Διεθνή

Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στη Λαμπεντούζα

Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στη Λαμπεντούζα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Voria.gr - Ιταλία: Δύο νέα ναυάγια ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Σε ένα 24ωρο έχουν καταφθάσει στο νησί της Ιταλίας 2000 μετανάστες

Περίπου 4.200 πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται σήμερα στο κλειστό κέντρο παραμονής της νήσου Λαμπεντούζα, στη νότια Ιταλία.  Θεωρητικά ο καταυλισμός μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 400 άτομα. Αλλά μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν φτάσει στη Λαμπεντούζα σχεδόν δυο χιλιάδες άνθρωποι. Πρόκειται για ρεκόρ αφίξεων, αλλά και επιχειρήσεων διάσωσης, τις οποίες αναλαμβάνουν η ιταλική ακτοφυλακή, η οικονομική αστυνομία και το λιμενικό της χώρας, καθώς και σκάφη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Το πλοίο Οcean Viking διέσωσε 438 ανθρώπους, αλλά οι ιταλικές αρχές δεν του επέτρεψαν να πιάσει λιμάνι σε νότια περιφέρεια  της χώρας. Θα πρέπει να φτάσει μέχρι την Γένοβα, δηλαδή ουσιαστικά δίπλα στην Γαλλία.

Επίκειται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επέστρεψε από τις διακοπές της και το μεταναστευτικό, σύμφωνα με τον Τύπο, είναι το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η κυβέρνηση. Αναμένεται η έγκριση νέου διατάγματος για να επιτραπεί η είσοδος στην χώρα σε 450.000 μετανάστες και πρόσφυγες, με στόχο την κάλυψη ουσιαστικών αναγκών, κυρίως στον οικοδομικό και αγροτικό τομέα. Παράλληλα όμως, θεωρείται πολύ πιθανή η υιοθέτηση νέων μέτρων με αυστηρότερους κανόνες σε ό,τι αφορά τις απελάσεις και την εξακρίβωση της ηλικίας των ανήλικων εφήβων.

Η μεγαλύτερη πίεση, προς αυτή την κατεύθυνση, ασκείται από την Λέγκα. «Η Ιταλία δεν μπορεί να είναι το κέντρο άφιξης των μεταναστών της μισής υφηλίου. Η υπεράσπιση των συνόρων μας για τις Βρυξέλλες δεν αποτελεί προτεραιότητα», υπογραμμίζει ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι.

Είναι σαφές, πάντως, ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Μελόνι, η οποία στόχευε στον περιορισμό των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων, μέχρι τώρα δεν έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. «Η κυβέρνησή μας πρέπει να προβληματισθεί σοβαρά. Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η γραμμή του υπουργείου Εσωτερικών, όχι τόσο για να σταματήσει, αλλά για να αντιμετωπίσει τις συνεχείς αποβιβάσεις μεταναστών», δήλωσε ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Φιλίπο Μανίνο.

«Δεδομένης της κατάστασης, το να συνεχιστούν οι αφίξεις  “απελπισμένων της θάλασσας״ στο  μικρό αυτό νησί, σύμβολο του μεταναστευτικού προβλήματος, δεν αποτελεί ανθρωπιστική και σοφή λύση», προσθέτει ο νομάρχης του Ακράγαντα της Σικελίας, Φιλίπο Ρομάνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments