Πολιτική

Άδωνις: Με την ψηφιακή κάρτα κάνουμε τη ζωή των εργαζομένων πιο εύκολη

Άδωνις: Με την ψηφιακή κάρτα κάνουμε τη ζωή των εργαζομένων πιο εύκολη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Πραγματικότητα γίνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πραγματικότητα γίνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.

Πραγματικότητα γίνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, δρομολογείται η κατάργηση της ανάρτησης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μιας σειράς εντύπων που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις, που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν ταχύτερα την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζουν τη γραφειοκρατία για την εφαρμογή της κάρτας εργασίας σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 εργαζομένους, η πλειοψηφία των οποίων δεν διαθέτει καν τμήμα λογιστηρίου. Οι επιχειρηματίες δεν θα έχουν την υποχρέωση να καταχωρίζουν εκ των προτέρων τις αλλαγές στο ωράριο ή την υπερωριακή απασχόληση, όμως σε περίπτωση που εντοπιστούν εργαζόμενοι να απασχολούνται και να μην έχει αυτό καταγραφεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας τότε το πρόστιμο που θα επιβάλλεται είναι 10.500 ευρώ. Πλατφόρμα για την εύρεση εργασίας

Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε σε σημερινή συνέντευξή του ότι «αν μία επιχείρηση επιλέξει την ψηφιακή κάρτα εργασίας από τώρα, απαλλάσσεται από μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, αφού εμείς θα μπορούμε να παρακολουθούμε μέσα από την Εργάνη, ηλεκτρονικά, πόσο εργάζεται πραγματικά ένας εργαζόμενος. Δεν κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη. Τώρα, η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Και θα αξιοποιήσουμε τα μέσα αυτά. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.  Και αυτό, γιατί θα συνεννοηθούμε με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά ως προς την ψηφιακή κάρτα».

Επίσης, σύμφωνα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να δύνανται να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II.

Με τον τρόπο αυτό η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου αποδεικνύεται σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Σε αυτή ασφαλώς τη δυνατότητα αρωγός είναι και η καταγραφή του ψηφιακού συμφωνημένου ωραρίου που συντελέστηκε από όλους τους εργοδότες

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού δικαίου της χώρας κατά το β εξάμηνο του 2021.

Η χρήση της ψηφιακής κάρτας αποτελεί κρίσιμο μέσο για την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας – πραγματικής αμοιβής, εξακριβώνοντας σε

πραγματικό χρόνο την πραγματική έναρξή και τη πραγματική λήξη του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Μάλιστα στο πλαίσιο του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ εξετάζεται να δοθεί και δυνατότητα αυτοτελούς χτυπήματος της έναρξης και λήξης της υπερωρίας, ώστε με αυτοματοποιημένο τρόπο να μπορεί η Επιθεώρηση Εργασίας να εκτελεί τους ελέγχους της στους χώρους εργασίας , που ούτως ή άλλως ο διενεργούμενος έλεγχός της αφορά πάντα τους ευρισκόμενους εργαζόμενους στην επιχείρηση σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Επίσης με το σύστημα αυτό θα διευκολυνθεί περαιτέρω η εφαρμογή της ΚΑΡΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στους εξ αποστάσεως εργαζόμενους, αλλά θα οδηγήσει και στους καθολικούς και μαζικούς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Αποτελεί δε το πρώτο καθοριστικό βήμα και για την αναμόρφωση και την πλήρη αυτοματοποίηση των ελέγχων, με τρόπο απολύτως εύκολο, γρήγορο, σύγχρονο αντικειμενικό και διαφανή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments