Διεθνή

Ισπανία: Ο «εχθρός του Σαντσισμού» Νούνιεθ Φεϊχό και το άνετο προβάδισμα

Ισπανία: Ο «εχθρός του Σαντσισμού» Νούνιεθ Φεϊχό και το άνετο προβάδισμα

Πηγή Φωτογραφίας: EFE / Juanjo Martin -us.firenews.video

Όλα έτοιμα στην Ισπανία για τις πρόωρες κάλπες της Κυριακής.

Όλα έτοιμα στην Ισπανία για τις πρόωρες κάλπες της Κυριακής. Οι διαδικασίες για την επιστολική ψήφο ολοκληρώνονται σήμερα – αφού πήραν παράταση από την Πέμπτη, μέχρι την Παρασκευή 14.00 (τοπική ώρα). Το ερώτημα λοιπόν είναι αν η χώρα της Ιβηρικής θα γυρίσει σελίδα και θα έχει πρωθυπουργό από το Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular), αλλά το κυριότερο, αν το PP θα συμμαχήσει με το ακροδεξιό Vox ώστε να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία. Χρειάζονται 176 έδρες.

Οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, διά νόμου, δημοσιεύθηκαν ως τη Δευτέρα. Απαγορεύεται να γίνουν άλλες σε διάστημα 7 ημερών πριν τις εκλογές.

Σίγουρα το PP εξασφαλίζει μια άνετη πλειοψηφία, με περίπου 7 μονάδες διαφορά από το PSOE, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ.

Το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται πως θα πάρει ένα ποσοστό της τάξεως του 34-35% και 131-151 έδρες στη Βουλή των 350 εδρών, ενώ για την πλειοψηφία χρειάζονται 176 σύμφωνα με τη naftemporiki.gr

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ θα εξασφαλίσει 28% και 98-115 έδρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι προβολές των οποίων δείχνουν μέσο όρο 108 εδρών.

Ντέρμπι για την τρίτη θέση μεταξύ Vox και του αριστερού Sumar της αντιπροέδρου και υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης Σάντσεθ, Γιολάντα Ντίαθ. Το Vox φαίνεται να εξασφαλίζει 35-40 έδρες, ενώ το Sumar μεταξύ 25 και 39 εδρών. Και τα δύο κόμματα φαίνεται να λαμβάνουν ποσοστό κοντά στο 13%.

Ποιος είναι ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο

Ο Φεϊχοό, 61 ετών, έχει σπουδάσει νομική και κατάγεται από τη Γαλικία. Έχει αναδειχθεί ως ήρεμη δύναμη μέσα στο Λαϊκό Κόμμα, την ώρα που αυτό πλήττεται από διάφορα σκάνδαλα.

Ο Φεϊχόο επί 13 χρόνια ήταν επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στην Γαλικία. Εξασφαλίζοντας την ανανέωση των θητειών του μέσω πλειοψηφιών ουσιαστικά ανέκοπτε και την άνοδο λαϊκιστικών δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων στην περιοχή του.

Το 1995 ως μέλος της κυβέρνησης στην Γαλικία φωτογραφήθηκε στο γιωτ του εμπόρου ναρκωτικών Μαρσιάλ Ντοράδο, κάτι το οποίο μετάνιωσε λέγοντας ότι δεν τον ήξερε και δεν ήταν καν φίλοι ή γνωστοί. Αυτό ήρθε για πρώτη φορά στην επιφάνεια το 2013 όταν ήταν επικεφαλής στην Γαλικία και έγινε ξανά λόγος τώρα λίγο πριν τις εκλογές.

Ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος στην Γαλικία από το 2006. Έχει έναν γιο με τη σύντροφό του, Εύα Κάρδενας.

Ο Φεϊχό αποτάσσεται τον «Σαντσισμό». Σημειωτέον, «εξαφάνισε» τον Σάντσεθ στο μεταξύ τους debate. Επίσης θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να μην ξαναγίνουν εκλογές το καλοκαίρι.

Η Ε.Ε. ανησυχεί για πιθανή είσοδο του ισπανικού Vox στην κυβέρνηση

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις επερχόμενες εκλογές στην Ισπανία, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για το ευρωπαϊκό μέλλον της Μαδρίτης.

Από την 1η Ιουλίου, η Μαδρίτη ξεκίνησε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αυτή η ευρωπαϊκή λειτουργία έχει τεθεί σε αναμονή λόγω των γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου.

Μετά τη συντριβή των Σοσιαλιστών στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Χωρίς να έχει αφιερώσει χρόνο για να επουλώσει τις πληγές του, αποφάσισε να προχωρήσει στις γενικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο και να τις διοργανώσει αυτή την Κυριακή, βυθίζοντας την Ισπανία σε ένα απροσδόκητο πολιτικό πλαίσιο.

Για να αποκτήσει πλειοψηφία, το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις του με το ακροδεξιό κόμμα Vox. Μια τέτοια συμμαχία εγείρει ανησυχίες στις Βρυξέλλες, δεδομένης της ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ιταλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments