Διεθνή

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος φτάνει πίσω στον Πούτιν»

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος φτάνει πίσω στον Πούτιν»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τις τελευταίες εβδομάδες η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη - ενώ, την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφεραν ότι, το Κίεβο εξαπολύει πλέον την κύρια αντεπίθεσή

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι ο πόλεμος φτάνει στη Ρωσία λίγες ώρες μετά την επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος είναι «μία αναπόφευκτη, φυσική και απολύτως δικαιολογημένη διαδικασία» στον πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το πρωί της Κυριακής το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για επίθεση από τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επισημαίνοντας ότι καταρρίφθηκαν και τα τρία με δύο εξ αυτών να συντρίβονται σε κτίρια που στεγάζουν γραφεία προκαλώντας ζημιές. Η Μόσχα χαρακτηρίζει την επίθεση «τρομοκρατική» και ανέστειλε για λίγες ώρες τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Βνούκοβο.

Μολονότι το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας χθες, Κυριακή, από την πόλη Ιβάνο-Φρανκβίστ υπογράμμισε ότι η Ουκρανία γίνεται «ολοένα και πιο ισχυρή». Διατύπωση που σε συνδυασμό με την προειδοποίηση πως «ο πόλεμος φτάνει πίσω στη Ρωσία» ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως μια πιο σαφής και έντονη διατύπωση συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη έπειτα από άλλες επιθέσεις κατά ρωσικού εδάφους. Μπορεί, εξηγούν, να μην αποτελεί επίσημη παραδοχή αλλά, παρατηρείται σε αυτή η αυτοπεποίθηση του προέδρου της Ουκρανίας να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα. Άλλωστε, όπως σημειώνουν, επιθέσεις όπως και αυτή της Κυριακής, παρουσιάζονται για τον Ζελένσκι ως ευκαιρία για να απευθυνθεί στον ρωσικό λαό, η πλειονότητα του οποίου πιστεύει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μία δίκαιη και σωστή απόφαση.

Η Μόσχα απέχει 500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, γίνεται σπάνια στόχος επιθέσεων. Η πιο μεγάλη επίθεση είχε καταγραφεί τον περασμένο Μάιο όταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από το Κρεμλίνο, στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, μία από τις πιο προστατευμένες τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σε αυτή την περίπτωση αλλά και για κάθε άλλη επίθεση η οποία έχει σημειωθεί εντός του ρωσικού εδάφους, το Κρεμλίνο θα κατηγορήσει το Κίεβο ως υπεύθυνο αυτής. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί πάντοτε αρνούνται οποιαδήποτε σχέση και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη.

Την ίδια ώρα, επίθεση καταγράφηκε και στην κατεχόμενη από τη Ρωσία, Χερσόνησο της Κριμαίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η επίθεση με 25 drones απετράπη. Κανείς δεν τραυματίστηκε και δεν υπήρξαν ζημιές. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, οι επιθέσεις αυτές «δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη βοήθεια που παρέχουν στο καθεστώς του Κιέβου οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ».

Τις τελευταίες εβδομάδες η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ, την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφεραν – διατηρώντας την ανωνυμία τους – ότι, το Κίεβο εξαπολύει πλέον την κύρια αντεπίθεσή του ρίχνοντας στη μάχη στρατιώτες που έχουν εκπαιδευτεί στη Δύση. Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ξύπνησε τα σενάρια του πυρηνικού εφιάλτη τονίζοντας ότι, η Μόσχα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση που η εξελισσόμενη πολεμική αντεπίθεση του Κιέβου αποβεί επιτυχής. Ειδικότερα είπε, «φανταστείτε αν η αντεπίθεση, η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, ήταν επιτυχής και απέκοπτε ένα τμήμα των εδαφών μας – τότε θα αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιήσουμε ένα πυρηνικό όπλο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από διάταγμα του Ρώσου προέδρου».

«Παράθυρο» για ειρηνευτικές συνομιλίες, ώστε να τερματιστεί η κρίση με την Ουκρανία και ο πόλεμος που έχει επηρεάσει σε πολλά επίπεδα ολόκληρο τον πλανήτη, άφησε ο Ρώσος πρόεδρος Βάντίμιρ Πούτιν, στην ομιλία του μετά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των Αφρικανικών χωρών.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, «οι αφρικανικές και κινεζικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία βάση για την εξεύρεση λύσης», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να γίνει κατάπαυση πυρός, ενώ ο ουκρανικός στρατός επιτίθεται».

Όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν προηγουμένως δηλώσει ότι δεν θα έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς ορισμένες προϋποθέσεις.

Το Κίεβο λέει ότι δεν θα παραχωρήσει κανένα έδαφος, αλλά η Μόσχα λέει ότι το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί τη «νέα εδαφική πραγματικότητα» της χώρας του. Ατό σημαίνει ότι η Ρωσία θεβρεί εδάφη της τις επαρχίες που έχει κατακτήσει, και βέβαια τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Πούτιν είπε στη συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ το Σάββατο ότι δεν υπάρχουν σχέδια για εντατικοποίηση της δράσης στο ουκρανικό μέτωπο προς το παρόν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα πραγματοποίησε ορισμένα «προληπτικά χτυπήματα» μετά από έκρηξη σε γέφυρα της Κριμαίας νωρίτερα αυτό το μήνα. Μετά το περιστατικό στη γέφυρα – το οποίο άφησε νεκρούς δύο ανθρώπους – ο κ. Πούτιν υποσχέθηκε να απαντήσει σε αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν μια «τρομοκρατική» ενέργεια της Ουκρανίας. Το Κίεβο δεν είπε επίσημα ότι ευθύνεται για την έκρηξη στη γέφυρα, η οποία συνδέει την κατεχόμενη χερσόνησο με τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments