Πολιτική

Πέτσας: Είμαστε στη μάχη – Η αποτίμηση γίνεται στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου

Πέτσας: Είμαστε στη μάχη – Η αποτίμηση γίνεται στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου

Πηγή Φωτογραφίας: aeolos.tv

Συνέντευξη για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας παραχώρησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιος Πέτσας

Συνέντευξη για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας παραχώρησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Ερωτηθείς για το εάν είναι ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κύριος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «η αποτίμηση γίνεται στο τέλος. Δεν είμαστε στο τέλος της «αντιπυρικής περιόδου». Υπάρχουν ενεργές εστίες και η αντιπυρική περίοδος διαρκεί ακόμη καιρό, καθώς είμαστε ακόμη στον Ιούλιο. Ο απολογισμός λοιπόν για ζημιές σε περιουσίες και σε φυσικό πλούτο θα γίνει στο τέλος.

Από το 2019 έως σήμερα, η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας έχει αναδιοργανωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. Και ως προς την πρόληψη κσι ως προς την αντιμετώπιση. Ιδίως για την πρόληψη έχουμε κάνει βήματα προς τα εμπρός, αλλά απέχουμε από αυτό που θα ήταν το ιδανικό. Για παράδειγμα, υπήρξε πρόνοια για σοβαρό καθαρισμό δασών τα προηγούμενα χρόνια; Όχι. Αυτό ξεκίνησε πέρυσι με το πρόγραμμα Antinero Ι. Εβδομήντα δύο εκατομμύρια ευρώ για καθαρισμούς δασών, συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικές ζώνες.

Έγινε νόμος του κράτους πέρυσι η νομική αντιμετώπιση των ιδιωτών που δεν προβαίνουν στους αναγκαίους καθαρισμούς των ιδιωτικών χώρων εν όψει του κινδύνου των πυρκαγιών και δόθηκε η δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης των Δήμων για τον καθαρισμό τους.

Όλα αυτά χρειάζεται είναι καινοτομίες και χρειάζονται κάποιο χρόνο για να «στρώσουν».Αναφορικά με τα κονδύλια για την αντιπυρική προστασία, το ύψος της χρηματοδότησης ήταν 18,4 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2021 και φέτος έφθασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ, για τους δήμους και τους συνδέσμους δήμων. 36% αύξηση της χρηματοδότησης μέσα σε δύο χρόνια είναι σημαντική ενίσχυση.

Και έχουμε καθιερώσει και έναν απολογισμό. Τον απολογισμό τον ξεκινήσαμε πέρυσι με πολύ στοχευμένες δράσεις και φέτος ο απολογισμός θα είναι καθολικός. Χρειάζεται να γίνουν ακόμη βήματα για αυτόν τον απολογισμό, ο οποίος είναι νέος σε σχέση με την κουλτούρα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Και η αυτοδιοίκηση λογοδοτεί στους δημότες της και πρέπει επιτέλους να δει με σοβαρότητα πώς αποτυπώνει τη δράση της, έτσι ώστε οι πολίτες της να έχουν πλήρη εικόνα με διαφάνεια και λογοδοσία.

Η χρηματοδότηση σχετίζεται και με την επικινδυνότητα περιαστικών δασών και ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας γίνεται προτεραιοποίηση των κονδυλίων και των δράσεων. Κι ακόμη υπήρχε μια κουλτούρα στη χώρα μας να δίνεται έμφαση στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού και όχι στα άλλα «εργαλεία», ιδίως της πρόληψης, όπως καθαρισμοί, υδροφόρες, ευέλικτα μηχανήματα έργου κλπ. Όλα αυτά δηλαδή που πρέπει να υπάρχουν ώστε να έχουμε ακόμη πιο αποφασιστική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «δεν βοηθούν οι δηλώσεις και τα show που είδαμε χθες και δεν αμβλύνουν τον πόνο που έχει προκαλέσει η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Απεναντίας, πολλαπλασιάζει το ζήλο μας, έτσι ώστε να βρεθεί μια οριστική λύση στο ζήτημα. Ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να προχωρήσει σε πολύ πιο εποικοδομητικές κινήσεις.

Πάντα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στα Ελληνοτουρκικά. Και πάντα πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά όλοι Έλληνες και να είμαστε σε εγρήγορση ως προς την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments