Διεθνή

Μάουι – Χαβάη: Στάχτη ο επίγειος παράδεισος

Μάουι – Χαβάη: Στάχτη ο επίγειος παράδεισος

Πηγή Φωτογραφίας: [362714] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Το νησί Μάουι είναι γνωστό ως επίγειος παράδεισος και παραδόθηκε ολοκληρωτικά στις φλόγες.

Το νησί Μάουι της Χαβάης, γνωστό και ως παράδεισος, μετατράπηκε σε κόλαση μέσα σε μερικές ώρες, λόγω της πυρκαγιάς που εξαπλώθηκε στο δυτικό τμήμα του, της φονικότερης στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 100 χρόνια.

Οι αρχές τονίζουν ότι οι φωτιές που ξέσπασαν στις 8 Αυγούστου αποτελούν την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στην ιστορία της Χαβάης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το Μάουι μαστιζόταν από διακοπές ρεύματος και αποτυχίες στην επικοινωνία, το μεγαλύτερο σύστημα έκτακτης ανάγκης στον κόσμο ήταν ουσιαστικά μη λειτουργικό και “οι σειρήνες παρέμεναν τραγικά σιωπηλές”.

Οι κάτοικοι του νησιού ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν λάβει καμία επίσημη προειδοποίηση για την επικείμενη καταστροφή και παραπονέθηκαν ότι οι αρχές ήταν “θλιβερά απροετοίμαστες”.

Οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν γρήγορα λόγω των ακραίων συνθηκών που οφείλονται στην ξηρασία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους.

Μεγάλο μέρος της ιστορικής πόλης Λαχάινα έχει καταστραφεί, ενώ η πυρκαγιά έχει κάψει χιλιάδες κατοικίες και εμπορικά κτήρια ολοσχερώς.

Ο αριθμός των νεκρών από τις πυρκαγιές στο Μάουι ανέρχεται σε τουλάχιστον 96 άτομα, ενώ πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Δεν πρόκειται να προσπαθήσω να δικαιολογηθώ για αυτή την τραγωδία», δήλωσε την Κυριακή στο CNN η γερουσιαστής Μάτζι Χιρόνο. «Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για το τι συνέβη με τις σειρήνες, καθώς και για άλλες ενέργειες ή παραλήψεις».

Η γερουσιαστής πρόσθεσε ότι θα έρθει η ώρα της λογοδοσίας και ότι η εστίαση είναι τώρα στη διάσωση των αγνοουμένων.

Η Χιρόνο έκανε την παραπάνω δήλωση το πρωί της Κυριακής, την επομένη της επιθεώρησης των ζημιών στο Μάουι και της συνάντησής του με τον κυβερνήτη της Πολιτείας και τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

«Η ιστορική πόλη της Λαχάινα κάηκε ολοσχερώς», είπε, προσθέτοντας ότι αρκετά αυτοκίνητα έχουν επίσης καταστραφεί ολοσχερώς. «Εντοπίστηκαν αυτοκίνητα κοντά στον ωκεανό και είναι σαφές ότι οι επιβάτες αυτών των οχημάτων πιθανώς διέφυγαν στη θάλασσα. Ενημερώθηκα ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι διασώθηκαν μέσω θαλάσσης σε εκείνη τη θέση», είπε η γερουσιαστής.

Η Χιρόνο αναφέρθηκε επίσης στους ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται, αλλά και σε όσους έμειναν άστεγοι.

«Επισκέφθηκα καταφύγιο με περίπου 400 κατοίκους που κοιμόντουσαν σε ράντζα στους οποίους θα πρέπει να παρέχουμε στέγαση βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε η ίδια.

Μίλησε επίσης για τους πόρους που πρόκειται να διατεθούν και για την υποστήριξη των κυβερνητικών υπηρεσιών, ενώ αναγνώρισε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε κατάσταση «σοκ και πένθος».

«Γνωρίζουμε ότι για την ανάκαμψη απαιτείται μία μακρά περίοδος και οι πόροι θα είναι απαραίτητοι», τόνισε. «Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αγνοούνται. Πρέπει να εντοπιστούν», ανέφερε, απευθύνοντας έκκληση προς τους κατοίκους να προσέλθουν για να παράσχουν DNA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments