Nέα της αγοράς

Προς το Χρηματιστήριο οδεύουν τρεις εταιρείες ακινήτων

Προς το Χρηματιστήριο οδεύουν τρεις εταιρείες ακινήτων

Πηγή Φωτογραφίας: voria.gr/ Ελληνικά χρηματιστήρια

Τα χαρτοφυλάκια και οι κινήσεις ενίσχυσής

«Συνωστισμός» από εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που δρομολογούν την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα παρατηρηθεί έως το τέλος του έτους, καθώς φαίνεται πως έχουν πλέον ωριμάσει οι σχετικές συνθήκες.

Η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, η Trade Estates του ομίλου Φουρλή και η Orilina Properties της Βrevan Howard και του επενδυτή κ. Τρύφωνα Νάτση, βρίσκονται στην τελική ευθεία για την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο της θεσμικής τους υποχρέωσης κι ενώ έχουν λάβει και τις σχετικές παρατάσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για τις τελευταίες τρεις εταιρείες του κλάδου των ΑΕΕΑΠ που παραμένουν εκτός Χ.Α.

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή της Trade Estates, καθώς η διοίκηση της εταιρείας έχει ολοκληρώσει την εσωτερική αναδιάρθρωση της δομής του χαρτοφυλακίου της, έχει προβεί σε κινήσεις ενίσχυσής του, εξασφάλισε στρατηγικό επενδυτή, μέσω της Autohellas του ομίλου Βασιλάκη και έχει κι ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα σε εξέλιξη.

Η εταιρεία διαθέτει πλέον χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 330 εκατ. ευρώ, το οποίο σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει σε 700 εκατ. ευρώ έως το 2027. Εστιάζει σε εμπορικά ακίνητα και στον κλάδο των logistics, τομείς όπου υπάρχει η απαιτούμενη τεχνογνωσία εντός του ομίλου Φουρλή. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Trade Estates προβλέπει την ανάπτυξη, σε στρατηγική συνεργασία με την ολλανδική Ten Brinke Hellas, τεσσάρων εμπορικών πάρκων συνολικής επιφάνειας της τάξεως των 65.000 τ.μ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 150 εκατ. ευρώ. Συνολικά, έως το τέλος του 2025, η εταιρεία επιδιώκει να έχει συνολικά υπό τη διαχείρισή της τουλάχιστον 12 εμπορικά πάρκα. Σήμερα, ελέγχει 110.000 τ.μ. εμπορικών ακινήτων και έξι εμπορικά πάρκα. Η διοίκηση της Noval Property προωθεί την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας ήδη από το 2022, επιθυμώντας να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και να επιλέξει το πιο επωφελές χρονικό σημείο. Η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας και η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική κεφαλαιαγορά φαίνεται πως θα αποτελέσουν πρόκριμα για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία ευνοείται από την ύπαρξη ενός ισχυρού βασικού μετόχου (όμιλος Βιοχάλκο), ενώ έχει εκπονήσει κι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο νέων αναπτύξεων ακινήτων, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών.

Στα πλεονεκτήματα της εταιρείας είναι και το γεγονός ότι διαθέτει ένα σημαντικά διευρυμένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, καθώς έχει τοποθετηθεί σχεδόν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες ακινήτων, έχοντας υπό τη διαχείρισή της εμπορικά κέντρα (River West, Mare West), «πράσινα» κτίρια γραφείων (π.χ. The Orbit στη Λ. Κηφισίας), ξενοδοχεία (Wyndham Grand Hotel Athens), ενώ αυτήν την περίοδο αναπτύσσει και το πρώτο της συγκρότημα logistics.

Προς το τέλος του έτους αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πραγματοποιηθεί και η εισαγωγή των μετοχών της Orilina Properties στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της ένα χαρτοφυλάκιο 146 εκατ. ευρώ, συνολικής επιφάνειας 70.000 τ.μ., ενώ έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό, γεγονός που της επιτρέπει να αυξήσει σημαντικά τη ρευστότητά της για νέες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments