Πολιτική

Κυρανάκης: Οι επόμενες κινήσεις για ένα απόλυτα ψηφιακό Κτηματολόγιο

Κυρανάκης: Οι επόμενες κινήσεις για ένα απόλυτα ψηφιακό Κτηματολόγιο

Πηγή Φωτογραφίας: [362826] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΥΡΑΝΑΚΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης περιέγραψε τα προσεχή βήματα προς ένα πλήρως ψηφιακό Κτηματολόγιο

Μια τελείως διαφορετική εικόνα έχει πλέον το πολύπαθο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, το οποίο ένα μήνα πριν είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας των τριτοκοσμικών συνθηκών που επικρατούσαν με μεταμεσονύκτιες ουρές, χειρόγραφες λίστες, εντάσεις και σπρωξίματα, ακόμη και επαγγελματίες «διακινητές» για χαρτάκια προτεραιότητας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης δεσμεύθηκε τότε ότι αυτή η κατάσταση θα τελειώσει τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Χθες, Δευτέρα, τέθηκε σε λειτουργία μια νέα πλατφόρμα στο ktimatologio.gov.gr, η οποία, εκτός από την υπηρεσία ψηφιακής υποβολής συμβάσεων, επιτρέπει την έκδοση αριθμών προτεραιότητας και την παρακολούθηση των τρεχόντων αριθμών από τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου. Το Κτηματολόγιο Αθηνών δείχνει πολύ διαφορετικό από χθες, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στα επόμενα γραφεία όπου θα εισαχθεί η πλατφόρμα αυτή.

Παράλληλα, το Υπουργείο ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα προς την πλήρη ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου.

1) Ήδη από τις 25 Ιουλίου ανακοινώθηκε η δυνατότητα υποβολής συμβολαίων ψηφιακά χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας. Η εν λόγω πλατφόρμα θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει πιο σύνθετες συναλλαγές.

2) Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει μια πλατφόρμα για δικαστικούς επιμελητές που θα επιτρέψει την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

3) Θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα για εξ αποστάσεως νομικό έλεγχο από δικηγόρους σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία για τον έλεγχο των συμβάσεων για την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων.

4) Μέχρι τον Νοέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία πλατφόρμα για την ψηφιακή υποβολή εμφανών λαθών, ένα πολύ συχνό φαινόμενο που προκαλεί καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στην ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

5) Θα ξεκινήσει άμεσα ένα τεράστιο έργο σάρωσης για την ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των υποθηκοφυλακείων της χώρας, εξαλείφοντας την ανάγκη φυσικής παρουσίας για την επαλήθευση των τίτλων ιδιοκτησίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που καλύπτει περίπου 600 εκατομμύρια σελίδες.

6) Τέλος, το πιο σημαντικό βήμα είναι ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τις συναλλαγές ακινήτων και θα ψηφιοποιήσει πλήρως τη μεταβίβαση των κτηματογραφημένων ακινήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments