Ελλάδα

Η ακρίβεια στα εισητήρια οδηγεί τους Έλληνες σε οδικούς προορισμούς και εναλλακτικά νησιά

Η ακρίβεια στα εισητήρια οδηγεί τους Έλληνες σε οδικούς προορισμούς και εναλλακτικά νησιά

Πηγή Φωτογραφίας: Greeka

Οι Ελληνες, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, πιέζονται λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού στα εισοδήματά τους και δεν είναι τυχαίο ότι, με βάση την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) σε 10 μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, φέτος το καλοκαίρι έως τον Νοέμβριο ο αριθμός των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να κάνουν ταξίδια είναι μειωμένος κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ταξίδια σε λιγότερο προβεβλημένα νησιά, σε προορισμούς εύκολα προσβάσιμους οδικώς στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό επιλέγουν γι’ αυτή τη χρονιά οι Ελληνες σε ένα καλοκαίρι όπου το θέμα της ακρίβειας καθορίζει εν πολλοίς και τη διάρκεια των διακοπών με ταξίδια πέντε ημέρων ή το πολύ μιας εβδομάδας, εφόσον δεν υπάρχει η επιλογή του εξοχικού ή της διαμονής σε φίλους.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία της Airbnb, έχει αυξηθεί φέτος το ποσοστό του εγχώριου κοινού το οποίο επιλέγει ένα ολόκληρο σπίτι για τις διακοπές του, αν κρίνει κανείς από την αύξηση των αναζητήσεων κατά 70% στη μεγαλύτερη πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι Ελληνες, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, πιέζονται λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού στα εισοδήματά τους και δεν είναι τυχαίο ότι, με βάση την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) σε 10 μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, φέτος το καλοκαίρι έως τον Νοέμβριο ο αριθμός των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να κάνουν ταξίδια είναι μειωμένος κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι. Επιπλέον, είναι περισσότεροι αυτοί που θα επιλέξουν να περάσουν την εβδομάδα των διακοπών τους εκτός της υψηλής σεζόν του Αυγούστου. Ακόμη και οι πρώτες αγορές εξερχόμενου τουρισμού όπως οι Γερμανοί έχουν προγραμματίσει φέτος λιγότερα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ οι Γάλλοι και οι Ιταλοί θα πραγματοποιήσουν φέτος περισσότερα ταξίδια εντός των τειχών, με δεδομένη, ούτως ή άλλως, και τη δημοφιλία των δικών τους παράκτιων προορισμών. Σε σχέση ειδικά με τους Γερμανούς, που αποτελούν και την πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, είναι ενδεικτικά τα νούμερα από τις αεροπορικές, οι οποίες δείχνουν από νωρίς την τάση. Οι αεροπορικές έχουν προγραμματίσει φέτος το καλοκαίρι έως και τον Οκτώβριο λιγότερες προσφερόμενες θέσεις για Ελλάδα κατά 5,6% από/προς Γερμανία, με συνολικό αριθμό στα 4,33 εκατομμύρια σε σύγκριση με τα 4,58 εκατομμύρια της περσινής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, εντός Γερμανίας έχουν δοθεί για το καλοκαίρι κίνητρα στους πολίτες με φθηνότερα εισιτήρια για τη χρήση σιδηροδρόμων, τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Τρεις παράμετροι Για τους Ελληνες, προ των πυλών του Αυγούστου, τον βασικό μήνα των διακοπών τους, τρεις βασικές παράμετροι επηρεάζουν φέτος περισσότερο τις διακοπές τους: πιέσεις στα εισοδήματα λόγω πληθωρισμού και ανατιμήσεων των προϊόντων, αυξημένο κόστος μεταφορικών και αυξημένο κόστος διαμονής. Αποτέλεσμα; Η διαθέσιμη δαπάνη για διακοπές, με βάση και επίσημες έρευνες όπως αυτή που έχει πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), με την υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ψαλιδισμένη φέτος, σε ποσοστό 15%. Γεγονός που επιβεβαιώνει τη σαφή στροφή του ελληνικού κοινού σε οικονομικότερες λύσεις διακοπών, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής της φιλοξενίας ή διαμονής σε εξοχικό σπίτι που προτιμά σχεδόν 1 στους 2 ή αλλιώς ποσοστό 48%.

Για τους υπόλοιπους, η επιλογή ενός λιγότερο προβεβλημένου νησιωτικού προορισμού ή ακόμη και ενός οδικού προορισμού, ορεινού ή παραθαλάσσιου, στην ηπειρωτική χώρα ώστε να μειωθούν τα κόστη μετάβασης και διαμονής προβάλλει ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Αντίστοιχα συμβαίνει και με την επιλογή, κυρίως από οικογένειες, ενός οργανωμένου ενοικιαζόμενου με κουζίνα ώστε να μειωθεί το κόστος της εστίασης – άλλωστε, στην έρευνα του ΣΕΛΠΕ σχεδόν 1 στους 2 ερωτηθέντες ή αλλιώς ποσοστό 45% απαντά ότι στη διάρκεια των διακοπών θα μαγειρεύει συχνά.

Συνολικά, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), οι Ελληνες το 2022 ξόδεψαν για διανυκτερεύσεις στη χώρα τους 2 δισ. ευρώ, με την εγχώρια τουριστική δαπάνη να βρίσκεται σε σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια μετά την κατάρρευση στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης. Σε βάθος δεκαπενταετίας, πάντως, η εγχώρια τουριστική δαπάνη με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση είναι μειωμένη κατά 47% έναντι των 3,87 δισ. ευρώ του 2008. Ενδεικτικά, το 2016 το αντίστοιχο νούμερο ήταν λίγο χαμηλότερα του 1,3 δισ. ευρώ, το 2019 στο 1,6 δισ. ευρώ και τη χρονιά της πανδημίας, το 2020, σημείωσε μικρή πτώση στο 1,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments