φωτογραφίας: JUAN MEDINA | Συντελεστές: REUTERS

Σοσιαλιστές και αριστερά προσήλθαν στο ντιμπέιτ με σαφές μειονέκτημα. Ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά του ακροδεξιού Vox, ενώ το προπορευόμενο Λαϊκό Κόμμα απείχε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας και ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, η επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας Sumar, Γιολάντα Ντίαθ και ο αρχηγός του ακροδεξιού Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, πρωταγωνίστησαν στην τελευταία τηλεμαχία πριν τις εκλογές της Κυριακής.

Οι δύο πρώτοι, όπως ήταν αναμενόμενο, ένωσαν τις δυνάμεις τους εναντίον του ηγέτη του Vox. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) και μεγάλο φαβορί της εκλογικής «κούρσας» Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό παρακολούθησε το ντιμπέιτ από την τηλεόραση.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι σχολίασαν την απουσία του τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο απέφυγε να βρεθεί αντιμέτωπος με τον πιθανό κυβερνητικό του εταίρο, Αμπασκάλ.

Απαντώντας, ο Φεϊχό τόνισε πως θεωρεί ότι με το ντιμπέιτ οι Ισπανοί δεν θα μάθαιναν κάτι που δεν γνωρίζουν ήδη. Πάντως, η απουσία του θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως έμμεση απόρριψη ακραίων θέσεων του Αμπασκάλ, με τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να αντιπαρατεθεί δημοσίως μόλις μερικά 24ωρα πριν τις κάλπες, όπου μάχη για τον τρίτο θα κριθεί στο νήμα.

Η Γη είναι στρογγυλή

Ο Σάντσεθ επιτέθηκε στον Αμπασκάλ για τη θέση του σχετικά με την κλιματική αλλαγή. «Το να αρνείσαι την ύπαρξη της κλιματικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι σαν να αρνείσαι ότι η Γη είναι στρογγυλή», σχολίασε ο σοσιαλιστής ηγέτης. «Αυτό κάνουν φανατικοί όπως ο Τραμπ ή ο Μπολσονάρου», πρόσθεσε. Κατέληξε χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή ως «άγνοια» και κάνοντας λόγο για «αυτοκτονική στάση» που συνιστά «επίθεση στους νέους».

Από την πλευρά του, ο Αμπασκάλ απάντησε με σκωπτικό ύφος την κατάσταση. «Περνούν όλη την ημέρα μιλώντας για το τέλος του κόσμου και ξεχνούν τους Ισπανούς που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα επειδή αυτός ο νόμος για το κλίμα εμποδίζει την έρευνα και την εκμετάλλευση των δικών μας πόρων», ανέφερε.

Ομοίως, ο επικεφαλής του Vox επέκρινε το γεγονός ότι στην Ισπανία υποδομές διαλύονται για να μην ρυπαίνουν, ενώ στη συνέχεια κατασκευάζονται αντίστοιχες υποδομές στο Μαρόκο. «Η ατμόσφαιρα δεν έχει σύνορα… εσείς με το τέλος του κόσμου, με τη νέα θρησκεία σας…», συνέχισε ο Αμπασκάλ.

«Σταματήστε να μας κοροϊδεύετε» 

Σε άλλο σημείο του ντιμπέιτ, η Ντίαθ έδειξε στον Αμπασκάλ φωτογραφία δύο βουλευτών του Vox, οι οποίοι εμφανίστηκαν να γελούν κατά τη διάρκεια του ενός λεπτού σιγής για θύμα έμφυλης βίας στο τοπικό κοινοβούλιο στη Βαλένθια.

Και τον επέπληξε για αυτή τη στάση και για τη θέση του κόμματός του στο ζήτημα: «Σας ζητώ να σταματήσετε να γελάτε μαζί μας», είπε και πρόσθεσε: «Αρνούμενοι τη βία κατά των γυναικών την προκαλείτε», «σταματήστε να παίζετε προεκλογικά παιχνίδια με τις γυναίκες».

Με ευθύ και αμείλικτο ύφος, η επικεφαλής του Sumar τον κατηγόρησε για το ότι από το 2003 έχουν δολοφονηθεί περισσότερες από 1.200 γυναίκες και ότι μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα η πρόταση του Vox είναι να «καταργηθούν όλοι οι νόμοι» που δίνουν «δικαιώματα» στις γυναίκες.

«Σας λέω ένα πράγμα: οι γυναίκες στη χώρα μας δεν πρόκειται να το επιτρέψουν, το κάναμε ήδη και θα υπερασπιστούμε και πάλι τα δικαιώματά μας και, για τον λόγο αυτό, δεν πρόκειται να κυβερνήσετε», κατέληξε η Ντίαθ.

Παιδεραστία

Απαντώντας στην κριτική της επικεφαλής του Sumar κατά της θέσης του Vox για την έμφυλη βία, ο Αμπασκάλ αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας την Ντίαθ για προσπάθεια «χειραγώγησης» της κοινής γνώμης, σε ό,τι αφορά στη φωτογραφία των βουλευτών του κόμματός του στο Κοινοβούλιο της Βαλένθια.

Παράλληλα τόνισε, απευθυνόμενος στην Ντίαθ, ότι ένας από τους συμβούλους της, ονόματι Ραμίρο Σανταλίθες είχε δεχθεί καταγγελία για «παιδεραστία».

«Εγώ το κατήγγειλα», απάντησε η Ντίαθ, αναφερόμενος σε υπόθεση συμβούλου της, στον υπολογιστή του οποίου βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας.

«Τι είναι η γυναίκα;»

Σχετικά με το θέμα της νομοθεσίας για τα τρανς άτομα, ο Αμπασκάλ ρώτησε τους αντιπάλους του στο ντιμπέιτ: «Τι είναι για εσάς η γυναίκα;». «Και τι είναι για εσάς;» ανταπάντησε η Ντίαθ.

«Εγώ ρωτάω εσάς», επέμεινε ο Αμπασκάλ. Ο επικεφαλής του Vox επέκρινε το ότι «ένας άνδρας που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως γυναίκα» μπορεί να μπει σε γυναικείο καμαρίνι ή να συναγωνιστεί σε κατηγορίες με γυναίκες και να «κλέψει» χώρο από άλλες.

Ο Σάντσεθ σχολίασε ότι το Vox προωθεί την «πολιτική του μίσους και του ψέματος». Από την πλευρά της η Ντίαθ τόνισε ότι η τρανσεξουαλικότητα «δεν είναι ασθένεια» και κατηγόρησε το Vox ότι «καταπατά» τα δικαιώματα των γυναικών.

«Μόνο το ναι είναι ναι»

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αμπασκάλ επικαλέστηκε τον αμφιλεγόμενο νόμο «μόνο το ναι είναι ναι» για να επιτεθεί στο PSOE και στο Sumar. Η Ισπανία αυστηροποίησε πρόσφατα τη νομοθεσία της κατά της σεξουαλικής βίας, υιοθετώντας την υποχρέωση της ρητής συναίνεσης. Ωστόσο, τα κενά του κατά τα άλλα ρηξικέλευθου νόμου, οδήγησαν στη μείωση των ποινών εκατοντάδων καταδικασμένων για σεξουλικά εγκλήματα.

Ο Αμπασκάλ αναφέρθηκε στην υπόθεση ενός «κατά συρροή βιαστή», καταδικασμένου για περισσότερες από 19 σεξουαλικές επιθέσεις, ο οποίος βγήκε «στον δρόμο» χάρη στη νέα νομοθεσία.

«Αποκλείονται από τα δημόσια αξιώματα, όσα μοβ αυτοκόλλητα και αν βάλουν στο πέτο τους», σχολίασε. Ο Αμπασκάλ αναρωτήθηκε αν κάποιος θα αναλάβει «οποιαδήποτε ευθύνη».

Το σφυροδρέπανο και ο Τσάβες

Το σημείο της μεγαλύτερης έντασης ήρθε όταν η Ντίαθ απαίτησε από τον Αμπασκάλ να ζητήσει συγγνώμη, επειδή υποστήριξε ότι οι δολοφόνοι μιας γυναίκας στη Μαδρίτη ήταν μετανάστες, πληροφορία που αποδείχθηκε αργότερα ψευδής.

Ο ηγέτης του Vox αναγνώρισε το λάθος του, αλλά αντέδρασε έντονα. «Μου δίνεις εντολές;», της είπε ο Αμπασκάλ, ο οποίος την κατηγόρησε ότι «εκπροσωπεί το σφυροδρέπανο», σημειώνοντας ότι φωτογραφίζεται με τον Ούγκο Τσάβες.

Σύμμαχοι 

Στο ντιμπέιτ έγινε σαφές ότι Σάντσεθ και Ντίαθ λειτουργούν ως σύμμαχοι πίσω και μπροστά από τις κάμερες. Αναφέρονταν συνεχώς ο ένας στον άλλον με τα μικρά τους ονόματα, σε αντίθεση με το «κ. Αμπασκάλ» που χρησιμοποιούσαν για να απευθυνθούν στον ηγέτη της Vox.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Σάντσεθ προσφώνησε την Ντίαθ ως «αντιπρόεδρο» της κυβέρνησής του- ωστόσο, η Ντίαθ απέφυγε να μιλήσει για τον Σάντσεθ ως «πρωθυπουργό».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments