Πολιτική

Άδωνις: Νόμιμη εργασία σε 2 εργοδότες με 12 ώρες μέγιστη εργασία

Άδωνις: Νόμιμη εργασία σε 2 εργοδότες με 12 ώρες μέγιστη εργασία

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot MEGA Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης

Σε κομβικά εργασιακά ζητήματα, με έμφαση στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης

Σε κομβικά εργασιακά ζητήματα, με έμφαση στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Αναφερθείς στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο γενικά, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο φέρνει μια ειλικρίνεια στις μεταξύ μας σχέσεις. Αυτό το νομοσχέδιο βελτιώνει τις εργασιακές σχέσεις».

Αναφορικά με τη δεύτερη εργασία, ο Άδωνις ανέφερε: «Τα ένσημα από πιθανή δεύτερη δουλειά θα μετράνε ως ποσοστό αναπλήρωσης. Με το παρόν νομοσχέδιο θα μπορεί κάποιος να κάνει μια σύμβαση πλήρους απασχόλησης και μια σύμβαση μερικής απασχόλησης. Δεν θα αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά το ποσοστό της αναπλήρωσης. Δεν μπορεί να έχεις ένσημα χωρίς ανταπόδοση.

Οκτάωρα όμως σε δύο δουλειές απαγορεύονται. Οι ελάχιστες ώρες ανάπαυσης σε ένα 24ωρο για τον εργαζόμενο είναι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι 11 ώρες. Αν δουλέψει κάποιος στον ίδιο εργοδότη οκτώ και τέσσερις ώρες, οι επιπλέον ώρες θα είναι υπερωρία. Αυτή είναι υπερωριακή απασχόληση και πληρώνεται με συν 40%. Ο στόχος μας είναι να γίνουν οι εργασιακές σχέσεις περισσότερο ειλικρινείς.

Έχω χαρτογραφήσει τι γίνεται στον πραγματικό κόσμο και προσπαθώ, με το νομοσχέδιο, η πραγματικότητα να γίνεται με έναν οργανωμένο και νόμιμο τρόπο.

Ως προς τις συμβάσεις κατά παραγγελία, για παράδειγμα, η εταιρεία δεν θα μπορεί να πάρει άσχετους, θα πρέπει να πάρει αυτούς που έχει δηλώσει στην Εργάνη. Ακόμη και αν ακυρωθεί η εργασία, το μεροκάματο θα πληρωθεί. Άρα, με το νομοσχέδιο, όλα θα γίνονται νόμιμα. Δεν είναι καλύτερο αυτό από αυτό που ισχύει σήμερα για τον εργαζόμενο; Ας είμαστε ειλικρινείς».

Ερωτηθείς για τη δοκιμαστική περίοδο, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Η δοκιμαστική περίοδος ορίζεται στο εξάμηνο. Από το 2010 έως σήμερα, ισχύει ότι αν ένας εργοδότης σε απολύσει, δεν παίρνεις σύνταξη. Με το νομοσχέδιο, αυτό αλλάζει. Οι δώδεκα μήνες γίνονται έξι μήνες. Μετά τους έξι μήνες, συνάπτεται κανονική σύμβαση. Στο δεύτερο εξάμηνο ο εργοδότης δεν θα μπορεί να σε απολύσει και τόσο εύκολα. Άρα, η δουλειά σου θα είναι πιο σίγουρη από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα.

Στον τουριστικό τομέα, υπάρχει ειδικό καθεστώς. Ο εργαζόμενος που απολύεται και επαναπροσλαμβάνεται την επόμενη περίοδο είναι αορίστου χρόνου και για αυτό το λόγο, παίρνει και το επίδομα ανεργίας την εποχή που δεν δουλεύει.

Επιπλέον, στον τουρισμό υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργαζομένους».

Σχετικά με το ότι υπάρχει έλλειμα εργαζομένων, ο Άδωνις είπε: «Όλοι οι κλάδοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Είναι μια πολύ μπερδεμένη συζήτηση. Οι μισθοί έχουν ανεβεί. Για παράδειγμα, στον τουρισμό ο μέσος μισθός είναι 1200 ευρώ. Δεν μιλάμε για 700 και 800 ευρώ.

Έχουμε κάνει μελέτες ως υπουργείο Εργασίας σχετικά με το πρόβλημα αυτό. Έχουμε ζητήσει από την αγορά να μας μεταφέρει τις απόψεις της.

Υπάρχει πάντως ένα πολύ οξύμωρο σχήμα στην Ελλάδα. 11% ανεργία από τη μία και, από την άλλη, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας να παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους».

Ερωτηθείς αναφορικά με τους συνταξιούχους, ο Άδωνις επισήμανε: «Έχει ετοιμαστεί διάταξη για τα θέματα των συνταξιούχων. Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση. Και εφόσον πάρουμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα την εντάξουμε ως τροπολογία στο παρόν νομοσχέδιο».

Σχετικά με την ταχύτητα απονομής των συντάξεων, ο Α. Γεωργιάδης είπε ότι «στόχος του μέλλοντος είναι να παίρνουμε συντάξεις με ένα κλικ. Η πρόοδος του e- EΦΚΑ είναι πολύ μεγάλη και τα πληροφοριακά συστήματα προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Πιστεύω ότι αν μείνω και τα τέσσερα χρόνια στο υπουργείο αυτό, θα προλάβω να δω την απονομή σύνταξης με ένα κλικ».

Ως προς την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε: «Στο τέλος, η ψηφιακή κάρτα θα είναι υποχρεωτική για όλους. Η κάρτα αυτή είναι μια επανάσταση που μας προσφέρει η τεχνολογία. Θα βοηθήσει πάρα πολύ και τον τίμιο επιχειρηματία και τον εργαζόμενο. Κανείς δεν θα κλέβει κανέναν. Θα είναι όλα διάφανα. Είμαστε σε ένα διάλογο γόνιμο με τους κλάδους της οικονομίας, για να ενταχθεί η ψηφιακή κάρτα πιο σωστά. Θα εκδώσουμε διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις ανά κλάδο.

Η επιχείρηση που θα χρησιμοποιεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα έχει κάποια ωφελήματα. Θα μειωθεί κατά πολύ το γραφειοκρατικό βάρος, χάρη ουσιαστικά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και την Εργάνη. Η υποδηλωμένη εργασία όμως θα έχει πρόστιμο ως εάν να είναι μαύρη, δηλαδή 10.500 ευρώ.

Χάρη στην ψηφιακή κάρτα οι εργασιακές σχέσεις θα είναι πάρα πολύ διάφανες».

Ως προς την πάταξη της μαύρης εργασίας στα σπίτια, αναφέρθηκε ότι «όλα θα ελέγχονται από το διαδίκτυο. Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται αυτόματα.

Η μαύρη εργασία είναι αθέμιτος ανταγωνισμός προς τους υπόλοιπους. Καταστρέφει τις υγιείς επιχειρήσεις. Εθίζει τον κόσμο στη φοροδιαφυγή. Και το πνεύμα του νομοσχεδίου μας είναι το πώς θα πατάξουμε τη μαύρη εργασία.

Το να μπει σε τάξη η μαύρη εργασία και να παταχθεί η φοροδιαφυγή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος, αλλά και σε καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Σε σχέση με τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποσαφήνισε: «Η κεντρική ιδέα είναι να μην κόβουμε τίποτε από τη σύνταξη. Ένας συνταξιούχος μπορεί να θέλει να εργαστεί για βιοποριστικούς ή ψυχολογικούς λόγους. Θα υπάρχει ένα όριο. Επάνω από αυτό το όριο θα πληρώνει ο συνταξιούχος υπέρ του ΕΦΚΑ. Σίγουρα όμως πολύ κάτω από το 30% που πληρώνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος σήμερα».

Τέλος, ερωτηθείς για τις νέες ταυτότητες και τις αντιδράσεις σχετικά με αυτές, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Κατά το παρελθόν, έχω πει κι εγώ διάφορα τέτοια. Στην εποχή του ΛΑΟΣ. Όμως τότε δεν υπήρχαν smartphone. Ο κ. Νατσιός της Νίκης και ορισμένοι άλλοι λένε ότι δεν θέλουν τις νέες ταυτότητες, γιατί αυτές έχουν τσιπάκια και θα τους παρακολουθούν. Και το ανάγουν και σε θρησκευτικό ζήτημα. Αλλά σήμερα αν θέλει κάποιος να σε παρακολουθήσει, δεν χρειάζεται ταυτότητα. Έχω εξελιχθεί, δεν θέλω να είμαι κολλημένος. Το κινητό έχει ανοιχτό το μικρόφωνο. Αν ανοίξει κάποιος τα social media σου, βλέπει πού πηγαίνεις κάθε ημέρα. Την ταυτότητα θα περιμένει; Και σας έχω πει εγώ ποτέ ότι θεωρώ ευφυία να μην αλλάζεις άποψη αν κάνεις κάπου λάθος; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από το να πεις ότι δεν αλλάζω ποτέ άποψη. Η ζωή αλλάζει και οι άνθρωποι εξελίσσονται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments