Πολιτική

Άδωνις: Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη διαβούλευση του νομοσχεδίου

Άδωνις: Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη διαβούλευση του νομοσχεδίου

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter Adonis Georgiadis,Στο νέο εργασιακό αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM

Στο νέο εργασιακό αναφέρθηκε πρωταρχικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης

Στο νέο εργασιακό αναφέρθηκε πρωταρχικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και την δημοσιογράφο κ. Κάτια Μακρή.

Αναφερθείς στις πυρκαγιές που μαίνονται ακόμη στην Ελλάδα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Το καλοκαίρι όπως το γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια. Αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι πυρκαγιές θα είναι πια στην ημερήσια διάταξη. Όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού. Μετά από εννέα ημέρες, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στην Τενερίφη. Στον Καναδά οι πυρκαγιές διαρκούν τριάντα ημέρες. Ζούμε ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται κλιματική αλλαγή και το οποίο έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι πυρκαγιές σε όλο τον πλανήτη. Φέτος είχαμε την πρώτη πυρκαγιά στην Ελβετία. Το πιο καθαρισμένο δάσος στην Ελλάδα ήταν αυτό της Βόρειας Εύβοιας. Κι όμως κάηκε σε δύο ημέρες. Δεν ισχύει ότι δάσος, όπου έχεις μαζέψει τα κλαδιά, δεν καίγεται. Με την υγρασία και με τον αέρα, οι φωτιές δεν σβήνουν. Το δόγμα είναι πρώτα η σωτηρία των ανθρώπινων ζωών και πολύ σωστά το πράττει η κυβέρνηση. Το 112 δεν πρέπει να λοιδωρείται.  Η εκκένωση της Ρόδου ήταν υποδειγματική. Οι πυρκαγιές είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς πρόκειται να ξαναζήσουμε. Στο ΕΣΠΑ είχα εξασφαλίσει, ως υπουργός Ανάπτυξης, ένα μεγάλο ποσό για την αγορά πυροσβεστικών μέσων.

Το καλοκαίρι όμως δεν είχε μόνο πυρκαγιές. Είχε μια εξαιρετικά καλή τουριστική χρονιά, με ρεκόρ μείωσης της ανεργίας και με τουριστικές εισπράξεις που είναι πολύ επάνω από το 2019. Ακόμη και η Ρόδος θα «κλείσει» καλύτερα από ό, τι συνέβαινε πριν από την πυρκαγιά.

Ερωτηθείς για την εργασία σε δύο εργοδότες, ο Άδωνις απάντησε: «Έως σήμερα ισχύει ότι μπορεί να υπάρχουν δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αυτό που αλλάζει  με το νομοσχέδιο είναι ότι θα μπορούμε να έχουμε και οκτάωρο και τετράωρο. Τώρα, δεν θα γίνεται κάποια «μαύρη» πληρωμή στη δεύτερη εργασία. Ο εργαζόμενος θα πληρώνεται «άσπρα», νόμιμα.

Το μέγιστο που μπορεί να εργαστεί σε δύο εργοδότες ένας εργαζόμενος είναι 12 ώρες. Ελάχιστη ξεκούραση στο 24ωρο είναι 11 ώρες».

Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Είμαστε σε επαφή με όλους τους κλάδους της αγοράς για την ταχύτερη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Μια επιχείρηση που τη χρησιμοποιεί οικειοθελώς εξαιρείται από σημαντικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η έναρξη γενικευμένης χρήσης της ψηφιακής κάρτας θα είναι το μεγαλύτερο μέσο ελέγχου των εργασιακών χώρων από το κράτος, το οποίο θα γνωρίζει real time πού θα είναι ο κάθε εργαζόμενος. Σε ένα έτος, η κάρτα αυτή θα είναι παντού.

Ως προς τα ένσημα από δεύτερο εργοδότη, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «τα ένσημα αυτά ασφαλώς μετράνε στον συντάξιμο χρόνο. Θα μετράνε ως προς το ύψος της σύνταξης, όχι ως προς το χρόνο της σύνταξης».

Σχετικά με τις συμβάσεις μηδενικής απασχόλησης και τις συμβάσεις κατά παραγγελία, ο υπουργός δήλωσε: «Η σύμβαση θα γίνεται από τον εργοδότη με συγκεκριμένους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι με σύμβαση μηδενικού ωραρίου θα ενημερώνονται πριν από την εργασία εγκαίρως, 24 ώρες πιο πριν, με sms ή με email. Ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει άλλους εργαζομένους. Και είναι υποχρεωμένος σε κάθε περίπτωση να τους αποζημιώσει. Έτσι ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει μαύρα όπως γίνεται σήμερα, αλλά θα δουλεύει νόμιμα. Πότε είναι καλύτερα για τον εργαζόμενο; Να πληρώνεται μαύρα ή να εργάζεται κανονικά, νόμιμα και να παίρνει την αμοιβή του καθαρά;

Η ψηφιακή κάρτα θα λειτουργεί σαν ελεγκτικός μηχανισμός. Θα μπορούμε να τους παρακολουθούμε πώς κινούνται με την ψηφιακή κάρτα.

Επίσης, θέλω να προσθέσω ότι πάει πάρα πολύ καλά η διαβούλευση του νομοσχεδίου. Δεν είμαι γενικά ξεροκέφαλος. Αν κάτι είναι λογικό, θα το ακούσω και θα το λάβω υπ’ όψη. Γενικά τα σχόλια είναι καλά, είναι θετικά. Ο κόσμος της εργασίας αναγνωρίζει ότι εργαζόμαστε για τα δίκαιά του».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Real fm εδώ:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments