Διεθνή

Φεϊχό: Ο κεντροδεξιός ηγέτης που θέλει να ανατρέψει τον σαντσισμό

Φεϊχό: Ο κεντροδεξιός ηγέτης που θέλει να ανατρέψει τον σαντσισμό

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Bernat Armangue

Αν και ηγείται του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας για περισσότερο από ένα χρόνο, ο συντηρητικός Αλμπέρτο Νούνιεζ Φεϊχό κατάφερε να παραμείνει διακριτικός.

Αν και ηγείται του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας για περισσότερο από ένα χρόνο, ο συντηρητικός Αλμπέρτο Νούνιεζ Φεϊχό κατάφερε να παραμείνει διακριτικός. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του σταδιοδρομίας στη Γαλικία, επικεφαλής της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης για 13 χρόνια, από το 2009 έως το 2022. Θα είχε αποτρέψει την εμφάνιση της ακροδεξιάς, ιδιαίτερα του Vox, παίζοντας το χαρτί του κεντρισμού και υποστηρίζοντας «να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα».

Γεννημένος σε μια σεμνή οικογένεια, αυτός ο «υπεύθυνος και υπάκουος» νέος σπούδασε νομικά τα πρώτα χρόνια της δημοκρατίας, μετά τη δικτατορία του Φράνκο. Στη συνέχεια φιλοδοξούσε να γίνει δικαστής. Όταν όμως ο πατέρας του βρίσκεται άνεργος, αποφασίζει να εγκαταλείψει αυτή την καριέρα για να μπει στη διοίκηση και να γίνει ανώτερος δημόσιος υπάλληλος για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας.

Ο διακριτικός και συνετός ηγέτης της ισπανικής κεντροδεξιάς κατηγορείται για μία φωτογραφία, που τραβήχτηκε, όταν ήταν ακόμη νέος. Μια φωτογραφία σε ένα γιοτ με έναν έμπορο ναρκωτικών. Ο πολιτικός διαβεβαιώνει ότι δεν γνώριζε ότι ήταν έμπορος ναρκωτικών και ότι δεν ήταν καν φίλοι. Ο Φεϊχό απαλλάσσεται των ποικίλων δημόσιων σχολίων.

Ήταν το 2006 που ανέλαβε την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος στη Γαλικία. Και το 2009, γνώρισε τη σημερινή του σύντροφο, μια επιχειρηματία από τη Γαλικία, έγινε πατέρας και ανέλαβε σταθερά τα ηνία της περιφερειακής κυβέρνησης. Για χρόνια, ο Φεϊχό απέρριπτε το δέλεαρ της Μαδρίτης. η «μοναδική του φιλοδοξία» κατευθυνόταν προς τη Γαλικία.

Ο Φεϊχό αντιπροσωπεύει την ενότητα, την αποτελεσματικότητα και την προβλεψιμότητα. Ακόμα κι αν οι θέσεις του στη διεθνή πολιτική παραμένουν μάλλον ασαφείς.

Η κύρια υπόσχεσή του είναι να καταργήσει αυτό που αποκαλεί «Σαντσισμό», τον οποίο όρισε ως την τέχνη «να συμφωνείς να κάνεις οτιδήποτε, με οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε τίμημα, για να παραμείνεις στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο». Είναι η τάση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος τείνει να προσωποποιεί τα κοινωνικά και πολιτικά διακυβεύματα.

Αυτή η υπόσχεση μπορεί να θεωρηθεί ως μια λαϊκιστική και άμεση έκκληση προς τους Ισπανούς που θέλουν μια αλλαγή πολιτικής πορείας.

Από την τελευταία συζήτηση, τη μοναδική που τους αντιτάχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης προεκλογικής εκστρατείας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μετατόπιση των φωνών από την ακροδεξιά, αλλά και από τους Σοσιαλιστές, προς το Λαϊκό Κόμμα.

Όπως έκανε στη Γαλικία, ο Φεϊχό  ζητά μια πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει χωρίς περιορισμούς ή εκπλήξεις. Και ει δυνατόν, χωρίς τον «πονοκέφαλο» του ακροδεξιού Vox.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments