Πολιτική

Μαρινάκης: Οι εκτάσεις που καίγονται κηρύσσονται αναδασωτέες

Μαρινάκης: Οι εκτάσεις που καίγονται κηρύσσονται αναδασωτέες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε για τις φωτιές που έπληξαν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες αλλά και για τους αυτόκλητους «σερίφηδες» στον Έβρο.

Στις φωτιές που έπληξαν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες αλλά και για τους αυτόκλητους «σερίφηδες» στον Έβρο, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκτάσεις που καίγονται κηρύσσονται αναδασωτέες αυτομάτως, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ αναφερόμενος στις πυρκαγιές τόνισε πως μόνο τον Ιούλιο είχαμε πάνω από 1.000 παράλληλες εστίες πυρκαγιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Mega και αναφερόμενος στις πυρκαγιές, τόνισε πως «η κυβέρνηση και αυξάνει τους πυροσβέστες, οι οποίοι είναι οι πρωταγωνιστές σε αυτήν τη μάχη, αυξάνει και τα μέσα και προφανώς ακούει και εμπιστεύεται τους ειδικούς στην αντιμετώπιση των σχεδίων».

«Προφανώς υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός ανθρώπων που μπορούν αν εφαρμοστούν τα δικά τους σχέδια, αλλά είναι δεδομένο πως τα σχέδια που βλέπουμε με κορυφαία, τα σχέδια προληπτικών απομακρύνσεων. Για παράδειγμα, για να εκκενωθεί το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όταν αυτό έγινε αντιληπτό από τους ειδικούς, η γνώμη τους ακούστηκε και έγινε μία επιχείρηση εκκένωσης. Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει. Είχαμε ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο, από άποψη καιρικών συνθηκών καλοκαίρι, με τόσες χαμένες εκτάσεις, και αλίμονο εάν μιλούσαμε για επιτυχία», είπε αρχικά.

«Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη απόλυτη προτεραιότητα που είναι η ζωή, την περιουσία τους αλλά και τις δασικές εκτάσεις. Δεν ισχύει πως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι για την πρόληψη αλλά το φαινόμενο τρέχει με μεγαλύτερες ταχύτητες πλέον. Υπάρχει το παράδειγμα της Ρόδου, που η αρχική εκτίμηση ήταν για 176.000 στρέμματα και από το Copernicus, το οποίο καταγράφει και στο τέλος την έκταση των ζημιών, το 9% των στρεμμάτων υπέστησαν σοβαρές ζημιές, τα υπόλοιπα ήταν μεσαίας ή μικρής κλίμακας», πρόσθεσε.

«Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αφορά την αποκατάσταση των εκτάσεων»

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης μίλησε για την κυβερνητική σύσκεψη για Πάρνηθα και Έβρο, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 το πρωί.

«Δεν λέω ότι οι ζημιές στις εκτάσεις δεν θα είναι μεγάλες και δεν θα θέλουν άμεση αποκατάσταση γι’ αυτό σήμερα η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αφορά την αποκατάσταση των εκτάσεων. Υπάρχει σχέδιο και θα συζητηθεί σήμερα. Έχει δύο πεδία, το ένα είναι πόσο γρήγορα και άμεσα θα αποκατασταθούν οι εκτάσεις και δεύτερον να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την αντιπυρική περίοδο.

Είναι μία νέα πραγματικότητα, η οποία ήρθε για να μείνει και αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο ναι χρειάζεται περισσότερους πυροσβέστες, μέσα, να ξεκινήσει ακόμα νωρίτερα η προετοιμασία και βέβαια θέλει και drones, και άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Εμείς θέλουμε να ακούσουμε προτάσεις από μία αντιπολίτευση που δεν θα προσπαθεί να εργαλειοποιεί κάθε ζήτημα αλλά θα προτείνει.

Η Ελλάδα ήταν μία χώρα όπου μέχρι το 2019 είχε μία υποτυπώδη Πολιτική Προστασία με μία Γενική Γραμματεία υπό διάλυση, με ό,τι συνέπειες είδαμε για την ανθρώπινη ζωή και για τις περιουσίες των πολιτών. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να ζητάμε ακόμα περισσότερες γιατί το φαινόμενο τρέχει με περισσότερες ταχύτητες».

«Πλέον δεν είναι πρόβλημα το ύψος των ποινών στους εμπρηστές» Όπως επισήμανε ο κ. Παύλος Μαρινάκης, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και αλλαγής είναι εμφανείς και αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αλλά προφανώς υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας.

«Όλοι αξιολογούμαστε. Δεν σημαίνει πως όλα έχουν γίνει τέλεια και προφανώς θα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι Αρχές θα πρέπει να συνδράμουν γρήγορα. Η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει πλήρως το νομικό πλαίσιο. Προφανώς, υπάρχουν περιπτώσεις που οι εμπρηστές έχουν τιμωρηθεί. Σε περιπτώσεις κακουργημάτων σε δεύτερο βαθμό εάν καταδικαστείς, μπαίνει μέσα. Δηλαδή, όταν βάζω φωτιά με δόλο μπαίνεις μέσα.

Αυτό που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και αυτό που συζητάμε και θεωρώ ότι είναι έτοιμο να γίνει, και εκφράζω την προσωπική μου γνώμη, είναι σε πλημμεληματικές περιπτώσεις από αμέλεια, να μην μετατρέπεται ή να αναστέλλεται η ποινή σε κάποιες περιπτώσεις. ‘Όμως, ως δικηγόρος, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δεν γίνονται σε ένα χρόνο με ένταση αλλά πρέπει να γίνουν σε αυτήν τη χρονιά. Θεωρώ πως πλέον δεν είναι πρόβλημα το ύψος των ποινών».

«Κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέες οι εκτάσεις που έχουν καεί»

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν στα σημεία που υπήρξαν οι πυρκαγιές να έχει συμφωνηθεί προγενέστερα η χρήση ανεμογεννητριών, ο κ. Μαρινάκης είπε αυτό δεν ισχύει.

«Είναι το ίδιο όπως αυτό που λένε για το τσιπάκι. Κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέες οι εκτάσεις που έχουν καεί. Εκ του νόμου προκύπτει πως εκεί που καίγεται ένα σημείο, δεν μπορεί να μπει ανεμογεννήτρια. Κάποιοι προφανώς τα διακινούν και προσπαθούν να παίξουν με τον φόβο των πολιτών».

Αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι άνθρωποι από τις πυρκαγιές, ο κ. Μαρινάκης είπε η αποκατάσταση είναι σε δύο επίπεδα.

«Το ένα είναι οι περιουσίες που έχουν σημανθεί ως κίτρινες ή κόκκινες και εκεί υπάρχει μία διαδικασία άμεσης αρωγής επέμβασης και καταγραφής από τον αρμόδιο υφυπουργό. Έχει γίνει ήδη η καταβολή για τους πληγέντες του Ιουλίου για προφανώς θα γίνουν και άλλα.

Στη συνέχεια, θα υπάρξει η αποκατάσταση των εκτάσεων και αυτό θα είναι το σημείο συζήτησης στη σύσκεψη. Η κυβέρνηση άκουσε ένα παράπονο της τοπικής αυτοδιοίκησης και έδωσε τα περισσότερα χρήματα τον Μάρτιο και νομοθέτησε να μπορεί η Δημοτική Αρχή να παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως. ‘Όλοι μαζί είμαστε μία ομάδα αλλά είναι κάτι που έχει έρθει για να μείνει».

«Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα μας να γίνει ζούγκλα»

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε και στους αυτόκλητους «σερίφηδες», λέγοντας πως οι παράνομες πράξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παράνομες πράξεις. Όποιος παρανομεί θα πρέπει να συλλαμβάνεται.

«Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα μας να γίνει ζούγκλα και δεν μπορεί κανένας να κάνει τον ανακριτή και τον εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα, οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν τη δουλειά του. Πέρα από τον Έβρο έχουμε κάθε μέρα πάνω από 100 συλλήψεις για απόπειρες ή παράνομες διελεύσεις διακινητών. Είναι δεδομένο πως σε μία δύσκολη περίοδο είναι δικαιολογημένη η αντίδραση των πολιτών, αλλά δεν ισχύει πως το κράτος απουσιάζει, ειδικά από τον Έβρο. Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια και δεν θα ανεχτούμε κανέναν που θέλει να πάρει τον νόμο στα χέρια του».

«Τον Ιούλιο είχαμε πάνω από 1.000 παράλληλες εστίες» Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν αλλαγή στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μαρινάκης είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Έχω ερωτηθεί ξανά. Όταν η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε, λίγες μέρες μετά ξέσπασε το παράλληλο κύμα εστιών. Τον Ιούλιο είχαμε πάνω από 1000 παράλληλες εστίες. Προφανώς πρέπει να γίνουν καλύτερα πράγματα για την πρόληψη αλλά δεν ισχύει πως δεν έχει γίνει κάτι».

Αναφορικά με το πρόβλημα που ανέδειξε η πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» που αφορά τα άλογα που βρίσκονται ελεύθερα στον Υμηττό, ο κ. Μαρινάκης είπε πως υπάρχει ειδική υπηρεσία προστασίας ζώων όπου μπορούν να απευθυνθούν εκεί οι αρμόδιοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments