Ελλάδα

Νέα Φιλαδέλφεια: Τα δυσκολότερα έπονται

Νέα Φιλαδέλφεια: Τα δυσκολότερα έπονται

Πηγή Φωτογραφίας: [362914] Η ΠΑΕ ΑΕΚ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΦΙΛΑΘΛΟΥ ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΣΟΥΡΗ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΙ ΕΓΡΑΨΕ ΑΘΑΝΑΤΟΣ. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Οι προσεχείς διεθνείς αναμετρήσεις απαιτούν την πλήρη εγρήγορση των οργάνων της Πολιτείας.

Περισσότεροι από 100 Κροάτες χούλιγκαν βρίσκονται προφυλακισμένοι για τα επεισόδια που κατέληξαν στον φόνο του άτυχου Μιχάλη. Ο Πρόεδρος της Κροατίας, κατόπιν πιέσεων των οικογενειών των συλληφθέντων, δήλωσε πως αν οι προφυλακίσεις ξεπεράσουν το πενθήμερο «αυτό θα έχει στοιχεία βεντέτας ή συλλογικής ευθύνης». Είναι αυτονόητο νομίζω πως αυτές οι προφυλακίσεις έχουν γίνει λόγω του φόβου μήπως οι Κροάτες χούλιγκαν εγκαταλείψουν το ελληνικό έδαφος και ευθύς ως εντοπιστεί ο δράστης ή οι δράστες του φόνου, οι υπόλοιποι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με αναφορές, οι αρχές ανησυχούν για την ασφάλεια των κρατουμένων λόγω φόβων για αντίποινα, ενώ η παρουσία Σέρβων κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές προκαλεί περαιτέρω φόβους για την εκδήλωση επεισοδίων. Ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διαλευκανθεί το συντομότερο δυνατό η δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη. Τα στόματα παραμένουν κλειστά, καθώς ερωτήματα εγείρονται και για τον τραυματισμό εννέα Κροατών με μαχαίρι. Υπάρχουν και άλλοι οπαδοί της ΑΕΚ που έχουν μαχαιρωθεί;

Υπάρχουν ερωτήματα και ο χρόνος πιέζει. Το κακό έχει γίνει σε πολλά επίπεδα και πρώτα και κύρια, έχουν χαθεί ζωές. Τώρα, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας βρίσκονται επίσης σε επικίνδυνα νερά.

Θυμόμαστε τι συνέβη στη ρεβάνς μεταξύ ΠΑΟΚ και Μαρσέιγ στην Τούμπα τον Απρίλιο του 2022. Στον πρώτο αγώνα στη Μασσαλία, υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των οπαδών της Μασσαλίας, που αποτελούνταν από οπαδούς της ΑΕΚ, και των οπαδών του ΠΑΟΚ, που αποτελούνταν από οπαδούς της Παρτιζάν. Επομένως, ο κίνδυνος νέων επεισοδίων ήταν μεγάλος για τον επαναληπτικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη

Τι έκανε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που δεν έκανε προχθές; Επικοινώνησε με τη γαλλική πλευρά και διευκρίνισε ότι απαγορεύεται η μετακίνηση των οπαδών της Μαρσέιγ. Παράλληλα, επικοινώνησε με τη γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για το ίδιο θέμα. Μετά από αυτή την αποφασιστική παρέμβαση του Υπουργείου -που είχε προληπτικό χαρακτήρα- δεν ήρθαν οπαδοί της Μαρσέιγ στη Θεσσαλονίκη και αποφεύχθηκαν ενδεχόμενα επεισόδια.

Με άλλα λόγια, σήμερα δεν πρόκειται απλώς για κακό επιχειρησιακό σχεδιασμό. Υπήρξε και αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να εκτιμήσει σωστά το μέγεθος του προβλήματος και, ως εκ τούτου, να ζητήσει επίσημα από τις κροατικές αρχές να απαγορεύσουν τη μετακίνηση οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Μαθαίνουμε πως η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετακίνηση οπαδών του Παναθηναϊκού εν όψει της ρεβάνς με τη Μαρσέιγ, φοβούμενη νέο κύκλο επεισοδίων καθώς οι φανατικοί οπαδοί της τοπικής ομάδας είναι αδελφοποιημένοι με τους φανατικούς οπαδούς της ΑΕΚ. Δε θα μπορούσε να βγάλει παρόμοιο απαγορευτικό και η ελληνική κυβέρνηση πριν από τον αγώνα ΑΕΚ-Δυναμό; Προφανώς και μπορούσε. Όμως ολιγώρησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments