Ελλάδα

Νέα Αγχίαλος: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Αποκλείστηκε η περιοχή της αποθήκης πυρομαχικών

Νέα Αγχίαλος: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Αποκλείστηκε η περιοχή της αποθήκης πυρομαχικών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Εικόνες από την περιοχή και την εκκένωση μέσω θαλάσσης

Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει το πύρινο μέτωπο στη Μαγνησία, μετά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο. Στο σημείο ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις από τα πυρομαχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποθήκη υπάρχουν βόμβες 1.000 και 2.000 λιβρών και όπλα όπως πύραυλοι ΗΑΑRM. Πάντως, δεν είχε δοθεί, έως τις 18:40, εντολή εκκένωσης της αεροπορικής βάσης. Εντολή εκκένωσης δόθηκε στις 19:20 και για όσους βρίσκονταν στην παραλιακή περιοχή της Νέας Αγχιάλου. Η τελευταία πληροφόρηση, στις 19:45, ήθελε τη φωτιά να κατευθύνεται προς την πόλη. Η αποθήκη που εξερράγη περιφρουρείται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων. 

Η φωτιά φάνηκε να είχε διευθετηθεί έως τις 12:00, ωστόσο τέσσερις ώρες αργότερα οξυμένος ήχος ανησύχησε τους κατοίκους. Στην αρχή οι εκρήξεις ήταν μικρής έντασης και λίγων ντεσιμπέλ, αλλά οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν όταν έγινε η πρώτη δυνατή έκρηξη και σχηματίστηκε ένα μανιτάρι στον ουρανό. Οι εκρήξεις φέρεται να ακούστηκαν έως τη Ζαγορά, στην αντίθετη πλευρά του Πηλίου. 

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ ανέφερε ότι η φωτιά μπήκε σε χώρο στρατοπέδου, στην περιοχή Καραμπά. Κάτοικος τόνισε ότι εκεί υπάρχουν τα πυρομαχικά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, επιχειρούν 90 πυροσβέστες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, πάντως, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση με τις αποθήκες, αφού η ένταση των εκρήξεων και της φωτιάς καθιστούν αποτρεπτική την προσέγγιση. Εναέριες δυνάμεις προσπαθούν να προσεγγίσουν τις φλόγες. Απογειώθηκε και Canadair προκειμένου να συντρέξει τα ελικόπτερα στην επιχείρηση. 

Το MEGA έδειξε εικόνες με βάρκες του Λιμενικού που έφτασαν για να απομακρύνουν κατοίκους και τουρίστες. Οι εκρήξεις, που σταματούσαν ανά διαστήματα, συνεχίζονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περιοχή επικρατούσε κατάσταση συναγερμού, με τις καμπάνες στις εκκλησίες να χτυπούν, ώστε να φύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι που βρίσκονταν στο σημείο. Αυτήκοοι μάρτυρες τόνισαν ότι άκουσαν τζάμια να σπάνε και πως μετά την πρώτη δυνατή έκρηξη, ακολούθησαν άλλες τρεις. 

Οι εκρήξεις μοιάζουν ατέλειωτες, αφού συνεχίζονταν έως και τις 19:17. Η τελευταία, δε, ήταν πάρα πολύ δυνατή και προβληματίζει. Σκάφη από το Λιμενικό και ιδιώτες, με 22 σκάφη, προσπαθούσαν το απόγευμα της Πέμπτης να προβούν σε φυγαδεύσεις, ενώ έφτασαν και επιχειρούν δύο ρυμουλκά. Ο φόβος σε κατοίκους και τουρίστες ανάγκασαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα καταλύματά τους και να φτάσουν στη θάλασσα. Οι άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους έκθετα, καθώς οι εκρήξεις ήταν ιδιαιτέρως τρομακτικές. Ακόμα και οικογένειες με παιδιά, όπως και ηλικιωμένοι με τα ζώα τους, έφτασαν τρομοκρατημένοι στην παραλία. Τα παιδιά έκλαιγαν και έβαζαν τα χέρια τους στα αυτιά τους, αφού οι εκρήξεις συνεχίζονταν για πολλή ώρα. 

Όλες οι εξελίξεις 

Παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός “Η Δήμητρα” 

Καταστράφηκε το κτιριακό συγκρότημα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού “Η Δήμητρα” από τη μεγάλη φωτιά που κατακαίει τη Νέα Αγχίαλο.

Οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού που βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Βόλου-Μικροθηβών ήταν σε απόσταση αναπνοής από τους χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έγιναν οι αλλεπάλληλες μεγάλες εκρήξεις το απόγευμα με αποτέλεσμα η φωτιά να φθάσει στους υπαίθριους χώρους του Συνεταιρισμού και στη συνέχεια να παραδοθούν στις φλόγες όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στις εγκαταστάσεις της “Δήμητρας” ήταν αποθηκευμένες ποσότητες προπανίου και οινοπνεύματα αφού ο Συνεταιρισμός παρήγαγε τα φημισμένα τσίπουρα και κρασιά του.

Επικοινωνία Αποστολάκη – Δένδια: Απροστάτευτες ακόμη και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει την αγωνία της για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Νέα Αγχίαλο και την συμπαράστασή της στους κατοίκους της περιοχής και σε όλους όσοι δίνουν την δύσκολη μάχη της πυρόσβεσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου, αναφέρει επίσης: «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη εδώ και δέκα ημέρες, σε σημείο να έχουν μείνει απροστάτευτες ακόμη και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι. Οι διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη για “ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού” κατέρρευσαν και αποκαλύφθηκε η πλήρης ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα, ενώ συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, επικοινώνησε με τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, να εκφράσει την έντονη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και να τονίσει την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των πολιτών».

Επικοινωνία Ανδρουλάκη – Δένδια για τη φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για την έκτακτη κατάσταση εξαιτίας της πυρκαγιάς σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο.

Μεγάλη κινητοποίηση του ΕΚΑΒ στη Ν. Αγχίαλο με 10 ασθενοφόρα και δύο κινητές μονάδες

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα με 10 ασθενοφόρα οχήματα, 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) έχει τεθεί το ΕΚΑΒ αναφορικά με το συμβάν εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής των εκρήξεων (Καραμπά και Αγχιάλου).

Παράλληλα, με εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ, έχουν ενεργοποιηθεί 2 ομάδες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) από Λάρισα και από Αθήνα οι οποίες έχουν μετασταθμεύσει σε Βελεστίνο και Λαμία αντίστοιχα, ώστε να επέμβουν όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο» καθώς και τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού και Βελεστίνου. Ο κεντρικός συντονισμός των επιχειρησιακών δυνάμεων πραγματοποιείται από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ-ΕΚΑΒ) στη Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments