F – 16: Πώς η Ελλάδα θα παρέχει εκπαίδευση στους Ουκρανούς πιλότους
Πηγή Φωτογραφίας: [356628] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΔΕΙΞΕΩΝ F-16 "ΖΕΥΣ", Τ-6Α ¨ΔΑΙΔΑΛΟΣ" ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ SPITFIRE (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Μέρος του διεθνούς αεροπορικού συνασπισμού που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εντάξει το F – 16 στο οπλοστάσιο της είναι και η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Αθήνα διαθέτει μερικούς από τους πιο έμπειρους πιλότους στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τον μεγαλύτερο στόλο F-16 στην Ευρώπη. Με χιλιάδες ώρες κοινής εκπαίδευσης με τις ικανότερες αεροπορικές δυνάμεις του κόσμου και τα “διαπιστευτήρια” που υποβάλλουν καθημερινά οι Έλληνες πιλότοι στο Αιγαίο, είναι οι πλέον κατάλληλοι για να αναλάβουν μερικά από τα δύσκολα καθήκοντα της μύησης και της εξοικείωσης Ουκρανών πιλότων στα F-16.
Έλληνες αεροπόροι θα ταξιδέψουν στη Ρουμανία και τη Δανία για να επισκεφθούν αεροπορικές βάσεις, οι οποίες θα χρησιμεύσουν ως κέντρα εκπαίδευσης για τους Ουκρανούς αεροπόρους. Άλλωστε, οι Έλληνες στρατιωτικοί εκπαιδεύουν ήδη τους Ουκρανούς ομολόγους τους σε άρματα μάχης Leopard, πυροβολικό και τεχνικές ανορθόδοξου πολέμου σε βάσεις στη Γερμανία και την Πολωνία.
Εν συνεχεία, αφού ολοκληρώσουν τη βασική εκπαίδευση συστημάτων και μάθουν να πετούν το F-16, οι Ουκρανοί πιλότοι μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε αερομαχίες, βομβαρδισμούς, χρήση όπλων ακριβείας και άλλες πιο σύνθετες επιχειρήσεις στους τακτικούς προσομοιωτές της Μοίρας Συνθετικής Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ, το οποίο βρίσκεται στην Ανδραβίδα.
Η είσοδος του πρώτου δυτικού μαχητικού στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας θα της παρέχει «ολιστικό πλεονέκτημα» στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η επιλογή του συγκεκριμένου μαχητικού δεν ήταν τυχαία, καθώς εκτός του ότι έχει παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς και άρα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα, το F-16 προκρίθηκε βάσει των απειλών που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και είναι πιστοποιημένο σε μια ιδιαίτερα ευρεία ποικιλία όπλων που μπορούν να τις εξουδετερώσουν.
Το μαχητικό πολλαπλών ρόλων είναι δυνατό να πραγματοποιήσει αποστολές αεροπορικής υπεροχής με βλήματα Α/Α AIM-120 και ΑΙΜ-9 αλλά και αεροπορικής αντεπίθεσης χρησιμοποιώντας, επί παραδείγματι, βόμβες Paveway ή JDAMs. Η χρήση αυτού του τύπου αεροσκαφών θα αποτελούσε κρίσιμη διαφορά συγκριτικά με τις παραδοσιακού τύπου δυνατότητες που διαθέτουν τα σοβιετικής προελεύσεως αεροπλάνα της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας