Ελλάδα

Ποιοι απαξιώνουν την ΕΛ.AΣ;

Ποιοι απαξιώνουν την ΕΛ.AΣ;

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Παρά τις πρόσφατες αβλεψίες, η Ελληνική Αστυνομία προσφέρει αθόρυβα πολύτιμο κοινωνικό έργο.

Οι ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ. είναι αυταπόδεικτες για τα όσα συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και δε χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός, καθώς ειπώθηκαν τα πάντα. Αυτή η ανεπάρκεια δε μπορεί όμως να μηδενίσει το έργο της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια. Δε θα απαριθμήσω ξεχασμένες δολοφονίες που εξιχνιάστηκαν ούτε εγκλήματα που διαλευκάνθηκαν σχεδόν ακαριαία. Ούτε πώς περιόρισε τη δράση ποικίλων εραστών της ανομίας και της παραβατικότητας.

Μια και στην επικαιρότητα είναι η δολοφονία του Μιχάλη καλό και χρήσιμο είναι να θυμόμαστε ότι εμείς οι πολίτες μαθαίνουμε για τα εγκλήματα και τις αδικοπραξίες που έχουν γίνει. Δεν πληροφορούμαστε ποτέ πόσα εγκλήματα ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να λάβουν δραματική τροπή, έχουν αποτραπεί λόγω της προληπτικής δράσης της ΕΛ.ΑΣ. Πόσα ραντεβού θανάτου των χούλιγκαν έχουν ματαιωθεί γιατί επενέβη έγκαιρα η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. πριν γίνει το κακό.

Μόλις προχθές συνελήφθησαν τρεις οπαδοί στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αναζητούσαν οπαδούς της αντίπαλης ομάδας με φονικά όπλα. Όμως με ένα ρόπαλο ή μια σιδερογροθιά, είναι θέμα χιλιοστών να αποβεί μοιραίο ένα χτύπημα. Αυτή την περιπολία θανάτου σταμάτησαν άνδρες της Εθνικής Αστυνομίας. Δεν ακούστηκε όμως ούτε ένα «μπράβο». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απλώς εκτελούσαν επιμελώς τα καθήκοντά τους.

Όταν κρίνει κανείς το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, πρέπει να λάβει υπόψη του πόσο έχει αυξηθεί ο όγκος των υποθέσεων που πρέπει να διαλευκάνουν. Και πόσο δύσκολη είναι αυτή η δουλειά που δυσχεραίνεται από τη δαιμονοποίηση των καμερών από μερίδα της αυτάρεσκα αυτοαποκαλούμενης «προοδευτικής» διανόησης.

Τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν τις μυστικές υπηρεσίες είναι η ευφορία και η αναποφασιστικότητα αυτών που δίνουν εντολές και η ασάφεια των σχετικών πρωτοκόλλων. Τα σχέδια εξελίσσονται ομαλά, αλλά προκύπτουν προβλήματα στην εκτέλεσή τους όταν εμφανίζονται «στραβοτιμονιές».

Τι γίνεται με τους υπεύθυνους πολιτικούς – αν συμβάλλουν στην εξάλειψη της δημοσιογραφικής νοοτροπίας που επικρατεί στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία και σημαντική συνεισφορά από μόνη της. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε, ορισμένοι τομείς λειτουργούν με άψογο επαγγελματισμό.

Είναι επίσης αλήθεια ότι στο παρελθόν -και αυτό ισχύει ίσως και σήμερα- η αστυνομία υπήρξε ένας χώρος όπου γίνονται παιχνίδια εξουσίας και όχι μόνο. Και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχαν σε αυτό το παιχνίδι. Αυτό επηρέασε την εξέλιξή τους, θετικά ή αρνητικά, και ενίοτε την απόδοση της αστυνομίας.

Τα παράπονα των αποστρατευμένων αξιωματικών είναι γνωστά, αλλά κάποια από αυτά δεν οφείλονταν μόνο σε προσωπική δυσαρέσκεια αλλά, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Αυτή η κυβέρνηση που αρχικά δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ., οφείλει να ξαναβρεί τον δυναμισμό της και να ξεπεράσει τάχιστα τις συνέπειες του πρωτοφανούς φιάσκου με τους Κροάτες χούλιγκαν—νεοναζί. Δεν είναι εύκολο, τίποτα στην ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι εύκολο. Όλα είναι σύνθετα, όπως έδειξε και η περίεργη πορεία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ένας ακόμα γρίφος που απαιτεί μια πολιτική απόφαση.

Πάντως, όταν κρίνουμε την ΕΛΑΣ να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα για να την κρίνουμε ακριβοδίκαια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments