Πολιτική

Άδωνις: Όλο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο λειτουργεί υπέρ των εργαζομένων

Άδωνις: Όλο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο λειτουργεί υπέρ των εργαζομένων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Σε δημόσια διαβούλευση ετέθη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο την ενδυνάμωση των εργαζομένων

Σε δημόσια διαβούλευση ετέθη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο την ενδυνάμωση των εργαζομένων, την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας»

Σε δημόσια διαβούλευση ετέθη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο την ενδυνάμωση των εργαζομένων, την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας», ενώ στις διατάξεις του ενσωματώνεται και η οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου λειτουργούν υπέρ των εργαζομένων, συμβάλλουν στην προστασία των δικαιωμάτων τους, στοχεύουν στην καταπολέμηση της αδήλωτης και μαύρης εργασίας.

Σε σημερινή συνέντευξή του, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε, αναφερόμενος στο εν λόγω νομοσχέδιο, ότι «σήμερα αρχίζει η δημόσια διαβούλευση και σε δύο εβδομάδες θα είμαστε στη Βουλή. Το νομοσχέδιο περικλείει ένα μεγάλο κομμάτι που είναι εναρμόνιση ευρωπαϊκής οδηγίας. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να δουλεύει κάποιος σε πολλαπλούς εργοδοτες, με την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς τις ώρες εργασίας.

Η ευρωπαϊκή οδηγία έχει να κάνει με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δεν «καταστρέφει» τους εργαζόμενους, όπως αστεία και υπερβολικά λέγεται από ορισμένους.

Το νομοσχέδιο μας δίνει τη δυνατότητα πολλές εργασίες που κινούνται στο χώρο της μαύρης εργασίας να γίνονται νόμιμα. Όλα τα άρθρα έχουν ως στόχο την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Νόμιμα θα αυξάνει τα εισοδήματά του ο εργαζόμενος. Νόμιμα θα μπορεί να έχει δαπάνες η επιχείρηση».

Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στην περίπτωση της πλατφόρμας υψηλής εξειδίκευσης από τον υπουργό Εργασίας.

Πιο ειδικά, ερωτηθείς για την πλατφόρμα υψηλής εξειδίκευσης, ο Α. Γεωργιάδης υπογράμμισε το ρηξικέλευθο χαρακτήρα της, τονίζοντας: «Με αυτή (σ.σ.: πλατφόρμα υψηλής εξειδίκευσης), «ματσάρουμε» επιχειρήσεις που ζητούν εργασία υψηλής εξειδίκευσης με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Έτσι θα ενισχύσουμε και τις πιο εξειδικευμένες και απαιτητικές εργασίες. Πλέον, όλα αυτά θα γίνονται οργανωμένα, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».

Το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης

Πράγματι, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Πιο αναλυτικά, το εμπλεκόμενο υπουργείο, με τη νέα νομοθετική του πρωτοβουλία, η οποία σήμερα βρίσκεται σε διαβούλευση, προχωρά στην Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και μαζί στην θέσπιση, αφενός κανόνων για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, και αφετέρου νέων προστατευτικών κανόνων για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία , διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον υγιή ανταγωνισμό.

Έτσι, στοχεύει άμεσα στο να ενδυναμώσει τη θέση του εργαζόμενου, αντιμετωπίζοντας χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη.

Οι βασικές τομές του νομοσχεδίου

  • 1)Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, για τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας
  • 2)Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του 1 εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη

Για να διευκρινίσουμε fake news που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες, η ρύθμιση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα κεκτημένα δικαιώματα ή τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας ούτε και διακινδυνεύει τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης ο οποίος ήταν και θα παραμείνει 11 ώρες το 24ωρο.

  • 3)Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δοκίμου εργαζόμενου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία. Η περίοδος αυτή δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες.
  • 4)Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί οργανωμένος σχεδιασμός, όπως για παράδειγμα στο χώρο της εστίασης και του catering.
  • 5)Εισάγονται ασφαλιστικές, προστατευτικές δικλείδες:
  • Απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου από τον εργοδότη.
  • Αν ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση
  • Tα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση κατά παραγγελία είναι άκυρη.
  • 6) Καθιερώνεται για πρώτη φορά και κατά τρόπο ρητό η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας, όταν αυτή είναι υποχρεωτική.
  • 7)Απαγορεύεται η δυσμενής μεταχείριση του εργαζόμενου και επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο
  • 8) Στις περιπτώσεις εκδικητικής απόλυσης, προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης αν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε λόγω άσκησης των νομίμων δικαιωμάτων του
  • 9) Προβλέπεται η υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ
  • 10) Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας
  • 11) Η ύπαρξη Προτύπου Ατομικής Σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
  • 12) Απλοποιείται η διαδικασία της Ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.
  • 13) Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με δυνατότητα να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας
  • 14) Θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τις καταγραφές στην κάρτα εργασίας
  • 15) Επιλύεται το πρόβλημα των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις με 24ωρη λειτουργία.

Το νομοσχέδιο που ετέθη σε διαβούλευση, διασφαλίζει την εξέλιξη των εργαζομένων μέσα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας στην οποία θα μπορούν να δουλέψουν με ανταγωνιστικούς όρους, με τα εργασιακά τους δικαιώματα πλήρως εξασφαλισμένα και να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Το νομοσχέδιο καταπολεμά με μια σειρά από μέτρα την μαύρη και αδήλωτη εργασία, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια στους όρους και τις συμβάσεις εργασίας.

Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό, τόσο με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και φυσικά τους συνεχείς ελέγχους, βήματα τα οποία θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments