Ελλάδα

5 νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή – Τα εργασιακά στο επίκεντρο

5 νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή – Τα εργασιακά στο επίκεντρο

Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις", Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/EUROKINISSI)

Τα εργασιακά στο επίκεντρο

Δεσπόζουσα θέση θα έχει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που τα βασικά του σημεία είναι τα εξής: οχτάωρο συν πέντε ώρες με 11ωρη ανάπαυση, ενώ για εργασία έξι ημερών προβλέπεται συν 40% στον μισθό του κάθε εργαζομένου. Εξάμηνη δοκιμαστική εργασία, πρόστιμα για αδήλωτη εργασία, ενώ αδίκημα θα θεωρείται η παρεμπόδιση εργασίας. Μέσω ρύθμισης θα δοθεί τέλος σε περιπτώσεις παράνομης απόλυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση της οριζόντιας περικοπής των συντάξεων κατά 30% για όσους εργάζονται. Θα θεσπιστεί 10%-15% εισφορά επί του μισθού.

To νομοσχέδιο για τις ψηφιακές πλατφόρμες προβλέπει ρυθμίσεις και αλλαγές για τα POS με τις οποίες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους.

Στο πεδίο της δικαιοσύνης το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα έχει στόχο την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Μετά τις συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου το υπουργείο Ενέργειας θα συντάξει νομοθέτημα επικεντρώνοντας στη διαχείριση των δασών και στην εκμετάλλευση της υπερβάλλουσας δασικής βιομάζας που θα συμβάλει παράλληλα σημαντικά στον καθαρισμό τους. Θα ενεργοποιηθούν σε αυτό το έργο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Άδωνις: Το νομοσχέδιο προασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία, αλλά αποκλείει τη χρήση βίας

Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά και τους δημοσιογράφους κ. Δημήτρη Τάκη και κ. Χριστίνα Κοραή.

Ναι στο δικαίωμα στην απεργία, όχι στη χρήση βίας

Αναφορικά με το δικαίωμα στην απεργία στο νέο νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Μαλαματίνα. Επρόκειτο για μια χρεωκοπημένη εταιρεία. Έρχεται ένας επενδυτής, αγοράζει την εταιρεία. Κρατάει όλους τους εργαζομένους, εκτός από πέντε εργαζομένους. Και το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ κλείνει το εργοστάσιο για μόλις πέντε εργαζομένους. Τους εργαζομένους, όμως, ποιος τους πληρώνει; Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας;.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι απολύτως σεβαστό και ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι επίσης απολύτως σεβαστό. Αν οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλέψουν ή να απεργήσουν, είναι δική τους απόφαση. Όχι όμως χρήση βίαας για απεργία στους χώρους εργασίας».

Ως προς τη «διπλή εργασία», ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει την κύρια εργασία, αλλά και τη συμπληρωματική, δευτερεύουσα εργασία. Τα ένσημα, που θα συγκεντρώνει ο εργαζόμενος, θα αυξάνουν το ύψος της σύνταξης. Δεν αλλάζει όμως ο χρόνος συνταξιοδότησης».

Σε σχέση με τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «θέλουμε να μειώσουμε δραστικά τις εκκρεμείς συντάξεις. Θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα μέσα της τεχνολογίας, για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι συνταξιούχοι».

Ως προς το επίδομα όσων έχουν πληγεί από την προσωπική διαφορά, ο υπουργός πληροφόρησε πως «οι δικαιούχοι θα πάρουν επίδομα και εφέτος, κοντά στα Χριστούγεννα».

Στα σκαριά νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση. Το φθινόπωρο αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με αλλαγές που θα περιληφθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Η αντιμετώπισή της θα ανοίξει τον δρόμο για νέες μειώσεις φόρων, όπως των συντελεστών ΦΠΑ. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της «μαύρης οικονομίας» θα προστεθούν, μεταξύ άλλων, η επέκταση των POS σε περισσότερα επαγγέλματα, η διεξαγωγή ελέγχων στα στοιχεία εταιρειών του εξωτερικού με δραστηριότητα στην Ελλάδα, η αναμόρφωση των κινήτρων για ηλεκτρονικές αποδείξεις, η καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων μέσω καρτών,  όπως και μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών φοροδιαφυγής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments