Οικονομία

Πρόγραμμα «Σπίτι Μου»: Σε ποιες περιοχές υπάρχει διαθεσιμότητα ακινήτων

Πρόγραμμα «Σπίτι Μου»: Σε ποιες περιοχές υπάρχει διαθεσιμότητα ακινήτων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου».

Μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία. Ο νέος κύκλος που ξεκινά μέσα στον μήνα περιλαμβάνει περισσότερους δικαιούχους και περισσότερα ακίνητα, και μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα επιδοτεί στεγαστικά δάνεια ύψους έως 150.000 ευρώ σε νέους από 25 έως 39 ετών, για την αγορά ακινήτων παλαιότητας από 15 ετών και άνω.Η πρώτη αλλαγή αφορά το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα, το οποίο πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ.

Όμως, σε αυτόν τον κύκλο, στο συνολικό εισόδημα λαμβάνεται και το τεκμαρτό. Συνεπώς, περιλαμβάνονται δικαιούχοι με μικρότερο ονομαστικό εισόδημα των 10.000 ευρώ.

Η δεύτερη αλλαγή περιλαμβάνει την παλαιότητα των ακινήτων, η οποία πρέπει να είναι άνω των 15 ετών. Στον νέο κύκλο, η παλαιότητα του ακινήτου λαμβάνεται υπόψη από το έτος της άδειας και όχι της ανέγερσης.

Επομένως, αυξάνεται η περίμετρος των επιλέξιμων ακινήτων για επιδότηση (75%) στεγαστικών δανείων (έως 150.000 ευρώ).

Η απαγόρευση

Όπως και στην πρώτη φάση του προγράμματος οι νέοι δεν θα πρέπει να διαθέτουν κάποιο άλλο ακίνητο, ενώ αυτό που θα αποκτήσουν με χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους δεν θα μπορούν να το εκμισθώσουν, παρά μόνο εάν τους δοθεί ειδική άδεια. Ουσιαστικά θα πρέπει να συναινέσει η Δ.ΥΠ.Α. ή η αρμόδια Επιτροπή που συγκροτείται για τον συντονισμό της υλοποίησης και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Με τον τρόπο επομένως αυτόν τίθεται πλέον ρητά μια απαγόρευση που ήδη απορρέει από τον σκοπό χορήγησης του δανείου, ο οποίος έγκειται στην απόκτηση πρώτης α’ κατοικίας από τους δικαιούχους, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο αμφιβολιών ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδικότερα, σε άρθρο του νέου νόμου αναφέρονται τα εξής: «Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη οποιαδήποτε εμπράγματη σύμβαση που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή την επιβάρυνση του αποκτώμενου ακινήτου, πλην αυτής που απαιτείται για παροχή εξασφάλισης για το δάνειο, εκτός αν συναινούν η Δ.ΥΠ.Α. και το πιστωτικό ίδρυμα που χορηγεί το δάνειο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη η εκμίσθωση του αποκτώμενου ακινήτου, εκτός αν συναινεί η αρμόδια Επιτροπή που συγκροτείται για τον συντονισμό της υλοποίησης και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

Τέλος, το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή τους αγοραστές, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, με κατανομή του ποσοστού κυριότητας μεταξύ τους ανάλογη με τη συμμετοχή καθενός από αυτούς στη δανειακή σύμβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments